Jag har tidigare läst Europas stålbad av Björn Elmbrant som handlar om Europas ekonomi och Euro-krisen. Den här boken handlar om USA och de utmaningar som landets ekonomi står inför. Karl-Henrik Pettersson skriver om hur han sett USA som ett föregångsland som Sverige och Europa borde ta efter. Han känner inte längre så och i den här boken förklarar han varför. Jag har aldrig känt att USA är ett föregångsland som vi borde ta efter, men jag tyckte att den här boken var intressant läsning.
Boken består av både dagbok från två olika resor i USA och mer faktabaserad text mellan utdragen från dagboken. Karl-Henrik skriver mycket om sjukvården i USA. USA spenderar i förhållande till BNP mer på sjukvården utan att befolkningen för den skull är friskare. Dessutom är det fortfarande så att sjukdom i familjen kan krossa privatekonomin. Sjukvårdsräkningar den vanligaste anledning till att personer i USA tvingas gå i personlig konkurs. Han skriver även mycket om att medelklassen har blivit trängd. De har inte fått någon inkomst ökning de senaste 20 åren. Eftersom kostnaderna för inte minst utbildning och sjukvård samtidigt har stigit så har de fått det allt svårare. I USA är det en mycket liten del av befolkningen som har ökat sina hushållsinkomster de senaste 20 åren. Inkomstklyftorna är mycket stora. Banksystemet är mycket avreglerat och marknaden har fått fritt spelrum. Detta har nu börjat medföra problem med banker som är "To Big To Fail" och galna löner och bonusar till dem som jobbar där. Politikernas oförmåga att lösa problemet med budgetunderskottet och den ideologiska kamp som lamslår politikerna och ger dem litet handlingsutrymme. USAs rädsla för skatter och vilja att staten ska vara lien har snart nått vägs ände.
Karl-Henrik identifierar slutligen några olika punkter där USAs samhällsmodell har problem.
1. Vi i Europa har bättre liv. Medelklassen har bättre inkomster, jobbar mindre, har mer semester och riskerar inte en ekonomisk krasch på samma sätt om vi blir sjuka eller arbetslösa.
2. De sociala problemen är mycket större i USA.
3.Utanför de större städerna är man helt beroende av bilen. I en del småstäder finns det knappt trottoarer.
4. Säkerhets- och kontrollsamhället tar för stor plats.
5. Politikerna i USA tycks inte ta de globala miljö- och klimatutmaningarna på allvar.
6. Politiken är väldigt låst och polariserad.
Det här var en intressant bok även för mig som aldrig någonsin varit imponerad av det samhälle som byggts upp i USA. Jag har fått mer fakta som grund för mina åsikter.
Andra böcker om USAs samhälle:
Amerikansk höst av Kent Werne
Route 66 och den amerikanska drömmen av Peter Kadhammar
Jag lånade den här boken till min läsaplatta, men man kan även köpa den som ebok från adlibris och bokus. På bokus finns den även som häftad bok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar