måndag 5 mars 2018

En mus för alla tider av Michael Hoeye

Det här är den första delen i serien om urmakaren Hermux Tantamoq en hårt arbetande mus i den lilla staden Pinchester. Livet går sin gilla gång och han trivs bra med sitt jobb och sina mysiga hemmakvällar tillsammans med sitt husdjur nyckelpigan Terfle och med sina vänner. Då kommer äventyraren Linka Perflinger in i hans butik med en klocka som behöver lagas och Hermux tillvaro ändras. Linka är den finaste mus han någonsin sett och han kan inte sluta tänka på henne. När dagen kommer då hon ska hämta sin klocka har han allt klart, men hon kommer inte.

Först blir han mycket besviken, han hade trots allt lagt ner mycket tid och möda på att få klockan klar i tid, men sedan blir han orolig. Det verkar inte vara likt fröken Perflinger att inte dyka upp så där och när en brysk och mystisk råtta dyker upp och kräver att få hämta klockan utan att ens ha med sig ett inlämningskvitto förstår han att det är fara å färde. Han bestämmer sig för att skugga den mystiska råttan och snart är han ordentligt inblandad i ett riktigt farligt äventyr.

Det ena leder till det andra och snart inser Hermux att Tuckas skönhetsinstitut är inblandat. Jakten på evigt liv och evig ungdom är en jakt med höga insatser och när det faktiskt ser ut som att ungdomenskälla funnen blir insatserna ännu högre. Skrupelfria djur är villiga att göra vad som helst för att bli de enda som vet hemligheten och mitt i allt står Hermux. Polisen tror honom inte och vad kan han som ensam mus göra? Han har i alla fall en vän i journalisten Pup. Hermux bestämmer sig för att göra allt han kan för att rädda fröken Perflinger.

Jag läste den här boken för ca 20 år sedan och har inte läst om den sedan dess. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var bra, men jag mindes mycket lite av händelserna i den. En spännande bok med en mycket sympatisk hjälte.

Böckerna i den här serien:
En mus för alla tider
Tidens sand

Den här boken går inte att köpa ny på svenska men på engelska heter den Time Stops for no Mouse och finns att köpa på adlibris och bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar