tisdag 24 juli 2012

Behind the Veils of Yemen by Audra Grace Shelby

Underrubriken till den här boken är "How an American Woman Risked Her Life, Family and Faith to Bring Jesus to Muslim Women". Den känns något missvisande och jag tycker att det är lite synd att de drar på så stora växlar på framsidan av boken för allt det som står där tycker jag inte att den lever upp till. Hur riskerade hon sitt liv (graviditetskomplikationerna?), Familj (????) och tro???

Det här är på det hela taget en ganska ovanlig missionärsskildring den börjar med att berätta om när hennes man Kevin blir dödssjuk under en resa i USA. Han blir mirakulöst bättre och några år senare åker till till Yemen för att jobba som missionärer. De har sina tre barn med sig och de börjar sin vistelse i Yemen med ett års språkstudier. Det är inte lätt att vara kvinna i Yemen, något Audra får en insyn i när hon börjar bli vän med några av kvinnorna. Många kan inte skriva och läsa eftersom de aldrig fått chansen att gå i skolan och många har förlorat minst ett barn. Gästfriheten är dock stor och Audra får vänner bland de Yemenitiska kvinnorna (självklart kan hon som är kvinna inte umgås med männen). Det är inte lätt att vara missionär i Yemen. Behoven är så stora och att predika evangelium är svårt och omvändelser ovanliga. Även familjen går igenom prövningar. Äldsta barnet (dottern) blir sjuk och Audra blir gravid igen och det blir en komplikationsfylld graviditet och när barnet väl föds blir han dödssjuk.

Den här boken saknar helt historier om hur folk omvänt sig och blivit kristna och hon skriver inte hur det gick för personerna de lär känna. Hur gick det för Fatima som lärde Audra arabiska och hennes son Quasar? Det skulle jag verkligen vilja veta men det står det inget om. Vad hände med bebisen i en by de besökte som ingen tycktes bry sig om? Det står mycket om hur Audra kände och tänkte och om familjen vilket var intressant. Det är inte lätt att vara missionär i ett muslimskt land och skildringen känns mycket ärlig, men det hade varit intressant att få veta om deras arbete gett några resultat och kanske lite mer om vad de faktiskt gjorde. Man får inte alls veta vad hennes man Kevin gör om dagarna.

Jag tyckte att boken var helt okey. Ganska intressant. Jag tycker dock att det är synd att boken har en så överdriven framsidestext, det ger bara fel förväntningar på boken.

Den här boken laddade jag ner gratis från christianbook.com. Det finns många gratisböcker där och de byts ut med jämna mellanrum så det lönar sig att kolla då och då. Här kan du köpa boken till din läsplatta. Om du vill köpa den som pocket finns den hos Adlibris eller Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar