söndag 8 september 2013

Hur låter svenskan, ejengklien? av Olle Engstrand

Den här boken handlar om den talade svenskan. När man talar så talar man inte alls som man skriver. Det är ju ganska självklart men många tror att de gör det. Även om vi lever i en skriftspråkskultur nu så har vi inte alltid gjort det och här får man en mycket intressant bakgrund till att vårt skriftspråk ser ut som det gör.

Där efter följer en jämförelse mellan svenskan och andra språk. Vi är inte så unika som vi tror  Det är en intressant genomgång av hur det svenska språket är uppbyggt, vilka ljud vi har och hur hur vårt alfabet hänger ihop med dessa ljud. Vi har bokstäver utan egna ljud och ljud utan bokstäver.

Vi får även en intressant genomgång av de svenska dialekterna. Både historiskt och idag. Här får man veta vad som är utmärkande för de olika dialekterna och lite om hur de har förändrat sig över tiden.

De två sista kapitlen handlar om svenskans språkmelodi i olika dialekter och jämfört med andra språk samt om olika brytningar

Jag tyckte att den här boken var intressant och samtidigt lättläst. Det kändes inte som någon tung och jobbig faktabok.

I oktober 2012 var Olle Engstrand med i P4 och pratade om den här boken.

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan även låna den från elib. På adlibris och bokus kan man köpa den både som som inbunden. Cdon och adlibris har den som ebok.

Andra böcker om språk:
Lagom finns bara i Sverige: och andra myter om språk av Mikael Parkvall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar