Sidor

söndag 28 januari 2018

1968 av Jan Guillou

Precis som i förra boken i den här serien handlar den om Eric. Eric har nu hunnit bli vuxen och han är som så många andra ungdomar under den här tiden kommunist/socialist. Han stöder FNL-rörelsen och de avhoppade amerikanska soldaterna och är emot de åsikter som hans mamma bland annat står för. På en demonstration återknyter han bekantskapen med sin syssling/mammas kusin Henning och de blir vänner och fyller i de delar av släkthistorien som den andre inte vetat om eftersom de hör till olika delar av släkten.

Eric funderar mycket på hur han bäst ska hjälpa den kommunistiska/socialistiska saken. Han har pluggat till advokat för att kunna vara till nytta och när det är dags att söka jobb söker han sig till den enda byrån med sådan inriktning bara för att genast bli skickad vidare till Henning Sjöstrand. Han får till sin egen stora förvåning genast jobb där och skickas till Tyskland för att bevaka den stora neurosedyn rättegången. Anledningen till att han får jobbet är till stor del hans kunskaper i tyska. Eric trivs bra och lär sig massor. Han samlar på sig material som de kan använda sig av i Sverige i sin rättegång mot Astra. Han får också vara med och göra en insats för fallet i Tyskland och han möter den stora kärleken i Gertrude. Tyvärr är hennes framtid i Tyskland och hans i Sverige så de måste skiljas åt när det är dags för Eric att återvända till Sverige.

 När han återvänder till Sverige får han börja arbeta med bland annat skiljsmässofall i domstolen. Han lär sig massor och det går ganska bra för honom. Han återknyter kontakten med sin familj och släkt och den nu gamle Sverre tar hjälp av honom och Henning när han försöker se till att familjen inte ska splittras ytterligare av fler arvstvister efter hans död. Han kan dock inte glömma Gertrude och han får ett brev från henne om att de ska ses igen till våren.

Jag gav nästan upp läsandet av den här boken för de första ca 50 sidorna var så sega och handlade massor om kommunism, socialism och FNL-rörelsen. Men efter en paus på två månader tog jag upp boken igen och efter ett tag blev den bättre. När han väl började jobba som advokat med neurosedyn katastrofen började det bli lite intressant. Där efter tyckte jag att den var helt okey läsning bättre än både Dandy och Äkta amerikanska jeans.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar