onsdag 12 november 2014

Det spökar, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 29:e boken om Lotta. Det är Lottas och Giggis sista sommarlov och dessutom tioårsjubileum för deras vänskap. Precis när de funderar på hur de ska fira kommer Lottas pappas chef förbi. Han är på väg ner till Köpenhamn och vill ha sällskap under den långa bilresan. Dessutom är han helt säker på att Lotta bringar tur åt honom och företaget och eftersom det är en känslig affär och han har journalisten Svarten efter sig så skulle han gärna ha henne med av den anledningen också. Lotta och Giggi åker alltså med ner till Malmö där de stannar när farbror Fredrik åker vidare för att ordna sina viktiga affärer i Köpenhamn. De turistar, shoppar och lyckas föra Svarten på villovägar. De har det trevligt helt enkelt.

Så kommer Giggis moster Kajsa oväntat förbi och tar med dem för att sova en natt på ett hotell där det spökar. Lotta är inte alls förtjust i tanken på spöken och hon bestämmer sig genast för att hon inte kommer att lämna rummet. Giggi och Kajsa tror inte på spöken så de ska upp vid spöktimman för att utforska vad de mystiska ljuden egentligen beror på. Så kommer kvällen och Lotta står fast vid sitt beslut tills hon suttit ensam på sitt rum en stund. Hon bestämmer sig för att det är värre att vara ensam på rummet än i fängelsecellerna tillsammans med de andra och beger sig dit. På vägen dit är det Lockige Fridolfs tur att ge henne en chock för en gångs skull...

Lotta hinner även gå på auktion där hon ropar in lite mer än hon tänkt sig. Hon lyckas leta reda på en hatt och ett frimärke. De träffar den unge och lovande poeten Lenni, lyckas ställa till det lite för honom men sedan göra allt bättre än bra igen.

Det här är en småtrevlig somrig Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar