söndag 6 oktober 2013

Typiskt svenskt! - Din handbok till svennelivet av Anders Westerberg

Den här boken handlar om vad det innebär att vara svensk. Den tar upp många olika områden och ibland är den riktigt träffsäker som när det beskrivs var en äkta svensk sätter sig på en nästan tom buss (så långt från de andra passagerarna som möjligt).

Boken är indelad i sju delar:
Så funkar Sverige - Här får vi läsa om den lagoma svenskarna som undviker konflikter och tror på jämlikhet, staten, allemansrätten och Ikea, men inte på Gud. Detta är på ett medelsvensson plan sant även om det finns många svenskar som tror på Gud. Jag tycker dock inte alls om illustrationen där en person ligger på knä och ber till Ikea, det känns som att ta det lite väl långt. 
En äkta svenne - En äkta svenne är lydig och följer reglerna. Han står ordentligt i kö så fort tillfälle bjuds. Han är självständig, lagom avundsjuk och punktlig (utom SJ förstås som är allt annat än punktliga). Om man ska på besök hos en svenne ska man dock komma punktligt en kvart efter utsatt tid varken tidigare eller senare.
Välkommen till familjen Svenne - Svennnen kanske skiljer sig från sin man/fru men håller fast vid sina vänner hela livet. De tar hand om sina barn, men de gamla bor på ålderdomshem. Barnen går på dagis och sedan i skolan. Om du kommer på besök hos en svensk ska du ta av dig skorna i hallen och sedan får du gå på husesyn. 
Svennens natur och kultur - Svenska blir väldigt svenska när de tittar på stora landkamper. De älskar naturen och allemansrätten. På semestern lämnar de sin bekväma tillvaro för en sommarstuga som ibland inte har värme eller vatten och endast torrdass. Vintersvennar och sommarsvennar är så olika varandra att man knappt kan tro att de är samma personer. 
Fira med svennen - Jul, midsommar och andra högtider. 
Ät och drick med svennen - Det är ALDRIG fel med en fika. Det är regel nummer ett. Sedan kan man även råka ut för knäckebröd, blodpudding, falukorv, kaviar och andra svenska delikatesser. 
Prata med svennen - Svensken är inte helt lättpratad men vädret är ett säkert ämne. 

Jag lånade den här boken på biblioteket för att den såg lite rolig ut. Dessutom har den roliga illustrationer. Den var helt okey en ganska träffande beskrivning av medelsvensson. Mycket lättläst. Man kan köpa den från adlibris, bokus eller cdon om man inte gör som jag och helt enkelt lånar den från biblioteket. 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera