söndag 3 april 2016

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg


Den här boken hade jag svårt att släppa i från mig och jag var därför ganska tråkigt sällskap innan den var slut. Jenny Nordberg är i Afganistan och arbetar. Där har kvinnorna otroligt mycket sämre status än männen och deras enda värde består egentligen i att de kan föda söner. Därför är det en stor katastrof för kvinnan och hela familjen om hon bara föder flickor. Att man dessutom tror att det är kvinnan som bestämmer könet på barnen och alltså har förmågan att föda en pojke om hon bara vill tillräckligt mycket gör inte pressen på kvinnorna mindre.

Så träffar Jenny Nordberg den kvinnliga politikern Azita som har fyra barn tre flickor och en pojke. Det är bara det att hennes yngsta barn, pojken, inte är någon pojke utan en förklädd flicka. Azita har hittat ett sätt att slippa skammen och alla frågor det för med sig att inte ha några söner genom att förvandla sin yngsta dotter till en son.

När Jenny börjar undersöka saken så märker hon att det här fenomenet, att göra om flickor till pojkar, är så vanligt att det till och med har ett namn, bacha poch. En ny värld öppnas för Jenny och hon får träffa flera kvinnor som är eller har varit bacha poch. Det är nämligen accepterat att en flicka klär sig som en pojke så länge hon är en flicka, men när tonåren kommer och menstruation och annat som hör till så förväntas dessa flickor sluta klä sig som pojkar och istället bli kvinnor. Ju längre de får vänta innan de blir flickor igen ju svårare verkar det bli. Det är ju inte heller särskilt attraktivt att lämna den frihet man har som man i Afganistan för att istället gå in i den mycket snäva roll och värld man har som kvinna. Vissa av flickorna tycks ha mycket svårt att göra den här omställningen, men det är inte säkert att det har så mycket att göra med att de inte vill bli kvinnor som med att de inte vill gå in i denna oerhört snäva kvinnoroll. De begränsas till ett liv i hemmet med många graviditeter, som förhoppningsvis leder till pojkar och till att helt styras av sin man som får slå en om man inte gör som han säger. Det är inte konstigt att flickor som vant sig vid en annan frihet protesterar mot detta. Det verkar sunt. I ett land där det inte innebär sådana begränsningar att vara kvinna skulle de antagligen inte vara så fast beslutna att istället vara män.

Det här var en mycket spännande och intressant bok även om det verkligen gjorde ont att läsa om hur tufft livet var för de kvinnor vi får möta i boken. Som kvinna är man hela tiden utelämnad till en man, om man är ogift är det sin pappa, eller sina bröder, och som gift är det till sin man. Det betyder att man inte får fatta några beslut själv och hur mycket frihet man har beror helt på ens manliga förmyndare. Jag är otroligt tacksam över att jag som kvinna inte är född i Afganistan, även om det knappast är jätteroligt att vara man i Afganistan heller så verkar det riktigt riktigt tufft att vara kvinna där.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller pocket (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar