tisdag 25 februari 2014

Jeeves och feodalandan av P. G. Wodhouse

Det här är en av många böcker om Bertie Wooster och hand betjänt Jeeves. Jag läste i min ungdom en hel del böcker av P. G. Woodhouse trots att jag aldrig tyckte att de var särskilt bra. Ren förströelse bara. De utspelar alla sig i den brittiska överklassen där folk inte verkar ha någon vettig sysselsättning utan ägnar sig åt sina hobbys, sin herrklubb och att besöka varandra på olika gods.

Den här boken inleds med att Bertie har skaffat en mustasch som Jeeves inte tycker klär honom. Sedan kommer Florence Craye på besök tillsammans med sin pojkvän Stilton. Florence uttrycker sin beundran för mustaschen vilket gör Stilton svartsjuk. Stilton och Florence har ett turbulent förhållande och när de gör slut så övertalar Florence Bertie att ta med henne ut på en olaglig nattklubb. Hon är författare och ute efter autentiska miljöer. När Florence och Stilton blir ihop igen är de både Bertie och Florence mycket angelägna om att hålla denna utflykt hemligt för honom, vilket tyvärr inte lyckas. Florence och Stilton gör slut igen och Stilton lovar att så fort han får tillfälle knäcka Berties rygg på fyra ställen.

Samtidigt har Berties faster Dahlia problem att underhålla sina gäster, L. G. Trotter med fru och styvson. Hon hoppas på att få sälja sin olönsamma damtidning till L. G. Trotter och har därför bjudit ut honom med familj till sitt gods. Styvsonen har nu gått och blivit vansinnigt förälskad i Florence och går bara och hänger läpp hela dagarna. Detta drar ned stämningen på hela godset och nu kallar hon på Bertie för att han ska komma ut och pigga upp gossen. Tyvärr blir det bara värre och värre. Det visar sig att faster Dahlia har låtit göra en kopia av sitt dyrbara halsband och sedan pantsatt originalet eftersom hon behövde pengar till sin tidning. Nu är en silverexpert på väg till godset och han vill absolut titta på halsbandet vilket kommer sätta faster Dahlia rejält i klistret om inte Jeeves kan komma på en plan som räddar situationen.

Jag tycker inte särskilt mycket om P. G. Woodhouses böcker. De är lite röriga och ärligt talat inte särskilt roliga (eller så förstår jag mig bara inte på brittisk humor...). Men den här boken var väl lite småtrevligt tidsfördriv.

Andra böcker av P. G. Wodehouse:
Golfhistorier
Oss golfare emellan

Den tycks inte finnas att köpa ny på svenska men på engelska heter den "Jeeves and the Feudal Spirit" och finns att köpa som inbunden (adlibris, bokus, cdon), häftad (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar