måndag 9 oktober 2017

Ett monster sover över av Mats Wänblad

Det här är ännu en av de böcker i klassrumsbiblioteket som jag har haft som boktips och läst högt för klassen.

Den här boken är en del i en serie som handlar om Ebba och hennes vän Boris som är ett monster. Boris är ett väldigt snällt monster med en hund som ser fullkomligt livsfarlig ut, men heter Mysis. I den här boken ska Boris få komma hem till Ebba och sova över. Ebba har laddat upp med det vanliga sova-över-myset. Hon har popcorn och godis. De ska få vara uppe så länge de vill och hon har tänkt sig att de ska se på film och ha kuddkrig.

Boris är väldigt nervös inför övernattningen. I hans familj har man helt andra vanor än i Ebbas familj. Ebba är lite besviken för hon tycke inte att Boris kommer in i den rätta sova över stämningen. Men när Boris ska sova kryper det fram att han har varit orolig för att sova över länge. I hans familj sover man på dagen och är vaken på natten. Dessutom har han aldrig sovit i en säng. Boris är van att hänga upp-och-ned i en stång när han sover. Ebba gör sitt bästa för att Boris ska trivas. Han får sova hängandes upp-och-ned i Ebbas garderob och när Boris säger att hans pappa alltid berättar en godmorgon historia för honom så att han ska kunna somna så ber hon sin pappa berätta en godnatt saga för dem. Boris tycker att den första om en rolig prins är otäck så pappa får berätta en berättelse om spöken och annat hemskt. Då somnar Boris, men Ebba kan inte sova. När ett hemskt oväsen dessutom börjar utanför så blir det helt omöjligt att somna.

Det här var en rolig sova över berättelse. Som vanligt om de olika vanor man kan stöta på när man sover hos någon annan fast här blir kulturkrockarna extrema vilket gör det lite extra kul, men även lite tänkvärt. Tycker jag. Mina elever tyckte bara att det var kul. Det här är en mycket lättläst bok. Någonstans mellan t.ex. solgatan som är skriven endast med versaler och klass 1b böckerna.

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Böckerna om familjen Mostersson:
Min vän Boris
Moster maskerad
Ett monster sover över
Gamen Polly rymmer
Bada i silver
Ett monster gå på bio
Mysis är sjuk
Monster-mysterium
Monstervinter
Vem bor i källaren

Andra böcker av Mats Wänblad;
Diamantjakten

Andra lättlästa böcker:
Fira med fest - Helena Bross
Inbrott i skolan - Helena Bross
Klass 1b - Helena Bross
Märta älskar hästar - Erika Eklund Wilson
Natten då Sigge föddes  - Lin Hallberg
Sam och Sigge och den långa resan  - Lin Hallberg
Äventyr i borgen av Magnus Ljunggren och Mats Vänhem

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera