söndag 18 januari 2015

Impossible! av Michelle Magorian


Jag älskade Michelle Magorians böcker när jag växte upp så när jag såg att hon hade gett ut en ny bok blev jag väldigt glad. Den här boken handlar om Josie Hollis. Josie är den yngsta systern i en familj med fyra barn. Plats på scen handlar om hennes äldsta bror Ralph och I rampljuset handlar om hennes syster Elsie (I den boken föds Josie.). Även flera personer från Tystnad tagning dyker upp i den här boken.

Josie är 12 år men liten för sin ålder. Hennes stora dröm är att bli skådespelare och få spela teater precis som sin storebror Ralph och sin storasyster Elsie. När hennes moster Win vinner så mycket pengar att hon kan köpa en lägenhet och betala skolavgifterna så att Josie kan få gå på en teaterskola blir Josie överlycklig. På teaterskolan är de inte lika förtjusta över att få en elev som Josie. När hon klipper håret kort i förhoppning om att få pojkroller som hon är mer bekväm med att spela än flickor så blir hennes rektor arg och säger att hon inte kommer att få någon roll förrän håret vuxit ut. Av en slump får Josie ändå en pojkroll på teatern där hennes syster arbetar som skådespelar och hon älskar varje sekund av det.

På sista som de spelar upp pjäsen blir Josie kidnappad. Det visar sig att kidnapparna egentligen inte var ute efter henne utan den andra pojken som spelade tillsammans med Josie i pjäsen. De tror att det är honom de har fått tag på och Josie befinner sig i stor fara. Hon lyckas dock fly och hon stöter på en man som hjälper henne. Men faran är inte över där för Josie.

Det här är en ganska lång bok och det händer väldigt mycket i den. Det jag har skrivit om här är bara början av boken och bitvis blir intrigen ganska invecklad. Den handlar om Josie och hennes familj och om kärleken till teatern. Josie är en tuff och framåt tjej som inte tycker om att hennes skola envisas med att vilja förändra hennes sätt att tala och uppföra sig. Rektorn och de andra eleverna ser ned på henne och lägger alla käppar i hjulet som de kan för att se till att Josie ska misslyckas men Josie låter sig inte knäckas. Jag gillar Josie och den här boken även om intrigen ibland känns lite väl osannolik.

Jag köpte motvilligt den här boken som ebok från Amazon. Jag tycker inte så mycket om att handla eböcker av dem eftersom man då enbart kan läsa dem i deras app, men den fanns inte som ebok på så många ställen och Amazon var klart billigast. Hos de svenska ebokhandlarna finns den här boken inte som ebok utan bara som häftad (adlibris, bokus, cdon).

Andra böcker av Michelle Magorian:
Hemlängtan
Godnatt Mister Tom
En liten kärlekssång
På djupt vatten
Plats på scen
I rampljuset
Tystnad tagning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar