måndag 25 maj 2015

Stanna kvar och ge dig av av John Boyne

Alfie är fem år gammal när första världskriget börjar. På hans fem-årsdag blir det inte något riktigt kalas för trots att han lovat att han inte ska åker Alfies pappa in och tar värvning i armén. När han kommer hem i uniform gråter Alfies mamma och farmor och självklart blir födelsedagsfirandet inte det samma efter det.

Kriget förändrar Alfies tillvaro. Det är inte bara hans pappa som går med i armén utan nästan alla män under 40. Hans grannar som kommer från Prag interneras i ett läger och kriget tar inte alls slut till jul som alla har sagt.

Pappa skriver brev till Alfie och mamma. Till en början är det roliga brev där det mest av allt låter som om pappa är på läger. Men breven blir mörkare och mörkare och sedan så förvirrade att mamma slutar läsa dem för Alfie som hittar hennes gömställe och läser dem ändå. När Alfie är nio år är det ett år sedan pappas brev helt slutat komma. Mamma säger att pappa är på hemligt uppdrag för regeringen och inte kan skriva. Alfie är övertygad om att han är död och att hon inte vill tala om det för honom. I alla fall så skriver han inte och mamma måste jobba mest hela tiden. Alfie börjar putsa skor på tågstationen för att hjälpa mamma med pengar. Han går till skolan ibland men verkligen inte varje dag och så smyger han ned lite pengar i mammas plånbok varje dag. Bara så mycket att hon blir glad att hitta det, men inte så mycket att hon blir misstänksam.

Så en dag när Alfie putsar en läkares skor får han se sin pappas namn på ett av hans dokument. Alfies pappa är på ett sjukhus där han vårdas för något som kallas granatchock. Från den dagen är Alfie fast besluten att ta med sin pappa hem igen.

Jag tyckte om den här boken, men jag tycker att slutet är lite väl hastigt.

Andra böcker av John Boyne:
Pojken i randig pyjamas

Man kan köpa den här boken som kartonnage (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar