måndag 1 juli 2019

Sökte sanning fann tvivel av Hans Mattsson, Christina Hanke


Den här boken handlar om Hans Mattsson. Han var en betrodd ledare i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, Mormonkyrkan. Hans familj hörde till de första mormonerna i Sverige och Hans och hans syskon var tredje generationens mormoner. Detta var Hans stolt över och han var mycket övertygad om att kyrkan hade alla svar och var den rätta läran. 

I den här boken får vi följa Hans under hans liv från det att han som pojke växer upp i en mormonfamilj i kyrkan och sedan själv blir missionär och jobbar med att sprida mormonernas budskap och omvända människor till det som han är övertygad om är den sanna läran. 

Han träffar Birgitta som blir mormon och går med i församlingen innan de gifter sig och bildar familj. Sedan lever det familjeliv som mormoner. De uppfostrar sina barn och Hans stiger i graderna i församlingen. Han får mer och mer ansvar och blir en högt uppsatt ledare inom mormonkyrkan. Det är mycket jobb men Hans trivs och tycker att han har ett bra liv. 

Men så börjar medlemmarna komma till honom med frågor om kyrkan som de möts av. Hans är helt övertygad om att mormonkyrkan har sanningen och klarar av en granskning så han börjar söka svar på alla dessa frågor. Till sin stora förvåning märker han att det inte är så lätt att hitta svar istället snubblar han över fler frågor som inte tycks ha några svar. I alla fall inte den sortens svar som han önskar sig...

Efter ett tag börjar det komma fram till Hans ledare att han ställer den här sortens frågor och till sin förvåning inser Hans att svaren han får på frågorna han ställer gör att han kommer längre och längre bort från den kyrka han vuxit upp i och kallat sin i alla år. Detta leder till en livskris och frågan om vad som händer nu och senare till något helt nytt. 

Det här var en jätteintressant bok! Jag har inte varit så insatt i mormonernas lära, vilket tydligen inte heller uppsatta mormoner alltid är. Det här var spännande läsning om en modig man för det krävs mod för att våga ifrågasätta det man spenderat en livstid på för egen del och försökt förmedla till andra. 

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar