tisdag 27 december 2016

Det långa loppet av Jeff Kinney

ODet här är den nionde boken om Greg. Det är återigen sommarlov och Greg är helt inställd på att tillbringa den hemma i lugn och ro. Så länge luftkonditioneringen fungerar och det finns batterier i fjärkontrollen till TV:n så är han nöjd. Det är tyvärr inte hans mamma. Hon har läst ett reportage i en tidning om en familj som åkte på bilsemester tillsammans. Nu har hon bestämt att de ska göra samma sak eftersom de kommer att tillbringa mycket tid tillsammans i bilen så ska de bli en mer sammansvetsad familj är tanken. Tyvärr är Gregs familj inte alls som den där familjen i tidningen, men nog blir det en resa som familjen sent kommer att glömma.

Redan innan de kommer i väg får de problem. Det visar sig att de trots att de packar så fullt som det bara går inte får med sig all sin packning. Till slut kommer de på en okonventionell lösning. De har en trasig båt som står på ett släp i trädgården. De bestämmer sig för att ta med sig båten och helt enkelt packa det som inte får plats i bilen i båten. Trots detta sitter Greg, som sitter längst bak i bilen, inte särskilt bekvämt när de ger sig i väg. Eftersom lillebror Manny blir helt hopplös om han inte får sova middag ordentligt går hela familjen på tå för att inte väcka honom och för att snabbt stoppa i nappen igen om något oväntat ljud ändå skulle väcka honom.

Mamma har självklart tänkt sig att familjen ska bonda under själva bilresan så hon har förberett aktiviteter och packat ned spel. Det är en utmaning att hitta aktiviteter som både tonåringen Rodrick, mellanstadieeleven Greg och förskolebarnet Manny tycker är kul och det är inte alltid det lyckas. När de faktiskt hittar ett spel som även de stora barnen tycker är kul så får det lite otrevliga konsekvenser för Rodrick. Eftersom lillebror Manny blir helt hopplös om han inte får sova middag ordentligt går hela familjen på tå för att inte väcka honom och för att snabbt stoppa i nappen igen om något oväntat ljud ändå skulle väcka honom.

När de så kommer fram till sin första stad och ska hitta boende för natten är Motellet de tar in på en stor besvikelse. Greg känner att han borde ha varit beredd på detta när de annonserar att de har färg-tv på rummen. Om det är det bästa man kan säga så har man inte särskilt mycket att skryta med. Greg och Rodrick får dessutom sova på golvet eftersom det inte finns tillräckligt många sängar. Det fortsätter i samma stil genom hela resan. Familjen lyckas även bli fiender med en annan familj och de har lite otur när de ska välja familjeaktiviteter.

Jag tycker om böckerna i den här serien och det här är en av mina absoluta favoriter. Den är väldigt överdriven, men det gör den kul. Perfekt för barn i 9 - 12 års ålder.

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar