torsdag 1 december 2016

Klass 1b av Helena Bross

Helena Bross har skrivit 20 böcker i serien klass 1b. Dessa böcker är toppen för barn som ganska nyss har lärt sig läsa. Det är mycket bilder och lite text på varje uppslag, men ändå texter som berör barnen och som de kan känna igen sig i. Inget Far är rar eller Mor ror. Mina elever har uppskattat dessa böcker så mycket att till och med i tvåan när de här böckerna är för lätta rent läsmässigt så är de intressanta nog för att de ska vilja låna dem när det kommer en ny bok som de inte har läst. Eftersom böckerna verkligen är MYCKET lättlästa för en vuxen känns det lite fånigt att göra ett inlägg på varje bok. Jag kommer därför att skriva om alla de böcker i den här serien som jag har i mitt klassrumsbibliotek.

Bli sams - Siri och Lova är bästa vänner, men så råkar Lova ha sönder Siris nya fina fjärilssudd. Siri blir arg och när Lova försöker säga förlåt vill Siri inte lyssna. Dagen där på ska Siri dela ut inbjudningskort till sitt kalas. Ska de bli vänner igen och kommer Lova att komma på kalaset? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Hemliga kompisar - Det är lite tjaffsigt mellan barnen i klass 1b och fröken får medla i små bråk gång på gång. En dag när barnen kommer till skolan har fröken tänkt ut något nytt. Alla får dra namnet på någon i klassen. Det är nu ens hemliga kompis. Man får inte tala om att man är någons hemliga kompis, men man ska göra snälla saker så att personen märker det ändå. Oscar är hemlig kompis åt Maja, men vad kan han göra för snällt mot henne? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Hjälp vi kommer för sent - Melkers föräldrar tycker att det är dags att han får en klocka så han kan passa tider. Så när Melker vaknar på morgonen ligger det en present brevid honom med hans nya klocka i. Melker är inte helt nöjd med detta för han kan inte klockan, men samma dag som har får sin nya klocka börjar de öva på klockan i skolan. Snart har Melker genom morfars hjälp lärt sig klockan. Nu ska han väl alltid komma i tid framöver. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Natt i skolan - under en idrottslektion får klassen en idé. De skulle väl kunna sova över i idrottssalen. Fröken skrattar lite åt dem men lovar att fråga föräldrarna under föräldramötet den kvällen. Samtidigt tar klassen saken i egna händer och alla skriver ett brev till sina föräldrar och lämnar i sin låda i klassrummet. När föräldrarna hittar breven bestämmer de sig för att se till att barnen får sin övernattning, men det är lite otäckt att sova borta även om det mest är spännande. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Ny i klassen - Frank går sista dagen i sin klass. Han ska flytta och på måndag när skolan börjar kommer han inte längre att vara här hos sin runda goa fröken och sina klasskompisar. Han kommer att sakna Ebba och hur blir det att börja i en ny klass? Kommer han att få några kompisar där? Tänk om hans nya lärare är jättesträng. Frank är riktigt nervös kvällen innan han ska gå till sin nya skola. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Ring 112 - Maja har precis gjort läxan när Oscar ringer på dörren och frågar om hon vill komma ut och leka. När de kommer ut hör de konstiga ljud från tomten bredvid. Grannen Ida har fått en studsmatta och om de vill får de komma över och prova den. Det ser kul ut, Maja vill gärna prova. Men hon landar fel under ett hopp och sedan kan hon inte stödja på benet så de ringer 112 och ambulansen kommer och tar med Maja till sjukhuset. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Småkrypsjakten - Klass 1b är ute i skogen för att leta efter småkryp. Jakten går bra och Maja och Lova hittar både en larv och en myra.  När de kommer tillbaka till skolan är det fritids och de hittar en bok om småkryp som de börjar läsa. När de sitter där och läser känner Maja hur det kliar massor i huvudet. Kanske är det något djur som har bitit henne. Lova hämtar en lupp för att titta och får syn på små djur i Majas hår. De går till fröken Sanna som tittar i håret och säger att Maja har fått löss. Hur ska Maja kunna bli av med lössen? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Spöket i skolan - Siri, Lova och Vicke har blivit stora känner de. Efter ett år i förskoleklass är det äntligen dags, imorgon ska de börja i ettan. Tillsammans med Vickes storebror Alex går de till skolgården  för att titta. Alex försöker skrämma dem genom att säga att skolarbetet kommer att bli jättesvårt, deras lärare elak och att det finns ett spöke i skolans källare. De blivande ettorna blir oroliga. Är det sant eller försöker Alex bara skrämmas? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Starkast i klassen - I morgon ska Edvin börja skolan och de har glömt att köpa en skolväska till honom, men pappa letar fram en ryggsäck som han fått av jobbet. Den kan Edvin ha, kanske är den lite stor men Edvin växer ju. Det är bra med en stor ryggsäck tycker Edvin, man får plats med många saker även om det kan bli lite svårt att hitta sin frukt i väskan. Men efter ett tag märker Edvin att det kan vara en nackdel att ha en rymlig ryggsäck. Man kan få plats med lite väl mycket saker. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Tandligan - I skolan har fröken ett papper där man efter sitt namn får klistra en vit lapp för varje tand man tappar, tandligan. Alla barn i klassen har minst två vita lappar på sin rad utom Elin. Elin har inte en enda vit lapp för hon har inte tappat en endaste liten tand. Hon känner och känner på sina tänder, men de sitter som berget. Ska hon aldrig tappa en tand? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Vilse i skogen - Det är dags för friluftsdag och eleverna i 1b packar förväntansfullt sina utflykts väskor. De blir indelade i grupper med barn från ettan, tvåan, trean, fyran och femman i grupperna. De går i skogen och svarar på frågor och har det riktigt trevligt i sin lilla grupp, men så tar frågorna slut och efter ett tag inser de att de kommit vilse. Hur ska de kunna hitta tillbaka till de andra? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Vi vill ha disco - Femmorna ska ha disco och barnen i 1b är avundsjuka. Varför kan inte de få ha disco de med. Men så frågar Alice fröken Clara om inte de också kan få ha disco och hon tycker att det är en bra idé. Snart pågår förberedelserna för fullt och förväntningarna är höga. Det är bara en sak många funderar på och det är det här med dansen. Hur dansar man egentligen? Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Andra böcker av Helena Bross:
Fira med fest
Inbrott i skolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar