Sidor

fredag 30 september 2016

Mannys manöver av Jeff Kinney

Det här är den sjätte boken om Greg och hans öden och äventyr i skolan och hemma. Det är inte så långt kvar till jul och Greg känner pressen. Hur ska han lyckas hålla sig "snäll" i över en månad? Dessutom har mamma tagit fram en av tomtensnissar och han rapporterar till tomten. Det värsta är att Gregs storebror Rodrick hela tiden flyttar tomtenissen så Greg kan inte känna sig säker någonstans i hela huset. Hur ska han lyckas få några julklappar i år om det fortsätter så här? I vanliga fall har han ett system som helt enkelt är baserat på att tomten har så många att hålla koll på att han bara har några ögonblick till varje barn så om man bara sköter sig större delen av tiden är chansen stor att tomten missar att man varit dum.

I skolan blir skolgården tråkigare och tråkigare för varje gång en elev gör sig illa på något av skolans lekredskap tas det bort eftersom skolan inte har råd med försäkring för skolgården. En bit in på terminen är skolgården bara en tom asfaltsplan och eftersom risken för skador är stor om barnen får springa så får de bara promenera runt på skolgården. Lillebror Manny går på fotboll och där måste alla barnen ha hjälm. Greg tycker att man har tagit det här med säkerhet lite väl långt.

Mamma säger att Greg har blivit för stor för att få julklappspengar av henne utan måste köpa julklappar för sina egna pengar för att de ska betyda någonting. Nu är goda råd dyra. Greg måste hitta ett sätt att tjäna pengar. Han försöker sälja en signerad serietidning, ge ut en tidning och starta en egen basar tillsammans med bästa vännen Rowley, men det går inte riktigt som han tänkt sig och istället slutar det med att de blir anklagade för att ha vandaliserat.

Så kommer snön och till en början är det bara trevligt när skolan stänger och de får stanna hemma, men när snön bara fortsätter och fortsätter falla blir läget lite jobbigt. Pappa kan inte komma hem och mammas glasögon går sönder när hon inte kan laga dem på grund av snön och hon inte ser utan dem måste Greg ta hand om lillebror Manny. Dessutom har de nästan ingen mat i huset och kan inte köpa någon ny. När strömmen också går blir läget riktigt desperat.

Jag tyckte att den här boken var rolig. Den är lättläst och illustrerad med bilder som passar bra till och höjer läsvärdet. Det som Greg skriver om säkerhet amerikanska barn tycker jag stämmer även i Sverige. På många skolgårdar är det nu för tiden absolut förbjudet att klättra i träd och jag hade en kollega som halvt på skämt sa att snart kommer barnen att behöva ha hjälm på sig för att gå ut på skolgården. Det som jag tyckte var lite fånigt var att Greg trodde på tomten. Det kan jag inte tänka mig att särkilt många barn i mellanstadieåldern fortfarande gör. Jag läste den här boken på engelska och det kan jag tänka mig att även barn i 6:an och 7:an skulle kunna göra.

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Jag läste den här boken på engelska (cdon, adlibris, bokus). Man kan även köpa den på svenska som häftad (adlibiris, bokus, cdon) eller kartonnage (bokus, cdon, adlibris).

torsdag 29 september 2016

Tacka katten för det av Herman Lindqvist

Det här är ännu en bok som jag hittade under min bokhyllerensning som jag nu läst för att avgöra om den är värd att behålla. Det är en av många böcker som Herman Lindqvist skrivit med kåserier.

Den här boken har inte ett sammanhållet tema som många av Herman Lindqvist kåserieböcker har. Kåserierna handlar om lite allt möjligt bland annat kulturkrockar. I kåseriet "Mysljus hos dig är bara elstopp hos en annan" Skriver Herman om när hans familj bodde i Japan och för första gången bjöd hem en japansk familj till sig och det råkade vara precis innan jul. Den släckta belysningen och alla tända ljus fick den japanske familjefadern att diskret ta Herman åt sidan och erbjuda sig att titta på elcentralen, kanske skulle han kunna åtgärda felet. Bristen på gemensamt språk gjorde det svårt att förklara varför dottern sedan dök upp sjungandes iklädd vita kläder med ljus i håret och sonen följde efter i en vit dräkt och med en Ku Klux klan mössa på huvudet. Det enda som faktiskt gjorde succé var sillen som de helt enkelt presenterade som svensk sushi.

I kåseriet "Nationernas kamp rasar runt swimmingpoolen" skriver Herman om ett par som besöker en typisk turistort där tyskarna dag efter dag bokar alla stolar runt swimmingpoolen innan någon annan hinner dit. Det svenska paret blir surare och surare och bestämmer sig för att de minsann ska hinna ut före tyskarna. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

I "Larmet går alla andra springer och skriker" berättar Herman om alla de äventyrr de varit med om p g a sitt huslarm. Det är mycket som kan gå fel med ett larm...

Jag tyckte att den här boken i alla fall bitvis var lite smårolig, men det är inget jag kommer att läsa om så jag tänker inte ha kvar boken i bokhyllan. Den får åka till Myrorna nästa gång jag går dit.

Den här boken finns som ljudbok (adlibris, bokus, cdon) och kartonnage (cdon, adlibris).

Andra kåserier av Herman Lindqvist:
Brödrafolkens fel
Caramba! säger dom aldrig
Europa är vi allihopa
Gallfeber
På landet i Paris

Andra böcker av Herman Lindqvist:
Kungliga frierier
Victoria: drottning med tiden

tisdag 27 september 2016

Teddy en sommardag av Lin Hallberg

Det här är den sjunde boken om Teddy och Elsa. Det är dags för sommarlov och även om Elsa har det bra på gården med Teddy och de andra djuren så kan hon inte låta bli att vara avundsjuk på bästa vännen Kajsa och stora syster Mikaela som kommer att få åka på ridläger. Elsa som inte ens får rida själv i skogen på Teddy.

Men innan det är dags för Mikaela att åka iväg så ska hon och Elsa hinna ha mycket roligt. Det lilla lammet som de har fått till gården behöver mat varje dag och Mikaela lovar Elsa att de ska ta väl hand om det. När lammet inte får bo inne i huset med dem bestämmer Elsa och Mikaela sig för att sova i stallet med lammet.

Mikaela har mycket tid för Elsa när det är sommarlov och de gör mycket roligt tillsammans, men när det är dags för ridlägret bubblar avundsjukan upp i Elsa igen. Då får hon en helt fantastisk överraskning som göt den här sommaren till den bästa någonsin. Dessutom får de nya djur till gården.

Jag tycker om böckerna om Elsa och Teddy. De är trevliga och lättlästa. De passar bra för barn i ca 8 - 10 års ålder som lämnat den första nybörjar läsningen och behöver mer utmaningar.

Böckerna om Teddy:
Teddy till Salu
Teddy i huset
Teddy och hans vänner
Teddy i trubbel
Teddy börjar skolan
Teddy på rymmen
Teddy en sommardag
Teddy på ridläger
Teddy och hopptävlingen
Teddy en liten hjälte

Böckerna om Myggan och Santos:
Älskade ponny
Isgalopp
Ponnysommar

Andra böcker av Lin Hallberg:
Vem är du Johanna?
Alla älskar Sigge
Kom igen Sigge
April, april Sigge
Simma lugnt Sigge
Det spökar Sigge
Natten då Sigge föddes
Sam och Sigge och den långa resan

söndag 25 september 2016

Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou

Det här är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet. Det är 1950-tal och Eric, den tredje generationens Lauritzen växer upp i Stockholm. Hans morfar och mormor är Oscar och Christa. Hans egen familj består av mamma Hélène pappa Harry och lillebror Axel. Livet för familjen är ganska bra utom att pappa Harry inte verkar tycka något vidare om Eric. Varje kväll avslutas med stryk. Eric vänjer sig och blir smärttålig men han tycker inte om det. Det är en hel del saker som Eric inte förstår och helt plötsligt har han gjort något som de vuxna reagerar underligt på som när han leker med kusinerna och hittar en låda med medaljer som de har på sig när de leker.

Så länge morfar Oscar lever håller familjen ihop, även om han utsätter kusinerna för en konstig kamp när han vill veta vem som ska bli familjens ledare i nästa generation. Den kampen vinner Eric och han får följa med morfar Oscar och sin morbror till Afrika. Tyvärr insjuknar morfar Oscar i malaria efter den resan och det blir hans död. Efter detta förändras Erics liv ordentligt och det framgår inte riktigt varför. Hans mamma skiljer sig i alla fall från Harry och Eric sörjer inte det minsta över att han och eftermiddagsstryket försvinner även om de blir fattiga på kuppen och hans mamma tvingas hitta ett jobb för att kunna försörja sig själv, Eric och Axel.

Eric växer alltså upp i en helt annan miljö än den han föddes in i och i ett 50-tal där mycket förändras och där ungdomarna fascineras över allt amerikanskt: bilar, coca-cola, film, musik och jeans. Det är en tid när Eric lär sig vem han själv är och också får veta att Harry inte var hans pappa. Han upptäcker tjejer, simmar och går i skolan.

Jag är inte så förtjust i den här boken. Den berättas helt ur Erics perspektiv och blir lite av en ungdomsroman. Jag tycker helt enkelt inte att Erics uppväxt under 50-talet är särskilt intressant. Det är väldigt mycket funderingar om klass och Erics mamma är ganska snobbig trots att det inte går särskilt bra för henne och hennes egen pappa med sin fattiga bakgrund måste ha varit en uppkomling han med. Dessutom får man inte veta så mycket om familjen Lauritzen utom Erics lilla familj och det tycker jag var tråkigt.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Jag lånade den här boken på mitt bibliotek. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris).

måndag 19 september 2016

Nåsbönderna i Jerusalem av Olof Fahlén

Hela titeln på den här boken är: Nåsbönderna i Jerusalem - Berättelsen om en märklig utvandring. Selma Lagerlöfs bok Jerusalem är inspirerad av just denna utvandring och det var eftersom jag har läst och älskat den boken som jag blev intresserad av att läsa den här boken. Jerusalem är ju en roman och Selma har inte känt sig tvungen att följa de verkliga händelserna slaviskt. Därför blev jag intresserad när jag hittade den här boken som är ett försök till att ge en oberoende historisk bild av vad som verkligen hände.

Den här boken är från 1988 och författaren har gjort ett gediget arbete i att försöka få fram olika källor som kan ge sin bild av vad som hände. Första delen handlar om Anna Larsen-Spafford och den ursprungliga amerikanska kolonin i Jerusalem. Deras ideal och öden. Det är intressant läsning och ger en bra bakgrund till händelserna. Sedan får Olof Henrik Larsson och hans grupp av amerika-svenskar kontakt med den Spaffords grupp och då de anser sig ha samma kallelse bestämmer de sig för att slå sig ihop. Olof Henrik Larsson har även efterföljare i sin frus hembygd Nås i Dalarna och han skriver till dem och inspirerar dem att sälja allt de äger och sedan komma till dem i Jerusalem. Där ska de tillsammans med de andra i kolonin invänta Kristi återkomst som de tror kommer att vara snart.

37 personer, 14 vuxna och 23 barn, hörsammar kallelsen. De säljer sina gårdar och andra ägodelar och gör sedan den långa resan till Jerusalem för att bli en del av Kolonin i Jerusalem och där invänta Kristi återkomst. Det går dock inte helt bra för dem i Jerusalem. Eftersom man i kolonin lever i celibat skiljs familjer ofta åt och inga nya äktenskap tillåts, det tropiska klimatet och alla de sjukdomar som florerar där är hårt för det ovana folket från Dalarna. Under de första åren dör många av dem, kanske fler än nödvändigt eftersom man inte vill kalla på läkare, Gud ska hela de sjuka.

De gör även mycket gott tillsammans i kolonin särskilt mot de fattiga och för att kunna fortsätta med det måste de ha en inkomstkälla. Det är starten på arbetet som utförs i kolonin inte minst av det dugliga och arbetsamma dalfolket. Med tiden blir det även tillåtet att gifta sig och det föds barn i kolonin.

När Anna Spafford dör tar hennes dotter över och mer och mer saker blir tillåtna snart är de inte så mycket en religiössammanslutning längre utan mer ett företag där ledningen skor sig på de obetalda arbetarna. Det är också detta som leder till kolonins splittring.

Det här var mycket intressant, men också lite sorglig läsning. Det är tråkigt att läsa om hur folk skor sig på och manipulerar andra människor och det verkar ha hänt en hel del sådant i kolonin.

Selma Lagerlöfs roman inspirerad av den här händelsen:
Jerusalem