torsdag 6 mars 2014

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl

Det här är den första boken i en serie om fyra. 11-åriga Dina är trött på att alla går omvägar om henne och vägrar se henne i ögonen. Hon har inga vänner utom sin familj, som består av storebror Davin, lillasyster Melli och sin mor, och allt beror på att hon har ärvt sin mors skämmarögon. Det är klart att ingen vill möta hennes blick när detta innebär att de, och hon, tvingas se allt de gjort som de skäms för eller borde skämmas för. Efter att Dina använt sin förmåga på en jämnårig kompis som var elak mot henne bestämmer hennes mor sig för att det är dags att Dina börjar som hennes lärling och lär sig hur hon ska bruka sin gåva.

Senare samma dag kallas Dinas mor till Dunkarts borg för att få en misstänkt mördare att säga sanningen, men när sanningen visar sig vara en annan än stadens ledare, Drakan, vill att den ska vara dras Dina in i händelserna. I ett försök att få Dinas mor att säga det han vill att han ska säga tar Drakan Dina till Dunkart och stänger in henne med den misstänkte mördaren.

Det blir snabbt uppenbart för Dina att hennes mor har rätt. Nico är inte mördaren, men någon där ute har mördat borgherren, hans gravida fru och deras barn och den mördaren är beredd att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram och Dina och hennes mor står just nu mellan honom och hans planer. Dina kastas in i en värld hon aldrig varit i närheten av tidigare och tvingas börja använda sin gåva i hopp om att kunna utjämna oddsen något till deras fördel.

Det är är en spännande och ganska otäck bok. Jag tycker om den.

Jag har den här boken i min bokhylla men just nu tycks den vara slut som bok (adlibris, bokus) och man vill lyssna på den kan man dock köpa den som ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar