Sidor

onsdag 30 oktober 2013

Vilken fullträff, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 17:de boken om Lotta. Det är sen vår och nästan sommarlov. Lotta lyckas givetvis ställa till det för sig. Vi förstår ju alla att någonting kommer att gå på tok när Lotta ska fixa tårtorna när hennes pappas chef kommer på besök. Dessutom råkar hon (och Malin) ut för ett litet missöde på grund av Lottas ovana att inte sätta på lock efter sig. Det här gör Lotta lite skrockfull dåliga och bra saker kommer tre på raken så hon går och väntar på den tredje händelsen. Giggi har ingen sympati alls för ett sådant resonemang och när Lotta mycket riktigt råkar illa ut en tredje gång är det helt och hållet hennes eget fel.

Så kommer då sommaren. Lottas familj sprids ut. Hennes äldsta systrar har fått jobb i en annan stad. Knatt ska ut med ett skolfartyg och pappa ska arbeta. Det blir alltså bara Lotta och mamma som åker till sitt landsställe. Av en slump visar det sig att den djupsinnige unga poeten Lenni har hyrt in sig i deras grannbondgård. Han och Lotta kommer väl inte särskilt väl överens men Lotta bestämmer sig ändå för att hålla ett öga på honom.

Väl på landet blir Lotta upptagen av att försöka hjälpa tant Sigrid i sybehörsaffären att få ut så mycket pengar som möjligt för sitt lager när hon tvingas stänga sin affär. Lotta sätter igång med sedvanlig energi och involverar hela sin omgivning i projektet som blir en succé. Giggi kommer också till landet och strax där efter dyker Lennis kompis Oscar upp. Oscar visar sig vara en händig och mycket trevlig ung man på permission från lumpen. Till och med Giggi blir förtjust. När även Paul dyker upp på sin permission (hans mamma och farmor bor på pensionatet i närheten) är lyckan fullständig.

Ingen Lotta-bok vore väl helt komplett om inte Lottas stackars klassföreståndare, Lockige Fridolf, råkade vara i vägen när Lotta får ett av sina infall. Omslaget till boken visar hur det gick när Lotta skulle försöka ta reda på vem hon en dag skulle gifta sig med.

Det här var en helt okey Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning: 
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

söndag 27 oktober 2013

Blott en dag - sånger och dikter av Lina Sandell

Det här är en samling av några av Lina Sandells många dikter och sånger. Den gavs ut år 1963 och innehåller både dikter som jag känner igen och dikter som var helt okända för mig.

Boken har är indelad i olika avdelningar efter vad dikterna handlar om.
Vem klappar så sakta: 
Vem klappar så sakta..., Tror du på Guds Son?, Vart går du?, Om han kommer idag
Under korset:
Jesus för världen, Under korset, Förlora ej korset ur sikte!, Närmare, o Jesus Krist, till dig!, Bedrövelsens nytta, Tag mina tankar, Herre, Vid korsets for, Striden mellan anden och köttet, Se ej på mig, Riktningen
Blott en dag:
Blott en dag, ett ögonblick i sänder, Guds kärlek, Vad skall möta mig i dag?, Jag kan icke räkna dem alla, Vid en skiljeväg, Jag är nära, Låt mig andas ut hos Jesus, Blott Jesus, Trons frid, Tryggare kan ingen vara
Medan allting ler och blommar:
Medan allting ler och blommar, Minne av konfirmationen, Kan du giva ditt hjärta för tidigt? Har du mod att bli en kristen?
Mycket att tacka för:
Jag har så mycket att tacka för, Lärkan, Hav tack för dina änglar, Fågeln på frusen gren, dag och natt äro dina, När hela jorden sover
Giv med öppna händer:
Giv!, Jag vill följa dig, o Jesus, Bon om kärlek och kraft, Tala vänligt!, Respekt för bördan, Låt mig få gå med något bud från dig, Tillkomme ditt rike, Tiden är kort
Ljust om aftonen:
Om aftonen det ljust skall bli, Jag längtar till himlen, Jag skall sova, men ej evigt, Se, han kommer, Vid C. O. Rosenius grav

Jag tyckte om den här boken och citerar här en dikt som jag inte hade hört tidigare.

Jag har så mycket att tacka för

Jag har så mycket att tacka för,
så mycket, som mig glädje gör,
om mycket ock gör mig smärta.
O, må jag då ej gå tyst och stum,
ej lämna suckan och klagan rum,
ej gå med sorg i mitt hjärta.

Jag har så mycket att tacka för:
min bön i nöden du städse hör,
ja, gör ock vida däröver.
Din nåd är också beständigt nu,
och till din nåd får jag alltid fly
närhelst jag hjälpen behöver.

Jag har så mycket att tacka för,
men aldrig tackar jag som jag bör,
mitt lov, mitt tack blir så ringa.
Men när jag står för din tron en gång
hur annorlunda skall så min sång
med helgonskaran där klinga!

Lina Sandell

Jag köpte den här boken på loppis och den finns inte att köpa ny längre.

Astri Valen-Sendstad har skrivit en bok som heter "Lina Sandell Blott en dag" som kan vara intressant läsning om man vill veta mer om Lina Sandells liv och läsa fler av hennes dikter.

måndag 21 oktober 2013

Brödrafolkens fel av Herman Lindqvist

Det här är en jubileumsbok som innehåller ett urval av kåserier skrivna av Herman Lindqvist under hans många år som utlandssvensk.Herman har bott i många olika länder och här finns roliga berättelser från flera av dem t.ex. Japan, Egypten och Frankrike.

Ett år drabbades Frankrike av en riktig vinter med minusgrader i ett par veckor. Han berättar om några av de råd de franska experterna ger det franska folket om hur de ska klara kylan. "Tv:s trädgårdsexpert, som ger dagliga råd till alla som har trädgård, värnade om småfåglarna. Vi måste ställa ut man till dem nu då allt är täckt av snö, självklart, men ännu viktigare är att fåglarna har något att dricka. Det finns ju bara is överallt, som han så mycket riktigt påpekade. Ta därför en liten burk, häll vatten i den och späd ut vattnet med konjak, voila, då fryser inte vätskan och fåglarna kan ta sig en hutt då de behöver." s. 110

Här kan vi även läsa om när Herman, som helst undviker trädgårdsskötsel, kommit på en riktigt bra ide och skulle överraska sin fru med den ny häck..

När man bor i många olika länder råkar man ut för många lokala delikatesser. I bland goda och ibland inte så goda. Herman ger rådet att blunda och svälja. Sedan kan man alltid hämnas genom att bjuda hem sina utländska vänner på surströmming med risgrynsgröt till efterrätt.

Dessa berättelser och många andra finns i den här boken som jag hittade i en ge-bort-låda på jobbet. Den tycks inte gå att köpa ny längre men går säkert att hitta på bibliotek eller second hand affärer om man är intresserad.

Andra kåserier av Herman Lindqvist:
Caramba! säger dom aldrig
Europa är vi allihopa
Gallfeber
På landet i Paris
Tacka katten för det

Andra böcker av Herman Lindqvist:
Kungliga frierier
Victoria: drottning med tiden

söndag 20 oktober 2013

Galoppmysteriet av Martin Widmark

Jag var på Myrorna och hittade flera fina barnböcker för 10 - 15 kr som jag köpte för att ta med till klassrumsbiblioteket. Det här var en av dem och för att kunna presentera den för mina elever på ett sätt som väcker deras intresse för att läsa den så läste jag den själv först.

Det här är den 17:de boken om Lasse och Maja som är detektiver i den lilla staden Valleby. Om man har läst andra böcker i serien börjar man känna igen en del av de personer som bor i byn. I den här boken är det dags för en stor galopptävling i deras stad. Alla är så klart där och tittar eftersom deras egen Sara Bernard ska vara med och tävla mot de erfarna ryttarna Ragnar Kruse, Grevinnan von Tratt och Valentin Larsson. Alla vet förstås att Sara Bernard inte har någon chans. Hon får ju bara delta eftersom man har som tradition att till varje lopp bjuda in en nybörjare för att de ska få lära sig hur det går till. Två personer satsar trots detta på Sara och hennes häst Vännen. Den ena är Dino Panini som är kär i Sara, och den andra är Uno Svan som inte kan läsa så bra och råkar satsa på fel häst.

Så börjar då loppet och det blir ett av de konstigaste loppen någonsin. Ragnar Kruses häst somnar mitt under loppet. Grevinnans häst blir så utpumpad att den inte orkar lyfta på fötterna och Valentins stigbygel går av så att han ramlar av hästen. Den enda som klarar sig utan missöden är Sara som tar sig i mål som segrare. Hon vinner 50 000:- och Dino och Uno vinner 200 000:- var. Lasse och Maja anar genast att något inte står rätt till och snart har de funnit bevis för att någon har saboterat loppet. Frågan är bara vem.

För en vuxen är det här en mycket lättläst bok. Det går att klura ut vem som har gjort det vilket jag tycker är bra då är det inte allt för långsökt. Mycket snabb småtrevlig läsning.

Andra LasseMaja böcker:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet

Böckerna om Halvdan Viking (också skrivna av Martin Widmark):
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Man kan köpa den här boken som inbunden bok (adlibris) ljudbok (cdon, bokus, adlibris) eller ebok (bokus, adlibris, cdon) man kan även låna hem den till sin läsplatta från elib.

torsdag 17 oktober 2013

Mellan rött och svart av Jan Guillou

Det här är den tredje delen i Jan Guillous romanserie "Det stora århundradet". Den tar vid där Brobyggarna och Dandy slutade och skildrar åren mellan första och andra världskriget.

Efter att de under första världskriget drabbades av de antityska stämningarna i Norge och äldsta sonen Harald nästan dött efter att ha blivit attackerad av skolkamrater flyttar Lauritz, Ingeborg och deras fyra barn; Harald, Johanne, Karl och Rosa till Saltsjöbaden i Sverige. Där lever de ett borgarliv och Lauritz försöker att bygga upp sin firmas rykte och förmögenhet efter krigsåren då många av deras tillgångar försvunnit. Ingeborg arbetar som läkare.

I Tyskland har Oscar gift sig med Ingeborgs barndomsvän Christa och de har tre barn tvillingarna Hans Olaf och Carl Lauritz och dottern Helene Solveig. De bor i Berlin där Oscar har hand om den tyska delen av deras verksamhet. Det är verkligen inte ett lätt uppdrag i ett Tyskland som efter kriget präglas av arbetslöshet och inflation. Oscar våndas mycket inför de beslut han tvingas fatta och när han investerar nästan alla deras tillgångar i mer eller mindre värdelösa fastigheter blir Lauritz allt annat än glad, men Oscar tror att det kommer att visa sig att han har fattat det rätta beslutet. I Berlin bor även Sverre som arbetar med att bygga upp en reklambyrå. Han lever ungkarlsliv men tycker om att få hjälpa och uppmuntra sina syskonbarn.

Vid 13 års ålder flyttar Harald in hos sin farbror Oscar för att gå i en tysk skola. Harald har ända sedan barndomens överfall förnekat sitt norska arv och omfamnat sitt tyska. Han dras tidigt till de grupper som vill återupprätta Tysklands storhetsdagar och liknande. Han har svårt att dra jämt med sin faster Christa som är mer åt det kommunistiska hållet i sina åsikter och Oscar oroar sig för att hans inflytande inte kommer att vara tillräckligt för att hindra Harald från att gå fel väg. Bröderna träffas med jämna mellanrum och deltar i seglingstävlingar tillsammans. I stort sett lever de ett mycket gott liv.

Men så börjar skuggor sänka sig över deras tillvaro allt eftersom nazisterna i Tyskland växer sig starkare och deras liv blir mer och mer inskränkt. De flesta av deras vänner samt Sverre flyr landet och tillvaron blir allt mer osäker även för Oscar och hans familj. Harald går med i armén och får en mentor i Herman Göring.

Jag tyckte att den här boken var helt okey. Den går ganska snabbt fram och jag tycker att den blir intressantast när den kommer in på 30-talet och framåt. Några saker blir hängande i luften och jag undrar hur det kommer att gå för Oscars familj.

Jag lånade den här boken på snabblån från biblioteket. Man kan köpa den som inbunden, (bokus, adlibris, cdon) ebok (cdon, bokus adlibris) eller ljudbok (adlibris, cdon, bokus).

Böckerna i serien "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

onsdag 9 oktober 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Jag har tidigare läst och älskat Fredrik Backmans bok "En man som heter Ove". Jag blev därför mycket glad när jag såg att det skulle komma ut en ny bok av honom.

Elsa är sju (nästan åtta) år gammal och hon vet om att hon är annorlunda. Hon är smartare än de flesta 7-åringar och hon backar inte. Det gör att hon får en hel del stryk i skolan där rektorn uppmanar henne att anpassa sig. Elsa har även en mormor som är en superhjälte och ganska galen. Elsas mormor bryr sig inte om vad folk tänker om henne och hon älskar Elsa över allt annat. Det leder till att Elsa och mormor befinner sig hos polisen i början av den här berättelsen eftersom de brutit sig in på ett zoo och när polisen kom kastade mormor apbajs på dem. Men Elsa vet att mormor gjorde det eftersom hon råkat illa ut i skolan igen och mormor vill ge henne ett fint minne av dagen. Mormor är bra så även om hon är galen.

Mormor och Elsa har ett gemensamt sagoland. Landet-Nästan-Vaken med sina sex kungariken. Mormor berättar massor av sagor därifrån för alla bra sagor kommer från Miamas som är ett av rikena i Landet-Nästan-Vaken. En natt vaknar mormor inte upp från Landet-Nästan-Vaken. Alla vuxna säger att hon har gått bort, somnat in eller de har förlorat henne. Elsa tycker att de ska säga som det är mormor är död och plötsligt har Elsa ingen superhjälte längre.

Mormor har lämnat lämnat Elsa med ett uppdrag som är lite av en skattjakt. Elsa hitta kuvert på olika ställen där mormor har lämnat dem för att hon ska hitta dem i rätt ordning. De ska lämnas till de olika personerna i Elsas hus och i var och ett av dem har mormor skrivit förlåt (när man är så galen som mormor har man en del att be om förlåtelse för) och lite annat. Elsa börjar se grannarna och sin värld på ett annat sätt. Ingenting av det hennes mormor berättade i sina sagor kom till av en slump och allt hänger ihop med den riktiga världen. Ingenting är riktigt som Elsa har trott särskilt inte mormor men på något sätt är det bra ändå och Elsa som aldrig har haft just några vänner har snart ett helt hus fullt av vänner.

Den här boken är lite underlig och ibland blir det lite komplicerat att hänga med i när sagorna från Landet-Nästan-Vaken visar sig ha sin grund i den verkliga världen men jag tyckte om den. Inte lika mycket som jag tyckte om En man som heter Ove men den är bra.

Fredrik Backman har en blogg på Café.

Andra böcker av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Saker min son behöver veta om världen
Britt-Marie var här

Man kan köpa den här boken som inbunden, (adlibris, bokus eller cdon) ljudbok (adlibris, bokus eller cdon) eller ebok (adlibris, bokus eller cdon). 

söndag 6 oktober 2013

Typiskt svenskt! - Din handbok till svennelivet av Anders Westerberg

Den här boken handlar om vad det innebär att vara svensk. Den tar upp många olika områden och ibland är den riktigt träffsäker som när det beskrivs var en äkta svensk sätter sig på en nästan tom buss (så långt från de andra passagerarna som möjligt).

Boken är indelad i sju delar:
Så funkar Sverige - Här får vi läsa om den lagoma svenskarna som undviker konflikter och tror på jämlikhet, staten, allemansrätten och Ikea, men inte på Gud. Detta är på ett medelsvensson plan sant även om det finns många svenskar som tror på Gud. Jag tycker dock inte alls om illustrationen där en person ligger på knä och ber till Ikea, det känns som att ta det lite väl långt. 
En äkta svenne - En äkta svenne är lydig och följer reglerna. Han står ordentligt i kö så fort tillfälle bjuds. Han är självständig, lagom avundsjuk och punktlig (utom SJ förstås som är allt annat än punktliga). Om man ska på besök hos en svenne ska man dock komma punktligt en kvart efter utsatt tid varken tidigare eller senare.
Välkommen till familjen Svenne - Svennnen kanske skiljer sig från sin man/fru men håller fast vid sina vänner hela livet. De tar hand om sina barn, men de gamla bor på ålderdomshem. Barnen går på dagis och sedan i skolan. Om du kommer på besök hos en svensk ska du ta av dig skorna i hallen och sedan får du gå på husesyn. 
Svennens natur och kultur - Svenska blir väldigt svenska när de tittar på stora landkamper. De älskar naturen och allemansrätten. På semestern lämnar de sin bekväma tillvaro för en sommarstuga som ibland inte har värme eller vatten och endast torrdass. Vintersvennar och sommarsvennar är så olika varandra att man knappt kan tro att de är samma personer. 
Fira med svennen - Jul, midsommar och andra högtider. 
Ät och drick med svennen - Det är ALDRIG fel med en fika. Det är regel nummer ett. Sedan kan man även råka ut för knäckebröd, blodpudding, falukorv, kaviar och andra svenska delikatesser. 
Prata med svennen - Svensken är inte helt lättpratad men vädret är ett säkert ämne. 

Jag lånade den här boken på biblioteket för att den såg lite rolig ut. Dessutom har den roliga illustrationer. Den var helt okey en ganska träffande beskrivning av medelsvensson. Mycket lättläst. Man kan köpa den från adlibris, bokus eller cdon om man inte gör som jag och helt enkelt lånar den från biblioteket. 

onsdag 2 oktober 2013

Rena snurren, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok nr 9 i serien om Lotta. Lotta, Giggi och deras mammor är nu äntligen i Köpenhamn på den resa som Lotta och Giggi vann i en hattparad (se Lotta är sig lik). De har en trevlig semester utom att de gång på gång lyckas förarga en dam (som de ger namnet Maran) som bor granne med dem på hotellet. Hon gör dem så nervös att det blir helt tokigt varje gång de stöter på henne. Inte blir det ett dugg bättre när det visar sig att hon är syster till deras klassföreståndare Lockige Fridolf och att han också är i Köpenhamn tillsammans med henne...

På vägen hem ska de besöka släktingar i Skanör. Paul, Lottas fyra år äldre syssling, befinner sig också där eftersom han fått sommarjobb som simskolelärare. Lotta har sett fram emot att få träffa honom (inte för att hon är kär eller något sånt förstås...) men när de kommer dit är han inte hemma, men på skrivbordet ligger det bilder på flera söta tjejer. Lotta bestämmer sig för att spela honom ett litet spratt. 

Väl tillbaka i sin egen stad igen får Lotta tillfälligt jobb i kvarterets butik när ägaren blir sjuk. Det är ett jobb som hon klara riktigt bra och helt utan sina vanliga missöden. Dessutom hjälper de sin biologilärare när han guidar olika höjdare genom skolans samlingar. Lotta fattar särskilt tycke för en tankspridd liten man som hela tiden är på väg att villa bort sig. När hans pass sedan försvinner engagerar Lotta alla sina vänner i ett försök att leta reda på det.

Det här var en okey Lotta-bok. 


Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Till min stora glädje har dessa böcker getts ut igen som ebok (bokusadlibris). På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.