Sidor

onsdag 31 december 2014

Tio böcker jag är tacksam över att jag läste som barn 9. Det lillahuset på präriern av Laura Ingalls Wilder

Det här är en serie böcker och även om jag läste alla böckerna redan i tio års åldern så kan man säga att jag växte med Laura. Jag läste om alla de här böckerna många gånger under min uppväxt. De första gångerna jag läste dem var de tidigare böckerna i serien mina favoriter, men när jag blev äldre ändrade det sig så att jag blev mer förtjust i de senare böckerna i serien.

Det lilla huset i stora skogen - Det här är den första boken i serien och i den här boken är Laura ganska liten kanske 4 - 5 år. I den här boken bor de kvar i en timmerstuga i Wisconsin när kusiner och andra släktingar. Det jag kommer ihåg bäst från den här boken är när Laura får sin docka.

Det lilla huset på prärien - I den här boken lämnar familjen sin stuga i Wisconsin. Pappa tycker att det har kommit alldeles för mycket folk dit och det börjar bli svårt att jaga. Familjen säger adjö till släkten och packar in sina ägodelar i en vagn och ger sig av. Det blir en dramatisk resa som leder dem fram till ett helt annat landskap, den vidsträckta prärien. Här bygger de ett hus och är med om alla möjliga äventyr. Det jag kommer ihåg bäst är när hela familjen ligger sjuk i feber på samma gång.

Huset vid Plommonån - De fick inte stanna i huset som de bygg eftersom det låg på indianernas land så i den här boken drar familjen vidare. De kommer fram till Plommonån, i Minnesota där de till en början får bo i en jordkula. Här börjar Laura skolan och träffar på den obehagliga Nellie Olsson. Det jag kommer ihåg bäst från den här boken är när Laura nästan drunknade och hur gräshopporna kom och åt upp deras skörd.

Vid Silversjöns strand - De har haft en svår tid när Mary, Carrie, mamma och lilla babyn Grace alla haft scharlakansfeber. Eftersom grannarna också varit sjuka så har Laura och pappa själva tagit hand om de sjuka och nu har de en räkning till doktorn som de inte vet hur de ska kunna betala. Men det värsta är att sjukdomen satte sig på Marys ögon så nu är hon blind. Men så får pappa jobb och när alla i familjen är friska nog att resa skickar han tågbiljetter till dem. De reser tills spåret tar slut och deras nya hem är i ett rallarläger. Här stannar de över vintern. Pappa jobbar och Laura hittar vänner. När rallarna ska dra vidare har Lauras pappa hittat den jordbit som han vill ha att bygga sin gård på och familjen blir nybyggare igen. Jag tyckte jättemycket om den här boken.

Farmarpojken - Den här boken handlar om Almanso, Lauras mans barndom, Första gången jag läste den blev jag jättebesviken eftersom jag hade väntat mig att få läsa mer om Laura, men när jag kom över den besvikelsen så är det en bra bok. Lite mer stillsam än de om Lauras barndom eftersom Almanso inte flyttade runt utan var en farmarpojke precis som titeln säger och växte upp på en farm tillsammans med sina syskon och föräldrar.

Den långa vintern - Familjen har börjat bygga upp sitt nya liv på sin nya gård. De befinner sig återigen i uppbyggnads fasen och eftersom det inte finns några söner i familjen får Laura som är den starkaste av döttrarna hjälpa pappa en del. De har den förra relativt milda vintern i minne men när den här vintern kommer blir det något helt annat. Familjen hinner tack  och lov flytta in till sitt lilla hus inne i stan innan vintern slår till, men det blir trots detta en mycket svår vinter för dem alla. Det är nästan konstant snöstorm och när tågen inte kan ta sig fram så kommer det inte in några förnödenheter till stan där folket befinner sig i nybyggarfasen och ännu inte har tillräckligt med mat och bränsle för att ta sig igenom en så lång och hård vinter. Vinter blir en svår prövning för familjen och alla andra inden lilla staden, men de lyckas överleva tills den efterlängtade våren kommer.

Den lilla staden på prärien - Laura är nu tonåring och hon trivs bra i den lilla stad som vuxit fram på prärien. Hon har många goda vänner och deltar i alla möjliga aktiviteter i stan. Det går bra för henne i skolan också och hon hoppas på att kunna ta lärarlicens så att hon kan hjälpa till att få in pengar till familjen. En av de saker som jag kommer ihåg bäst från den här boken är faktiskt de visitkort som var så populära bland stadens ungdomar.

Gyllene år - i den här boken träffar Laura den tio år äldre Almanzo som hon gifter sig med i slutet av boken. Det här tycks ha varit mycket lyckliga år i Lauras liv även om de hade sina svårigheter. Laura börjar arbeta som lärare och det var inte lätt för en ung flicka att flytta till en annan plats, bo inneboende och på egen hand undervisa barn i alla åldrar i samma klassrum utan tillräckligt undervisningsmaterial.


Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L.M. Montgomery
8. Den stora hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott

Man kan köpa den lilla huset på prärien på svenska (adlibris, bokus, cdon) eller engelska (bokus, cdon, adlibris).

fredag 26 december 2014

Wonderland Creek resan till verkligheten av Lynn Austin

Alice Grace Ripley är 20 år gammal och bibliotekarie i Blue Island, Illinois. Hon lever för sin läsning och sitt jobb. Det enda hon verkligen tänker på är huvudpersonerna i den senaste romanen som hon börjat läsa. En dag när hon är med sin pojkvän Gordon på en begravning och tycker att den börjar bli seg tar hon upp sin bok och börjar läsa. Det blir sista strået för Gordon, som verkligen fått stå ut med en hel del på grund av sin flickväns stora läsintresse, och han gör slut med Alice. Det chockar henne verkligen och när hon några dagar senare även förlorar sitt jobb så faller Alice värld samman lite.

Efter att hon legat i sängen och läst i ungefär en vecka bestämmer hennes föräldrar sig för att så här kan det inte fortsätta. Från och med nu ska Alice följa med en av dem under dagarna tills hon hittar ett nytt jobb eller någon annan sysselsättning. Alice är inte alls förtjust i detta, men så får hon en idé. Hon har samlat in böcker som ska skickas till ett bibliotek i Acorn, Kentucky tänk om hon skulle kunna överlämna dessa personligen. Alice övertalar sin moster och morbror att lämna av henne och böckerna i Acorn när de är på väg till ett spa. De ska komma och hämta upp henne igen en vecka senare när de är på väg tillbaka. Hon har i och för sig inte fått något svar från bibliotekarien i Acorn, Leslie MacDougal men säkert kan hon bo Acorn och hjälpa till med de nya böckerna i en vecka.

Så lämnar hennes moster och morbror henne i Acorn och åker vidare. Då visar det sig att Leslie är en man och han vill inte alls att Alice ska komma dit. Han och hans fyra ridande bibliotekarier har läget helt under kontroll och eftersom det inte finns något hotel i Acorn finns det ingenstans för Alice att bo. Men så är hon där och när Mack blir skjuten redan under hennes första morgon i Acorn så kastas Alice in i livet i staden. Den över 100 år gamla miss Lillie gör sitt bästa för att se till att Mack överlever, men de behöver Alice hjälp och snart finner Alice att hon får göra saker som hon aldrig trott att hon skulle kunna göra allt ifrån att baka bröd och rida på biblioteksrundor till avancerade komplotter där Alice har svårt att avgöra vem som är vem och vem som är fiende och flera gånger är hon på väg att ge upp. Hon blir faktiskt kvarhållen mot sin vilja till en början och indragen i de galnaste planer. Och trots att hon blir djupt involverad vill ingen tala om för henne vad de verkligen går ut på. Men äntligen känner hon sig levande. Hon lever inte genom sina böcker längre och hon gör nytta. Till sin förvåning börjar hon trivas i Wonderland Creek och har inte längre lika bråttom att lämna. Hur skulle miss Lillie, Mack och människorna längst hennes biblioteksrunda klara sig om hon åkte hem.

Alice är verkligen outhärdlig i början av den här boken. Hon ser inte längre än hennes egen näsa räcker och människorna i hennes omgivning finns i hennes ögon där för att ta hand om hennes behov. Hon verkar inte ens ha tänkt tanken att hon skulle fråga sin bästa vän hur hennes dag har varit eller om hon behöver hjälp med något. Så hamnar hon då i Wonderland Creek och kastas huvudstupa in i verkligheten. Helt plötsligt har hon inte tid att fundera så mycket på sig själv och hon dras med i de galnaste intriger. Hon tvingas ut i saker som hon aldrig trott att hon skulle klara av. Intrigen är minst sagt långsökt (den börjar med en skjuten man och en fejkad begravning och innehåller även släktfejder, en försvunnen skatt, ett elakt gruvbolag assisterat av en elak sheriff och nästan kidnappning) och miss Lillie är inte helt lätt att förstå sig på, men jag tyckte ändå om boken. Jag drogs med i historien och det var roligt att se Alice växa från självupptagen barnunge till vuxen kvinna. Det enda jag verkligen inte gillade var att boken avslutades med nio frågor "Att fundera över" t.ex. "På vilka olika sätt var Alice annorlunda efter sin tid vid Wonderland Creek? Vilka händelser och personer påverkade henne mest?" (s.344) Jag förstår inte varför man ens låter en roman avslutas med den sortens frågor. Vad är poängen med det?

Andra böcker av Lynn Austin:
Allting nytt
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path

Den här boken kan man köpa på svenska (adlibrisbokuscdon). På engelska heter den Wonderland Creek och finns som ebok (bokuscdon) eller pocket (cdonadlibrisbokus).

söndag 21 december 2014

Nu seglar Vasa! av Mats Wahl

Det här är en bok för barn om Vasaskeppet vars hela titel är Nu seglar Vasa! fantasi och fakta om ett skepp och en tid. Mats Wahl har skrivit den i samarbete med Vasamuseet och Sven Nordqvist har illustrerat den.

Större delen av den här boken handlar om tvillingarna Johan och Erik. Deras liv i 1600-talets Stockholm och hur de blir involverade i bygget av Vasa. Det är en spännande berättelse med många historiska detaljer och de fina detaljrika bilderna gör berättelsen ännu mer levande.

De sista 28 sidorna i boken är fakta sidor. De handlar om olyckan och bärgningen, visar Vasa i genomskärning, berättar om väderdäck, befälet i kajutan, övre batteridäck, hur manskapet levde på undre batteridäck, trossdäck, hålskeppet, skeppetsutsmyckningar, skeppsgården m.m. Även här tillför illustrationerna mycket och gör faktan mer levande och överskådlig.

Jag började helt förutsättningslöst på den här boken som jag antog var en faktabok för barn och blev faktiskt lite förvånad när jag ca 16 sidor in insåg att större delen av boken helt enkelt är en påhittad berättelse. (Jag borde bli bättre på att läsa förord för där förklaras det hur boken är skriven och varför...) Det var dock ett bra grepp. Tiden då Vasa byggdes och hädelserna runt bygget blir mer levande på det sättet och faktan inte lika abstrakt. Jag uppskattade även de fint illustrerade faktasidorna mycket. Jag rekommenderar den här boken till alla som vill veta mer om skeppet Vasa och tiden under vilken hon byggdes.

fredag 19 december 2014

Jul i stora skogen av Ulf Stark

Det här är en julbok med 25 korta kapitel. Så korta att jag inte tycker att de är tillräckligt långa om man ska läsa ett kapitel per dag i advent. Den handlar om hustomten Vrese som gör sitt bästa för att göra skäl för sitt namn. Han bor på en gård där det inte längre bor några människor men han tar fortfarande hand om det nu tomma huset och den tomma ladugården. Själv har han flyttat in i hundkojan och gjort det hemtrevligt för sig. Men nog är det lite ensamt och under den barska ytan finns det ett gott hjärta.

Samtidigt hos kaninerna i stora skogen hittar man en konstig träbit med krumelurer på. De tar med den till Uggla för att han ska tala om vad det betyder, det kan han inte göra men skatorna talar om att det står "Tomten till s" på den. Resten av ordet efter s:et har ramlat bort men de kommer alla överens om att det inte kan betyda annat än Tomten till stora skogen. Så nu kastar sig hela skogen in i förberedelser. Alla har de snappat upp någonting om hur man ska ta emot en tomte och snart myllrar skogen av förväntansfulla djur, men när kommer den där tomten egentligen.

Jag läste den här boken högt för mina ettor. De tyckte om den och de fina bilderna men jag tyckte att den var i kortaste laget. Boken innehåller 25 kapitel och det var absolut inga problem att hinna läsa den högt i adventstid eftersom ett kapitel för det mesta är fyra sidor långt och då dessutom innehåller flera bilder. Jag skulle inte rekommendera den här boken till äldre barn än ettor.

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Andra julböcker:
Barnböcker:
Den första julen av Anders och Birgitta Johansson
Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel
De vackraste julsagorna av Elsa Olenius
Julen i mitten av Gun-Britt Holgersson
Krubban i Krokum av Kerstin Arthur -Nilsson
Löftesträdet av Geraldine McCaughrean

Böcker för vuxna: 
All I Have to Give av Melody Carlson
Christmas in Harmony av Philip Gulley
The Christmas Scrapbook av Philip Gulley
Visst är det jul igen! av Rickard Fuchs

torsdag 18 december 2014

Lotta går till väders av Merri Vik

Det här är den 30:e boken om Lotta. Lotta och Giggi ska börja sista året på gymnasiet. Eftersom Giggis föräldrar ska  på långresa så flyttar Giggi in hos Lottas familj i en och en halv månad.detta gläder sig både Lotta och Giggi åt även om Lotta som blivit van att ha rummet för sig själv sedan hennes tvillingsystrar flyttade får maka lite på sina saker igen.

Deras klasskompis, Mick, får ungefär 30 infall och goda idéer i minuten övertygar dem om att gå med honom på teaterkurs. Efter som Giggi faktiskt gillar idén faller Lotta till föga men på dagen då de ska spela upp sin pjäs så ställer plötslig heshet, ett demonstrationståg, en hund och en försvunnen stege till det för dem. 

Innan dess hinner de tillbringa en mycket stormig helg i familjens sommarstuga. Det är verkligen en ordentlig storm som välter många träd där den drar fram. Deras stuga klarar sig oskadd men Lotta går för att ta reda på hur det står till med farbror Urbans stuga. Denham klarat sig betydligt sämre och Lotta och Giggi får en chans att rädda ett liv och i förlängningen göra Giggis moster Kajsa som är journalist en stor tjänst. 

Lotta får flyga för första gången i sitt liv vilket hon till en början inte alls uppskattar när hon, Giggi och Mick ska vara med och göra reklam på en stor teknikmässa nere i Skåne. Där stöter hon ihop med Paul och blir helt i onödan väldigt svartsjuk och uppför sig mycket barnsligt och sedan blir de vänner igen. 

Den här boken innehåller de klassiska Lotta-boksingredienserna, men jag tyckte inte så mycket om den.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29.Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

onsdag 10 december 2014

Tam och drakupproret av Jo Salmson

Det här är den tredje delen i en serie som man bör läsa i rätt ordning. Om du inte har läst den första boken Tam tiggarpojken rekommenderar jag att du börjar och de andra i serien med den innan du läser den här.

I staden är adelsfamiljerna upprörda. Vad menar kungen med att låta magister Taftar, som inte ens är adlig, flyga i väg med deras drake. Kungen ska inte få bestämma över deras drakar något måste göras. Idre och prinsessan Chaia befinner sig i en av de hemliga gångarna och hör vad adelsfamiljerna planerar. De vill uppvigla folket till uppror mot kungen genom sprida ryktet att han inte tar hand om drakarna.

De måste göra något och får idén att släppa ut Indres pappa ur fängelset. Han känner de flesta i de lägre delarna av staden och kan tala om för dem vad som verkligen händer. Snart är det upprorsstämning i hela staden. Då hittar gamle Bleke nydraken. Nu måste Tam och Sky skynda sig tillbaka. Snart ska nydraken förvandlas. Indres pappa hjälper till att bevaka stallet. Ingenting får störa förvandlingen. Bara Sky och Tam hinner tillbaka i tid.

Jag läste den här boken på min läsplatta genom mitt abonnemang på Readly. Man kan köpa den som inbunden (adlibrisbokuscdon) eller ebok (bokuscdonadlibris).

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket (också av Jo Salmson):
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

söndag 7 december 2014

Jellicoe Road av Melina Marchetta

Jag lånade två böcker av Melina Marchetta till min läsplatta på samma gång den här och Francesca. Jag började på båda två samtidigt och av någon anledning fick jag för mig att den här boken var Francesca vilket gjorde att jag hade svårare än nödvändigt att hitta in i boken. De första 80 sidorna undrade jag varför huvudpersonen hette Taylor och när Francesca egentligen skulle dyka upp, sedan backade jag ut ur boken för att läsa beskrivningen igen...

Även utan att man tror att man läser en annan bok än den man faktiskt läser så var den här boken inte helt lätt att hitta in i. Det är två olika historier som vävs ihop och det tar en stund innan man förstår hur allt hänger ihop.

Jellicoe School är en internatskola mitt ute i ingenstans där ca tio procent av eleverna blivit placerade av socialtjänsten. Eftersom lärarna som regel inte stannar mer än något år på skolan sköter eleverna sig mer eller mindre själva och vid 17 års ålder blir Taylor Markam Makthavare på skolan och den enda som har rätt att förhandla å skolans vägnar i det krig som skolan utkämpar varje år mot kadetterna som kommer dit för att träna och Jellisarna (de som går i skolan inne i Jellico Town) om marken runt staden och skolan. Taylor har bott i Jellico Town sedan hennes mamma lämnade henne på 7-eleven på Jellico Road när hon var elva år. I ett år bodde hon sedan hos Hannah, en kvinna i 30-års åldern som bor i närheten av skolan, och när hon var gammal nog (12 år) flyttade hon till internatet.

Nu är Taylor bland de äldsta eleverna på skolan hon är den som leder sitt elevhem och till viss del hela skolan, men innan hon knappt hunnit vänja sig vid det försvinner Hannah utan att tala om vart hon ska, hur länge hon kommer vara borta eller ens om hon tänker komma tillbaka. I sitt hus lämnar hon ett manuskript som innehåller det Taylor trott varit en saga, men som visar sig vara en nyckel till det förflutna som Taylor knappt minns och inte förstår sig på. Det förflutna kommer i kapp Taylor och hon vet inte hur hon ska hantera varken det eller sitt nya jobb. Vem är hon egentligen och hur hänger händelserna i manuskriptet ihop med hennes förflutna.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den var lite svår att hitta in i och det var lite irriterande att många av personerna hade två namn men den var spännande och bra.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från Elib. Man kan köpa den som danskt band (adlibris, bokus, cdon), häftad (bokus, cdon, adlibris) och ebok (cdon, adlibris, bokus)

söndag 30 november 2014

Tio böcker som jag är tacksam över att jag läste som barn 8. Den stora hemligheten av Patricia St. John

Under några år under min uppväxt hyrde vi ett möblerat hus och där fanns det även böcker. Det här var en av de böcker som fanns i huset och som jag verkligen sörjde över att jag inte kunde ta med mig när vi flyttade. I vuxen ålder köpte jag den på engelska och sedan hittade jag det här exemplaret på någon second hand shop.

Den här boken var en av mina stora favoriter och jag läste den många gånger. Den handlar om Annette, Dani och Lucien som bor i bergen i Schweiz ovanför en lite by. På julafton det år när Annette är sju år händer det sorgligaste och det bästa som har hänt henne i hennes liv. Hennes lillebror Dani föds och hennes mamma dör. Efter att Annettes mamma gett lillebror till henne blir hon lill-mamma åt honom och från den stunden tillhör han henne på ett särskilt sätt. Farmor kommer för att hjälpa dem men eftersom hon ser dåligt och har reumatism kan hon inte ta hand om Dani själv så Annette tar hand om Dani och farmor tar hand om hushållet.

En vår när Dani var 5 år och Annette skulle fylla 12 år är han ensam ute på en äng för att plocka blommor till Annettes födelsedag. Då kommer Annettes klasskamrat Lucien, som är arg på Annette eftersom hon bl.a. har skvallrat på honom. Han tar sin chans att retas med Dani och håller hans älskade kattunge över ett stup. Dani flyger på honom och både katten och Dani ramlar ner i ravinen. Lucien är säker på att Dani är död och springer förtvivlad hem. Dani är dock inte död men det visar sig att han aldrig mer kommer att kunna gå ordentligt, det ena benet är mycket kortare än det andra. Från den dagen hatar Annette Lucien och hon ser till att alla i byn och hela dess omnejd vet vad Lucien har gjort. Från den dagen är Lucien en föraktad pojke utan vänner.

Men Annette blir inte lyckligare av att hata Lucien och försöka se till att han är olycklig utan tvärt om. Lucien blir folkskygg och sitter helst ensam i skogen och täljer, men en dag hittar han en vän som vill vara hans vän även efter att han fått höra det hemska Lucien har gjort. Och det händer saker i både Annettes och Luciens liv som de aldrig hade kunnat räkna med.

Den här boken handlar om hat och förlåtelse och försoning. Jag älskade den som barn och tycker fortfarande mycket om den. Den går inte att köpa ny på svenska men på engelska heter den Treasures of the snow och finns som häftad (adlibris, bokus och cdon) och ebok (bokus, cdon).

Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L.M. Montgomery
8. Den Stora Hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott

söndag 23 november 2014

Love Nepal upphovsman Ing-Marie Alfvén

"Hösten 2009 besökte Mikael Alfvén Singapore. En kväll träffade han svensken Håkan Gabrielsson som visade honom bilder på tre flickor. Håkan berättade att dessa flickor var prostituerade. Att flickor som dessa såldes av sina egna familjer till ett liv som sexslav på bordeller. Flickorna på bilderna var mellan 7-12 år gamla. Upplevelsen drabbade Mikael hårt. Så hårt att han inte bara kunde lämna det. Han upplevde att han var tvungen att agera. Tillsammans med Håkan Gabrielsson och nepalesen Raju, startade man redan hösten 2009 det första flickhemmet för 34 flickor som flytt från bordellerna." Från LoveNepals hemsida

Den här boken handlar om tre av dessa flickor liv hur de på olika sätt blev sålda till prostitution i mycket unga år, deras liv i fångenskap och hur de blev fria. Det är hemska berättelser! Ingen någonstans i hela världen borde någonsin bli behandlad på det sättet och absolut inte barn. Om det inte hade varit för att de faktiskt lyckas fly och sedan kommer till ett av flickhemmen hade det här varit läsning om liv utan hopp. Men de här barnen lyckades ta sig ut ur en totalt fruktansvärd situation och nu har de hopp om ett annat liv. De får nu chansen att vara barn igen och att gå i skolan så att de kan få en helt annan framtid. Trots det fruktansvärda som har hänt i deras liv ser man i den här boken bilder på hoppfulla och glada barn. Tack och lov att det finns människor i världen som när de ser hemskheter bestämmer sig för att göra något åt dem. Ingen borde få drabbas av det som de här flickorna har drabbats av och genom att stödja LoveNepals arbete kan man hjälpa till att förhindra att flickor hamnar i prostitution och hjälpa dem som varit i den till ett annat liv. 

Den här boken var hemsk att läsa, men det var nyttigt att läsa den och få reda på hur det ser ut för en del barn i världen. Jag är glad att man genom att stödja LoveNepals arbete kan ge dessa flickor en framtid och ett hopp. Läs boken (hemsidan går också bra) och stöd deras arbete! 

Du kan läsa mer om Love Nepal på deras hemsida eller deras facebooksida.

onsdag 19 november 2014

Drömmen av Pia Hagmar

Det här är den tredje boken om Millan och livet börjar äntligen se riktigt ljust ut för henne. Hon är faktiskt ägare till en häst fina Glimra som hon tack vare Marianne, ägare av stallet där hon hjälper till, kunnat byta till sig mot den lilla ponny som hennes pappa gav henne. Glimra är mycket nervös och vågar inte lita på Millan, men de gör framsteg varje dag. Hon har fått en vän, Joel, som nog gärna skulle vara mer än en vän om Millan lät honom. Hans pappa dricker också för mycket och för första gången någonsin har Millan någon i sitt liv som hon kan anförtro sina hemligheter och som hon vågar ta med sig hem. Hem dit det är bra just nu. Pappa har inte druckit på över en månad och mamma mår bättre. Hon ligger inte bara hemma och gråter. Det finns mat i kylskåpet och pappa leker till och med med Josef, Millans 5-åriga lillebror som hon älskar över allt annat.

Det är knappt att Millan kan tro att det kan vara så här bra och hon vågar inte lita på att det ska hålla, men så börjar hon drömma. Drömma om en jul då hennes pappa inte blir full och hennes mamma inte ligger i sängen och gråter. Hon börjar våga drömma om och hoppas på en riktig jul, inte med en massa julklappar (det vet hon att hon inte kommer att få och nu när hon har Glimra behöver hon ingenting annat) utan med dem tillsammans som en lycklig familj. Inte minst för Josefs skull hoppas hon så att han äntligen ska få uppleva en riktig jul. Allt eftersom dagarna går och pappa fortfarande är nykter så växer hoppet sig starkare.

Men så händer något som hotar Millans dröm och i desperation gör hon något som hon bittert kommer att ångra och som hotar att förstöra precis det hon ville skydda.

Jag har aldrig varit en storläsare i genren hästböcker. De är ju lite som fem-böckerna av Enid Blyton eller allting som Harlequin ger ut extremt förutsägbart och har man läst en bok eller baksidan på den bok man håller i så kan man förutsäga hela handlingen. Den här boken är inte alls sådan därför drar jag mig lite för att ens kalla den för hästbok. Millan är en stark tjej med ett helt liv där ridningen och hästarna ingår som en del. Jag tycker mycket om alla böckerna om Milla. De rekommenderas.

Man kan köpa den här boken som ebok (adlibris, bokus, cdon) eller inbunden (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Millan:
Millan
Sveket
Drömmen

Andra böcker av Pia Hagmar:
Dödens hus

söndag 16 november 2014

Jag är jag av Emma Adbåge

Den här boken handlar om snart 8-åriga Mickan som går i lågstadiet på en skola någonstans i Sverige. Hon pratar inte så mycket i klassrummet och trivs bäst i mindre sällskap helst bara med sin bästa vän. Stora röriga kalas som man måste klä sig i sina finaste kläder för att vara med på tycker hon inte om alls.

Hemma är det Mickan och hennes mamma och pappa. Förut hade Mickan en kanin, Gullebror, men han har dött. Det Mickan önskar sig mest av allt är en ny kanin. Hon rädd för en av dem som arbetar i matsalen i skolan och tvingar alla barn att äta upp. Gela som bor på samma gård som Mickan tycker om att leka med henne, men det tycker Mickan inte ALLS om. Gela ska leka så konstiga lekar och man kan inte sluta leka med henne när man själv vill. Henne undviker Mickan så mycket hon bara kan även om det innebär att hon måste gömma sig i buskar eller låtsas sova.

I skolan går det för det mesta bra men en dag händer det något konstigt. Klassens fiskar är försvunna. Någon måste ha stulit dem. Barnen i klassen gör efterlysningslappar och hänger upp i skolan och fröken skriver brev hem till föräldrarna. Det ger resultat och alla blir förvånade när de får veta vem tjuven var.

Mickan orienterar och lär sig vad en kompass är. Hon fyller år, går på kalas, hittar en död skata, följer med pappa och handlar och allt möjligt annat som man gör när man är åtta år.

Jag läste den här boken högt för mina elever och de tyckte mycket om den. Själv tyckte jag inte att det hände just någonting i boken. Mickan har ett rätt vanligt liv och det här är helt enkelt hennes tankar om det som händer henne. Den påminner om En ettas dagbok av Viveca Lärn i sättet som den är skriven på. Mina elever tyckte att den var rolig. Det vet jag inte heller om jag tycker. Den har helt enkelt ingen klar handling och jag tycker att den var ganska tråkig.

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon).

onsdag 12 november 2014

Det spökar, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 29:e boken om Lotta. Det är Lottas och Giggis sista sommarlov och dessutom tioårsjubileum för deras vänskap. Precis när de funderar på hur de ska fira kommer Lottas pappas chef förbi. Han är på väg ner till Köpenhamn och vill ha sällskap under den långa bilresan. Dessutom är han helt säker på att Lotta bringar tur åt honom och företaget och eftersom det är en känslig affär och han har journalisten Svarten efter sig så skulle han gärna ha henne med av den anledningen också. Lotta och Giggi åker alltså med ner till Malmö där de stannar när farbror Fredrik åker vidare för att ordna sina viktiga affärer i Köpenhamn. De turistar, shoppar och lyckas föra Svarten på villovägar. De har det trevligt helt enkelt.

Så kommer Giggis moster Kajsa oväntat förbi och tar med dem för att sova en natt på ett hotell där det spökar. Lotta är inte alls förtjust i tanken på spöken och hon bestämmer sig genast för att hon inte kommer att lämna rummet. Giggi och Kajsa tror inte på spöken så de ska upp vid spöktimman för att utforska vad de mystiska ljuden egentligen beror på. Så kommer kvällen och Lotta står fast vid sitt beslut tills hon suttit ensam på sitt rum en stund. Hon bestämmer sig för att det är värre att vara ensam på rummet än i fängelsecellerna tillsammans med de andra och beger sig dit. På vägen dit är det Lockige Fridolfs tur att ge henne en chock för en gångs skull...

Lotta hinner även gå på auktion där hon ropar in lite mer än hon tänkt sig. Hon lyckas leta reda på en hatt och ett frimärke. De träffar den unge och lovande poeten Lenni, lyckas ställa till det lite för honom men sedan göra allt bättre än bra igen.

Det här är en småtrevlig somrig Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

söndag 9 november 2014

Tam i drakarnas stad av Jo Salmson

Det här är den fjärde delen i en serie som man bör läsa i rätt ordning. Om du inte har läst den första boken Tam tiggarpojken rekommenderar jag att du börjar med den innan du läser den här.

Sedan prinsessan Chaia räddade Tam från fängelset har han levt tillsammans med henne i de dolda gångar som löper genom slottet och hela staden. Han har det bra men börjar bli lite otålig. Trots att han, Sky och magister Taftar ägnar all tid de kan åt att studera gamla skrifter och försöka ta reda på hur man hittar nydraken. Det är så mycket kunskap som gått förlorad och det finns ingen att fråga utom Sky och hon minns inte.

Under tiden har några av magister Taftars vänner fört dit Indre, Tams vän. Indres pappa har hamnat i fängelse efter att han försökt sälja den ädelsten som Tam hittade i sina kläder. Indre får stanna och jobba hos magister Taftar. Han blir god vän med prinsessan Chaia. Tam är så upptagen med att tolka mellan magister Taftar och Sky att han inte hinner träffa någon av dem särskilt mycket.

Så kommer Tam på att de kan fråga de andra drakarna. De sex yngsta verkar knappt märka att han försöker tala med dem men med några av sina sista krafter säger gamle Bleke ett ord Drakstaden. Sky blir eld och lågor. Det är klart att nydraken måste finnas där de måste ge sig iväg dit så fort som möjligt.

Jag läste den här boken på min läsplatta genom mitt abonnemang på Readly. Man kan köpa den som inbunden (adlibrisbokuscdon) eller ebok (bokuscdonadlibris)
.
Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket (också av Jo Salmson):
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

torsdag 6 november 2014

Four av Veronica Roth

På den här bokens framsida står det Four - en Divergent samling. Det tycker jag är en bra beskrivning

I den här boken får Four (Tobias) berätta sin historia och därför utspelar den sig delvis under samma tid som de andra böckerna i serien. Den består av fyra olika noveller.

I det första kapitlet "Falangbytaren" får vi möta Tobias under dagarna innan och efter han gör sitt val av falang. Det är intressant att Tobias får komma till tals och berätta inne från det som vi tidigare bara fått höra berättas utifrån (när Tris fått höra hans berättelse). Här får vi se honom göra sitt val samma som Tris men inte av samma anledning och se hur han kämpar för att komma in i den falang som han valt och hitta en ny identitet. Allt han vet är att han inte vill vara Tobias längre, men vem är han då?

Det andra kapitlet "Novisen" handlar om Fours tid som novis. Hur han kämpar med att hitta en plats och lära sig hur man lever i den falang han har valt. Han utsätts för samma saker som Tris kommer att utsättas för två år senare, simuleringarna, som blir svårare eftersom han måste dölja att han är medveten under dem, våldet och vänner som dör. Men han får även de bra sakerna kamratskapet och känna att han faktiskt passar in. Han är till sin stora förvåning etta i sin klass och han inser att han kommer att lyckas med att skapa en ny tillvaro som Four där ingen vet om vem han en gång var. Nu är han en av de tappra.

Det tredje kapitlet "Sonen" får Four träffa sin mamma, som han trodde var död. Det blir ett underligt möte där Four får svar på några av sina frågor men samtidigt får nya. Här får vi även veta varför han valde att inte bli en av ledarna bland de tappra.

I den fjärde kapitlet, Förädaren, lyckas Four ta reda på att de tappra och de lärda planerar att attackera de osjälviska, men vad ska han göra med den informationen? Vi får även se Tris första tid i falangen genom hans ögon.

De sista kapitlena är korta scener som tidigare varit med i boken Divergent fast nu sedda med Fours ögon.

Jag tyckte om den här boken. Den ger en bra inblick i Fours historia och vad som inträffade som ledde fram till händelserna i slutet av Divergent.

Böckerna i den här serien:
Divergent
Insurgent
Allegiant

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den på svenska som inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (adlibris, bokus, cdon) eller på engelska med samma titel som inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, bokus). 

måndag 3 november 2014

Tio böcker jag är tacksam att jag läste som barn. 7. Emily av L. M.Montgomery

På olika bloggar går nu en utmaning som heter hundra dagar av tacksamhet. Eftersom den här bloggen handlar om böcker så tänker jag skriva om tio böcker som jag är tacksam över att jag fick läsa som barn.

Jag läste och tyckte mycket om böckerna om Anne på Grönkulla när jag var liten, men böckerna om Emily av samma författare älskade jag. Jag läste dem både på svenska och på engelska och upptäckte då till min förvåning att de strukit en del saker i den svenska översättningen.

Emily böckerna börjar när Emily som ett lyckligt barn bor tillsammans med sin sjuka pappa i ett undangömt hus. När hennes pappa dör kommer hennes mammas släkt till begravningen och sedan tar de Emily med sig. Eftersom det skulle gå deras ära förnär att sätta en släkting på barnhem bestämmer de att en av dem ska ta hand om Emily och sedan drar de lott om henne. Emily hamnar i sin mammas barndomshem Månvik där moster Elisabeth, moster Laura och kusin Jim bor. Eftersom Emilys mamma var lillasystern i sin familj är mostrarna ganska gamla redan när Emily flyttar in och särskilt moster Elisabeth gör saker som hon alltid har gjort dem. Ingen av dem är vana vid barn och Emily är säker på att den strikta och kyliga moster Elisabeth inte vill ha henne där. Moster Laura och kusin Jim älskar henne dock.

Emily är ett ganska speciellt barn och hon har inte helt lätt att hitta vänner, men de hon får håller hon fast vid. Hon blir vän med doktorns försummade dotter Ilse, han kan inte förlåta henne att hon är så lik sin döda mamma. Med Teddy som har en konstig mamma och vill bli konstnär och med Perry som jobbar som dräng på Månvik. De växer upp tillsammans.

Emily är mycket stolt över sin släkt och dess traditioner. Hon trivs på Månvik trots att moster Elisabeth är så sträng och att hon inte kan förstå sig på eller ens riktigt stå ut med Emilys fantasi och ständiga skrivande. Emily skriver inte för att hon vill. Hon skriver för att hon måste och när moster Elisabeth säger att hon kan få studera vidare om hon bara lovar att inte skriva mera så är det som att något dör i henne. Hon kan inte lova det. Hur gärna hon än vill studera. Det är tur att kusin Jim finns där då och kan hjälpa dem att komma fram till en kompromiss.

Även om Emily tycker om att studera så blir det tuffa år. Att tvingas bo hos moster Rut är helt hopplöst. Hon och Emily är helt olika och förstår sig inte alls på varandra. Emily längtar ofta hem till Månvik, men hon är fast besluten att hon ska härda ut för hon vill verkligen ha en utbildning. Efter sina studier kommer hon tillbaka till Månvik och när hennes vänner försvinner ut i världen blir hon kvar hemma med sina åldrande mostrar. Hon försörjer sig på sitt skrivande, men livet blir ändå inte riktigt som hon har tänkt sig.

Jag tycker om Emily. När Anne är ett riktigt solskensbarn som älskas av allt och alla är Emily betydligt mer komplicerad också har hon sin stolthet som mer än en gång hindrar henne från att göra det hon skulle vilja. Emily har stora ambitioner som hon också fullföljer och hon är alltid ärlig mot sig själv med vad hon känner, tänker och tycker även om hennes stolthet får henne att dölja det för sin omgivning. Det tycker jag om.

Av någon anledningen har man i den svenska översättningen valt att göra fyra böcker av de tre originalen och man har strukit en del saker. Man tycks inte kunna köpa de här böckerna nya på svenska men på engelska heter de Emily of New Moon, Emily Climbs och Emily's Quest. De finns som ebok (bokus, cdon) och pocket (cdon, bokus, adlibris).


Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L. M. Montgomery
8. Den stora hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott


Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand

fredag 31 oktober 2014

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Efter att hon lämnat sin man Kent beger sig Britt-Marie till arbetsförmedlingen för att ta sitt första jobb på 40 år. Flickan på arbetsförmedlingen är ett under av tålamod för Britt-Marie är inte helt socialt kompetent, 62 år gammal, har inte arbetat på 40 år och har ingen utbildning. Efter att hon förföljts av Britt-Marie i några dagar lyckas hon hitta ett vikariat som fastighetsförvaltare på en fritidsgård i det lilla samhället Borg. Britt-Marie tar jobbet och innan hon vet ordet av befinner hon sig i det lilla samhället Borg.

Borg är ett litet samhälle som lidit svårt under krisen. Verksamhet efter verksamhet har lagt ned och de som finns kvar kämpar för att inte tappa hoppet och ge upp de också. Britt-Marie lär känna Någon som driver pizzerian/bilverkstan/affären/posten när hon reparerar Britt-Maries bil och säljer bikarbonat till henne. Britt-Marie använder STORA mängder bikarbonat när hon städar.

Så Britt-Marie börjar städa i Borg, på fritidsgården och överallt där hon hamnar. Hon lär även känna människorna i Borg och innan hon själv riktigt har förstått hur det går till är hon tränare för ett fotbollslag. Ett lag som inte har en chans att vinna eller ens en fotbollsplan att spela på, men massor av kämpaanda. Borg är ett samhälle där man älskar sin fotboll och Britt-Marie får bland annat lära sig hur ens personlighet påverkas av det lag man hejar på.

Till sin stora förvåning får Britt-Marie en beundrare i den lokala polisen Sven och sedan dyker hennes man Kent upp. Mycket ångerfull eftersom han upptäckt att han inte vill leva sitt liv utan Britt-Marie.

Jag tyckte mycket om En man som heter Ove och därför blev jag glad när jag såg att Fredrik Backman hade kommit ut med en ny bok, men den här boken tyckte jag inte särskilt mycket om. Precis alla personer i den här boken var överdrivna och hade ett kantigt beteende som dolde ett hjärta av guld. Jag har inte heller någon särskilt tro på fotboll som undermedicin, inte heller efter att jag läst den här boken trots att författaren uppenbarligen har det...

Fredrik Backman har en blogg på Café.

Andra böcker av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Saker min son behöver veta om världen
Min mormor hälsar och säger förlåt

Man kan köpa den här boken som inbunden (bokus, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus). 

tisdag 28 oktober 2014

Inkräktarna (Broderband 2) av John Flanagan

Det här är den andra delen i serien Broderband. Det går bra att läsa den som fristående bok, men jag skulle ändå rekommendera att man börjar med den första delen i serien, De utstötta.

Efter att de mot alla odds lyckades vinna broderbandstävlingen och fått äran att under en natt vakta landets största skatt amoralen så hamnar de i största vanära när klenoden blir stulen under deras vakt. I stället för att stanna i Skandia i vanära bestämmer Hal och hans besättning för att jaga efter piraterna och ta tillbaka klenoden. Med sig får de den erfarne krigaren Thorn som var god vän med Hals pappa och den störste krigaren i mannaminne. De råkar ut för en långvarig storm och tvingas ta skydd på en liten ö i vad som visar sig bli en lång tid. De använder dock tiden väl och tränar under Thorns ledning, förbättrar båten och uppfinner och lär sig använda ett nytt vapen. När stormen äntligen bedarrat beger de sig återigen iväg på jakt efter piraten Zavac. Han har dock nya mål i sikte och har intagit en liten och rik handelsstad.
Hal och hans män råkar under sitt letande på en liten roddbåt med den unga kvinnan Lydia i. Hon tvingades fly från stade när Zavac och hans män intog den och hon slår sig samman med den unga besättningen för att driva bort piraterna. Till sin hjälp har de även ett gäng unga män som lyckades fly staden och nu befinner sig i ett träskområde samt ett skepp med erfarna skandier som skickats ut för att hitta Hal och hans besättning samt Zacac. Nu är det upp till Hal att komma på en bra plan och sedan ska de genomföra den. Även de bästa planer kan slå fel...

Jag tyckte mycket om den första boken i den här serien och jag gillar den här också, men inte lika mycket. Det jag gillar är att de verkligen måste samarbeta och lita på varandra. De arbetar verkligen som ett team och det är det som gör dem starka. Den här boken liknar böckerna i serien om Spjarens lärling mycket.

Jag lånade den här boken på engelska (The Invaders) från biblioteket. Man kan köpa den på engelska som ebok (bokus, cdon) eller häftad (bokus, cdon, adlibris) eller på svenska som inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (adlibris, bokuscdon).

Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan

lördag 25 oktober 2014

Gulfen : En framtida krutdurk av Bitte Hammargren


I den här boken skriver journalisten Bitte Hammargren om GCC-länderna Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Förenta Arabemiraten, Bahrain, Oman och Egypten.

Saudiarabien är det enda landet som har fått namn efter den styrande släkten. Huset Saud styr landet som är en monarki, men den fungerar inte på samma sätt som vår monarki där regentens äldsta barn ärver kronan och den nya regentens äldsta barn i sin tur. I Saudiarabien lyckades kung Ibn Saud ena landet, bland annat genom att gifta sig med döttrarna till besegrade klanledare. Detta innebar att han hade minst 22 fruar, dock aldrig mer än 4 i taget eftersom det är förbjudet inom islam, och ca 45 söner (prinsar) och ca 50 döttrar (prinsessor). Eftersom dessa söner i sin tur också haft flera fruar så har kungahuset nu 7000 prinsar i olika åldrar och lika många prinsessor. Det är kung Ibn Sauds söner som blivit regenter efter honom i tur och ordning har bröderna Saud, Faisal, Kahled, Fahd och Abdulla. Kronprinsen Salman, född 1936 är också son till Ibn Saud. Men dessa bröder blir allt äldre och när den siste av dem dör är det upplagt för stridigheter om vem som ska bli nästa regent.

Saudiarabien är ett mycket speciellt land som har både mycket konservativa traditioner och samtidigt är mycket modernt. Saudiarabiens medborgare betalar ingen skatt men åtnjuter ändå förmåner som subventionerad bensin, el, sjukvård, utbildning, mat lån och bostäder. Det har gjort att ett medborgarskap är ganska svåruppnåeligt eftersom det går helt på den manliga blodslinjen. Om en Saudiarabisk kvinna gifter sig med en utländsk man bli hennes barn inte saudiarabiska medborgare och en utländsk kvinna som gift sig med saudiarabisk man kan inte bli medborgare om hennes man motsätter sig detta. Eftersom man inte betalar skatt blir det svårare att kräva demokrati och andra rättigheter, men vad kommer att hända den dag då oljeintäkterna minskar och till och med upphör och man inte längre kan hålla sin växande befolkning nöjd genom olika förmåner?

Bahrain gick igenom omvälvande protester år 2011 dessa har dock inte lett till ett mer demokratiskt samhälle utan snarast tvärt om.

Kuwait är även det en monarki men kungahuset har inte lika stor makt som i Saudiarabien och det finns en viss form av symbolisk folklig representation. Kvinnor har här helt annan frihet än i grannlandet Saudiarabien och precis som i Saudiarabien åtnjuter medborgarna stora förmåner.

Qatar har runt 2 miljoner invånare, men endast ca 280 000 av dessa är qatariska medborgare. De övriga är migrantarbetare ofta från Asien. Arbetskraften består till 94% av utlänningar många av dem anställda på  slavliknande villkor.

Förenade Arabemiraten som helt enkelt består av olika regioner med ett stort mått av självstyre. Dessa regioner har inte lika mycket att säga till om inom federationen.

Det här var en mycket intressant och aktuell bok. Jag läste den  med stort intresse. Det stod dock inte om Jemen i den. Det saknade jag. Den ger en bra bild över hur regionen har utvecklats historiskt och över hur det ser ut idag. Den rekommenderas!

Andra böcker om samma region:
Jemen är bra! av Tanja Holm

Man kan köpa den här boken som ebok (bokus, adlibris, cdon) eller inbunden (cdon, bokus, adlibris).