torsdag 9 januari 2014

I min faders hus av Bodie Thorne

I första världskrigetsskyttegravar träffas de amerikanska soldaterna Max Meyer, Elis Warne och Birch Tucker. De utkämpar kriget som ska göra slut på alla krig och i skyttegravarna blir de goda vänner. De kommer dock från olika världar trots att de kommer från samma land. Max är jude och uppvuxen i New Yorks judiska kvarter där hans irländska flickvän inte accepteras av hans släkt och han inte accepteras av hennes. Elis kommer från en stor familj som invandrat från Irland. Han har massor av syskon, syskonbarn, kusiner och andra släktingar. Hans flickvän Rebecka kommer från en lika stor irländsk grannfamilj och de planerar att gifta sig. Birch är uppvuxen på en liten bondgård i södern, men när han i krigets slutskede får veta att hans mamma och lillebror har dött i spanska sjukan så vet han inte om han har något att återvända till. Max kusin Trudy, som bor hos sina morföräldrar i New York för att plugga på universitet där, skriver underhållande brev till honom som han läser för sina kamrater. Birch förälskar sig i Trudy när han läser hennes brev, men Max säger att hon inte är hans typ och vägrar presentera dem för varandra. I skyttegravarna befinner sig även den svarte soldaten Jefferson Canfield. Han har vuxit upp i närheten av Birchs hem, men de har inte träffats innan de möts i skyttegravarna.


Så tar kriget slut och de återvänder var och en till sina olika delar av landet och sina olika liv. Ellis har en flickvän, Rebecka, och en stor familj som alla gläder sig åt att han kommit välbehållen tillbaka från kriget. Det är bara Ellis som inte är glad. Han förlorade sitt ena ben i den sista striden men har inte berättat det för familjen och oroar sig för vad de kommer att säga när de får veta. Birch vet inte om han har någonting att återvända till nu när både hans mamma och bror har dött. Han och hans pappa kom inte överens. Max återvänder till New Yorks judiska kvarter där tiden tycks ha stått stilla. Det har dock inte Max och han vill ha mer än hans gamla omgivningar kan erbjuda honom. Jefferson är ivrigt efterlängtad av sin familj och flickvän Latisha, men annars har livet inte förändrats mycket han är fortfarande en svart slavättling och arrendator på ett bomullsplantage. Utsatt för diskriminering vart han än vänder sig. Även Trudy återvänder hem efter att ha avslutat sina lärarstudier i New York, men det blir inte alls som hon har tänkt sig.

Den här boken läste jag för första gången för ca 19 år sedan. Jag tyckte om den då och jag tycker fortfarande om den.

Den går inte att köpa på svenska längre men på engelska heter den "In my Father´s house" och finns att köpa på bokus eller adlibris.
 

1 kommentar: