lördag 25 april 2015

Pappa Långben av Jean Webster

Den här benen gavs ut år 1912 och är nu en klassiker. Den handlar om den 18-åriga barnhemsflickan Jerusha Abbot som på nåder har fått stanna kvar på barnhemmet, och arbeta hårt for mat och bostad, i två år efter sin sextonårsdag då barnhemsbarnen vanligtvis kastas ut. Nu när Skolan nästan är slut är det dags för henne att kastas ut i världen. Då händer något förunderligt. En av styrelseledamöterna i barnhemmets ledning bestämmer sig för att skicka henne till college och utbilda henne till författare. Han kommer att betala utbildningen och ge henne fickpengar. Han har bara två krav. Han vill förbli anonym och hon ska skriva till honom en gång i månaden och berätta hur det går med studierna.

Jerusha är fast besluten att göra sitt absolut bästa och verkligen ta tillvara den chans hon fått. Hon finner sig tillrätta på det kvinnocollege som hon kommer till, får vänner och ett nytt smeknamn, Judy. Hon märker dock snart att det inte bara är kunskaper som hon behöver ta till sig. Hennes barnhemsuppväxt har lämnat gigantiska hål i hennes allmänbildning och många av de saker som de andra flickorna har som en given referensram har hon aldrig hört talas om. Första terminen på college läser hon igenom mycket klassisk litteratur och hon lär sig att le och nicka när de andra pratar om för henne okända saker för att sedan slå upp dem i uppslagsboken när hon kommer hem. Ständigt orolig att någon ska titta på henne och se den blårutiga bommulsklänning som alla barnen på barnhemmet hade.

Allt eftersom terminerna går blir hon mer som de andra flickorna. Hon blir bästa vän med Sallie McBride och får lära känna hennes stora, bullersamma och trevliga familj inte minst hennes bror Jimmy. Hon blir rumskamrat med Julia Pendelton och lär känna hennes farbror Jervis Pendelton. Hon finner sig till rätta och börjar till och med få sina texter publicerade. Hela tiden skriver humoristiska brev med träffande illustrationer till Pappa Långben.

Så tar collegetiden slut och Judy står inför sin framtid som hon nu kan välja ganska fritt själv, men hon har ett stort problem som hon behöver hjälp för att lösa. Eftersom hon inte har någon annan ber hon att få träffa och rådgöra med Pappa Långben. Då få hon sitt livs överraskning.

Jag tyckte mycket om den här boken under min uppväxt. Judy skriver humoristiska och trevliga brev. Hon tar för sig i tillvaron fast besluten att bli något.

Andra böcker av Jean Webster:
Kära Fiende

Man kan bara köpa den på svenska i paket med andra böcker (adlibris, bokus). På engelska heter den Daddy Longlegs och kan köpas som pocket (adlibris, bokus,cdon), inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus). Man kan även ladda ned den grattis från Guteberg projekt eller som ljudbok från Librivox

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar