torsdag 13 augusti 2015

Cafémysteriet av Martin Widmark

Det här är en av de tidiga LasseMaja böckerna, den fjärde närmare bestämt. Jag hittade den i originalupplagan på en secondhandaffär, men den har getts ut i en ny upplaga med illustrationer i färg.

Lasse och Maja har löst flera fall och polismästaren har börjat vända sig till dem när han har kniviga fall. Dessutom har Lasse köpt in en digitalkamera till deras deckarbyrå och nu fotograferar han det mesta han ser. De är på väg till Café Marsaan för att fika men också för att de är lite nyfikna. Caféet har blivit rånat två gånger på kort tid.

När de kommer till caféet kan de se att Sara Bernard som står i kassan har gråtit. Polismästaren är också där och under tiden som de fikar berättar han att caféet blivit rånat för tredje gången lite tidigare samma dag. På något sätt vet tjuven alltid när det finns mycket pengar i kassan och det är då han slår till. Någon inne på caféet måste tipsa honom, men vem är det och hur bär personen sig år.

Caféet har tre anställda Dino Panini, Ulla Bernard och hennes dotter Sara Bernard. De är alla tre i behov av pengar. Men hur lyckas de tala om för rånaren när det är dags utan att ringa eller lämna affären? Så när Lasse tittar på sina digitalbilder ser han något. Nu gäller det bara att gillra en fälla för tjuven och se om han gissat rätt.

Det här är inte min favorit. Det är halv intressant att följa, men det går inte att ligga steget före Lasse och Maja. Mycket lättläst för en vuxen.

LasseMaja böcker som jag har läst:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet


David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln

Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar