lördag 29 juni 2013

Rebecka av Kate Douglas Wiggin


Rebecka är en så gammal bok att man kan ladda ner den gratis från project gutenberg eller inläst från Librivox också gratis och lagligt. Det gjorde jag den här gången. Jag har den även i min bokhylla inköpt på second hand någon gång. Man kan även köpa den (på engelska: "Rebecca of Sunnybrook Farm") från bokus eller adlibris. På bokus säljer man den även som ebok. Lite udda eftersom eboken (som du kan ladda ner gratis helt lagligt från project gutenberg) i skrivande stund är dyrare än den häftade boken... På adlibris säljer man den även som ljudbok. Om du vill ha den på svenska ser det ut som att du får leta efter ett begagnat exemplar.


Rebecka bor med sin mamma och sex syskon på en liten gård. Deras pappa har ganska nyss dött och Rebeckas mostrar, Miranda och Jane, skriver till hennes mamma och erbjuder sig att ta den äldsta dottern, Hanna, och låta henne bo hos dem och få gå i skola. Rebeckas mamma kan dock inte undvara Hanna och skickar Rebecka istället.Moster Miranda är inte särskilt glad år att ha fått det impulsiva kvicksilvret Rebecka istället för hennes lugna och sansade stora syster. Moster Jane och Rebecka blir dock snabbt goda vänner och det hjälper Rebecka att trivas trots att hon misströstar när det gäller sin förmåga att någonsin göra något som Miranda tycker är bra. I skolan går det dock bra för Rebecka och hon får snabbt många nya vänner både barn och vuxna. Hon får en bra utbildning hos sina mostrar som även skickar henne till seminariet där hon utbildar sig till lärare för att kunna försörja sig själv och bidra till sina syskons utbildning.

På examensdagen får hon dock höra att moster Miranda fått slaganfall och när hon mot alla odds blir bättre kallar de på henne för att ta hand om sin mamma som varit med om en olycka.

Jag tyckte om den här boken som liten och den är okey även om Rebecka framstår som ett under av charm utan just några fel och jag tycker att Adam Ladd som är över 30 år när hon är 15 år är lite suspekt när han intresserar sig så mycket för henne. Boken har några av de fulaste illustrationer jag sett. Bilden här ska tydligen föreställa Rebecka och Adam Ladd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar