Sidor

söndag 29 juli 2012

The Story Girl by L. M. Montgomery

Den här boken laddade jag ner gratis till min läsplatta från  Gutenberg Project. Den finns även att ladda ner gratis som ljudbok från LibriVox eller köpa som pocket från Bokus eller Adlibris.

Av någon anledning finns den här boken inte översatt till svenska, det är lite konstigt med tanke på hur populära hennes böcker om Anne på Grönkulla är, så det här var första gången jag läste den här boken. Den handlar när bröderna Beverly och Felix kommer till sin farbror Alec i Carlilse på Prins Edwadrs Ö från Toronto för att bo där i ett år när deras pappa jobbar i Rio de Janerio. Farbror Alec bor på den bondgård där deras pappa växte upp. Han är gift med faster Janet och har tre barn Dan 13 år, Felicity 12 år och Cecily 11 år. Granne med dem bor deras ogifta faster Olivia tillsammans med deras ogifta farbror Roger. Där bor även Sara Stanley, the Story Girl, som är deras kusin, dotter till faster Felicity som är död. De leker tillsammans med Peter Craig, som jobbar som dräng år farbror Roger, och Sara Ray.

Den här boken handlar om deras liv och lekar. De hinner hitta på en hel del och det är inte alla lekar som blir riktigt som de tänkt sig. Deras predikotävling leder t.ex. till alldeles oförutsedda problem och att en så enkel lek som att äta sura äpplen utan att grimasera skulle leda till bönekrig hade de inte heller räknat med. När de bestämmer sig för att skriva ner sina drömmar så får det till följd att Felicity bränner hål i sitt örngott, Sara och Peter får dåligt humör och verkar sjuka men sämst går det för Cecily som blir riktigt sjuk. Blandat med berättelserna om deras liv och lekar finns de berättelser som Sara, the Story Girl, berättar för dem. Boken fortsättes av The Golden Road.

Den här boken är inte i närheten av att vara lika bra som böckerna om Anne eller Emily, men den var okey. Trevlig läsning, Prins Edwards Ö tycks ha varit en underbar plats att växa upp på. 

Andra böcker av L. M. Montgomery
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand

fredag 27 juli 2012

Sagor och fabler som berättas i Eritrea av Eyob Tecle

Den här boken läste jag efter att författaren/översättaren Eyob Tecle hade tipsat mig om den. Det är en lättläst bok skriven i syfte att vara en kulturell impuls för de barn med Eritreanskt ursprung som växer upp i Sverige. Som lärare kan jag se en poäng i att läsa sagor från andra kulturer. En del av sagorna har liknade uppbyggnad som Svenska sagor, t.ex. den om de tre bröderna som får lite pengar av sin pappa till att köpa något att fylla ett rum i sin pappas hus med. Den som lyckas kommer att få ärva sin pappa. Den yngste brodern visar sig vara den klokaste av de tre. Hans lösning på problemet är mycket smart. Några av berättelserna väcker frågor t.ex. "Alis unghäst" om en fattig man som ger bort sin värdefulla häst till förvaltaren. Några av sagorna lär ut vikten av att samarbeta och arbeta hårt t.ex. den om mannen som hade nio söner och den stackars pappan som hade sex lata söner som inte ville jobba. Hans ord på dödsbädden var "min skatt är gömd i åkern" efter de grävde sönerna äntligen i åkern. Här finns klassiska sagor om korkade personer som Tesfai och kloka som domaren som kommer på hur han ska avslöja en tjuv.

Den innehåller förvånansvärt grymma djursagor om djur som lurar varandra, hämnas och dödar varandra. Det finns även en del berättelser som förklarar naturfenomen som varför solen bor uppe på himlen och hur sköldpaddan fick sprickor i sitt skal.

I den här boken lärde jag mig att det finns ett sädesslag som heter Teff (eragrostis abyssinica) och som odlas och äts på den Etiopiska höglandsplatån. Här kan du läsa mer om det.

Jag tyckte att det var intressant att läsa den här boken och jag skulle definitivt kunna tänka mig att berätta några av de här sagorna för mina elever.

torsdag 26 juli 2012

Sju syskon av Ethel Turner

Det här var en av mina favoritböcker när jag var liten. Idag äger jag tre exemplar av den. Den till vänster för att den har röd rygg precis om mitt exemplar av "Stora syster som gift" i samma serie. Den till höger för att har vit rygg och kommer från serien Önskeklassikern precis som mitt exemplar av "Stora syster" i samma serie. Den bok som verkligen står i min bokhylla är den tredje gula boken som är den ojämförligt fulaste av de tre, men så såg den bok jag läste och älskade som liten ut och därför är den fortfarande min favorit.

Den här gången läste jag boken på engelska på min läsplatta. Den finns att ladda ner gratis från Gutenberg Project. Man kan också ladda ner den som ljudbok från LibriVox.Om du vill köpa den som bok finns den på Adlibris eller Bokus

Den här boken gavs ut för första gången år 1894. Den handlar om sju syskon utan några änglalika tendenser, de är som barn är mest. Familjen består av Meg 16 år, Pip 14 år, Judy 13 år, Nell 10 år, Bunty 6 år, Lillan 4 år och Generalen 1år samt deras pappa som jobbar i militären och deras 20-åriga styvmamma Esther som bara är mamma till Generalen. Pappan i familjen är en sträng och inte särskilt närvarande far. Esther tycker mycket om alla barnen men är lite väl ung för att klara av att vara mamma till sju barn särskilt som de äldsta inte är mycket yngre än hon själv.

Det händer en hel del i ett hem fyllt med sju aktiva barn som inte riktigt har någon som ser efter dem, men när 13-åriga Judy lämnar Generalen på regementet och går på tivoli med Pip så är måttet rågat. Hennes pappa motstår alla barnens och Esthers böner och skickar i väg henne till internatskola. Judy är dock en mycket företagsam flicka och hon rymmer från skolan och tar sig hem. Där gör syskonen sitt bästa för att gömma henne tills hon ska återvända till skolan. När pappan ändå får veta att Judy är hemma tänker han skicka tillbaka henne till skolan och beordra dem att vakta bättre på henne, men då visar det sig att Judy är sjuk och hon får stanna kvar hemma. De får senare åka allihop till Esthers barndomshem en stor boskapsfarm på Australiens landsbygd. Där har de det jättebra tills en katastrof inträffar. Judy blir träffad av ett fallande träd och dör. Jag tyckte jättemycket om den här boken när jag var liten även om jag hade mycket svårt att läsa det kapitel där Judy dör. Hon var min favorit.

Jag tycker fortfarande om den här boken. Det är lite kul att läsa en Australiensisk barnbok. De är inte så vanliga. För att vara en så gammal bok så är den osentimental. Inte ens Judys dödsfall skildras i alltför sentimentala ordalag. Jag uppskattar att barnen uppför sig som normala barn och inte som robotliknande änglar. Den här boken fortsättes av Stora syster och Stora syster som gift.

tisdag 24 juli 2012

Behind the Veils of Yemen by Audra Grace Shelby

Underrubriken till den här boken är "How an American Woman Risked Her Life, Family and Faith to Bring Jesus to Muslim Women". Den känns något missvisande och jag tycker att det är lite synd att de drar på så stora växlar på framsidan av boken för allt det som står där tycker jag inte att den lever upp till. Hur riskerade hon sitt liv (graviditetskomplikationerna?), Familj (????) och tro???

Det här är på det hela taget en ganska ovanlig missionärsskildring den börjar med att berätta om när hennes man Kevin blir dödssjuk under en resa i USA. Han blir mirakulöst bättre och några år senare åker till till Yemen för att jobba som missionärer. De har sina tre barn med sig och de börjar sin vistelse i Yemen med ett års språkstudier. Det är inte lätt att vara kvinna i Yemen, något Audra får en insyn i när hon börjar bli vän med några av kvinnorna. Många kan inte skriva och läsa eftersom de aldrig fått chansen att gå i skolan och många har förlorat minst ett barn. Gästfriheten är dock stor och Audra får vänner bland de Yemenitiska kvinnorna (självklart kan hon som är kvinna inte umgås med männen). Det är inte lätt att vara missionär i Yemen. Behoven är så stora och att predika evangelium är svårt och omvändelser ovanliga. Även familjen går igenom prövningar. Äldsta barnet (dottern) blir sjuk och Audra blir gravid igen och det blir en komplikationsfylld graviditet och när barnet väl föds blir han dödssjuk.

Den här boken saknar helt historier om hur folk omvänt sig och blivit kristna och hon skriver inte hur det gick för personerna de lär känna. Hur gick det för Fatima som lärde Audra arabiska och hennes son Quasar? Det skulle jag verkligen vilja veta men det står det inget om. Vad hände med bebisen i en by de besökte som ingen tycktes bry sig om? Det står mycket om hur Audra kände och tänkte och om familjen vilket var intressant. Det är inte lätt att vara missionär i ett muslimskt land och skildringen känns mycket ärlig, men det hade varit intressant att få veta om deras arbete gett några resultat och kanske lite mer om vad de faktiskt gjorde. Man får inte alls veta vad hennes man Kevin gör om dagarna.

Jag tyckte att boken var helt okey. Ganska intressant. Jag tycker dock att det är synd att boken har en så överdriven framsidestext, det ger bara fel förväntningar på boken.

Den här boken laddade jag ner gratis från christianbook.com. Det finns många gratisböcker där och de byts ut med jämna mellanrum så det lönar sig att kolla då och då. Här kan du köpa boken till din läsplatta. Om du vill köpa den som pocket finns den hos Adlibris eller Bokus.

söndag 22 juli 2012

I stenbrottet av Nils Bolander

Det här är Nils Bolanders andra diktbok som gavs ut för första gången 1934. Det här är inte min favorit bland Nils Bolanders böcker, men det är fascinerande att en bok som skrevs för 78 år sedan inte känns gammalmodig och irrelevant.

Den här boken innehåller dikterna:
I stenbrottet
Coram Deo
En vårvisa
Till en ung längtare
Tordönsmän
Korset
Spökflygaren
Far till son
Väntan
Två mil - svår terräng
Omnia vincit Amor
Vårt bävande hopp
Kristendom
God natt, jord!
Tiggare
Vid skiljevägen
Sommar I
Sommar II
Till en ung kyrkobesökare
Gästroll
En nunna tager doket Övers.
I yttersta stridslinjen
Agurs ord
Bön om hunger
Då ångrade sig Herren
För mycket begärt
Har du en dröm
Ynglingen till hösten
Mor
En sandwich-man
Förlåt!
Mot jul
Av Hans släkt
Guds spelemän
Sång efter seger
Kampsång
Korsfararpsalm
Välkommen, kamrat!

Mina favoriter är Förlåt!, Då ångrade sig Herren, Tiggare, I stenbrottet och God natt, jord! Som jag skrivit av här nedan.

God natt, jord!

Det håller en ryttare vid min port.
Han har sadlat en blekgul häst.
Var kommer han från? Ingen jordisk ort.
Vart rider han bort? Det har ingen försport.
Vem hämtar han då? En som folk är mest,
en fattig präst.

Jag vill lungt stiga ut på min förstukvist
och säga: Sitt ner vid mitt bord.
Väl mött, så kom du ändå till sist
och gjorde ett slut på min snåla frist.
Men låt mig nu bara få säga tre ord:
God natt, jord!

God natt, du grönskande, sjungande klot
med sitt sorlande människovimmel.
Steg av glädje och steg av bot.
Tack, att du ville bära min fot! . . .
Kom, man, nu stampar din skimmel -
God morgon, himmel!

Nils Bolander

Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg. 

fredag 20 juli 2012

Klosterliv av Mette Nygård

Den här boken handlar om den norska läkaren Mette Nygård som konverterade till katolicismen under 50-talet då hon studerade till läkare. När hon endast hade en termin kvar på sin norska AT-tjänst så bestämmer hon sig hux flux för att flytta till Irland och bli nunna i Medical Missionaries of Mary (MMM). Det är ett mycket intensivt liv efter som hon jobbar mer än heltid som läkare på klostrets klinik samtidigt som hon är novis i klostret. Under sin klostertid hinner Mette vara på Irland i Rom och i Spanien. När hon slutligen lämnar klostret är det för att hon insett att hon inte har en tillräckligt stark klosterkallelse.

Jag hade andra förväntningar på den här boken. Underrubriken till titeln är "En ung läkare bestämmer sig för att bli nunna... Det blir inte riktigt som hon tänkt..." Jag läste den här boken och väntade mig någon slags konflikt något som gjorde att hennes förväntningar vändes upp och ned och hon upptäckte något hon inte kunde stå ut med i klostret och den katolska tron. Så var det inte alls. För det första förstår jag inte hur man kan skriva att det inte riktigt blev som hon hade tänkt för i boken får man intrycket att hon inte hade tänkt, typ alls. Hon är på besök i ett kloster på Irland när föreståndaren på klostret säger att hon skulle passa in där. Då lämnar hon sitt liv i Norge och sin inte färdiga AT-tjänst för att flytta till Irland och bli nunna. Jag tänker efter mer än så när jag klippte håret kort och min frisör ställde fler frågor för att vara säker på att jag verkligen ville klippa mig och att det inte var ett ogenomtänkt beslut som jag skulle komma att ångra än vad klostret tycks ha gjort till henne.

När hon efter ett antal år kommer på att hon inte har en tillräckligt stark klosterkallelse så kände jag spontant: DUH! Hon hade inte tänkt igenom det, inte bett, inte någonstans som jag kan se i boken faktiskt känt sig kallad att gå i kloster. Tiden i kloster blir arbetsam men som hon beskriver det inte dålig. Lite väl mycket arbete i perioder, men även perioder av studier och fördjupning i tron. När hon lämnar klostret är det verkligen bara för att hon inser att hon inte har någon klosterkallelse.

Ganska ointressant bok. Jag tyckte inte att den gav så mycket insikt i klosterlivet heller.

torsdag 19 juli 2012

Kärlek är att öppna dörren av Bill Bair

Den här boken som jag köpte på en secondhandshop handlar om Bill och Marilyn Bair som får beskedet att de antagligen inte kommer att kunna få några egna barn och efter ett tag bestämmer de sig för att ta emot fosterbarn. De älskar sina fosterbarn som de har turen att få behålla hela deras uppväxt. 1967 går de ett steg längre. Bill känner kallelsen från Gud att göra något för att tonåringar som behöver hjälp att få ett fosterhem och ordning på sina liv ska få den hjälp de behöver och de börjar ta emot tonåringar i sitt hem.

Detta blir början  på en organisation som många familjer med samma vision ansluter sig till och tillsammans kan de ge trygga kärleksfulla hem åt många barn och tonåringar. Han skriver en del som svårigheterna som de stötte på när de skulle starta organisationen, deras vision och de barn de fick ta emot. Organisationen finns kvar än i dag. Här kan du läsa om den.

Boken var okey. Lättläst och ganska intressant, men den känns lite inaktuell.

tisdag 17 juli 2012

Barnmorskan i East End av Jennifer Worth


Den här boken köpte jag till min läsplatta från Adlibris. (Man kan också köpa den som ebok från Bokus.) Den finns även som bok på bokus och adlibris. Jag har sett ett avsnitt av tv-serien och tyckte att det var trevligt. Dessutom lät det mycket intressant att läsa om London efter andra världskriget.

Jennifer skriver själv i förordet att Terri Coates efter noggranna efterforskningar hade upptäckt att det nästan inte fanns några litterära skildringar av barnmorskor i den engelska litteraturen. Hon efterlyste därför någon som kunde göra för barnmorskorna det James Herriot gjort för veterinärerna. Jennifer bestämde sig för att anta utmaningen och jag tycker att hon har lyckats.

Boken handlar om Jennifer som jobbade som barnmorska i det fattiga East End i London under 50-talet. Hon är 23 år gammal när hon kommer till barnmorskenunnorna St Raymund Nonnatus i Poplar i East End i London. (Enligt Wikipedia är detta en pseudonym för den anglikanska nunneordern Community of St. John the Divine.) Jennifer är inte nunna men nunnorna i den här orden är utbildade barnmorskor och sjuksköterskor. Jennifer och några andra unga barnmorskor bor i klostret och jobbar tillsammans med nunnorna. Boken handlar om jobbet som barnmorska och några av de födslar Jennifer är med om och de familjer hon träffar samt om livet i East End och livet i klostret.

I den här boken skriver hon bland annat om Len och Conchita Warren och födseln av deras 24:e och 25:e barn. Deras äktenskap har fungerat i nästan 30 år trots (eller kanske tack vare) att han bara talar engelska och hon bara talar spanska. Livet i det fattiga East End var inte lätt och Jennifer skriver på ett mycket målande sätt om de personer hon möter och om hur det är att jobba som barnmorska i East End. För det mesta är födseln av ett barn en glädjande händelse men hon skriver också om Eklampsi, olagliga och livsfarliga aborter samt för tidigt födda barn. På 50-talet är spåren efter kriget fortfarande tydliga och trångboddhet är en av konsekvenserna av tyskarnas bombningar. Dessutom är många av de gamla märkta av fattighusen som var en del av deras liv.

Hon skriver även om livet med nunnorna och de andra unga barnmorskorna. Den senila Syster Monica Joan som kan vara utstuderat elak när hon inte pratar obegripliga djupheter. Syster Evangelina som hon inte förstår sig på med som älskas av människorna i East End och som gör sitt jobb riktigt bra. Sist men inte minst Syster Julienne som inspirerar Jennifer i barnmorske jobbet. De andra unga barnmorskorna är Trixi, Cynthia och den klumpiga men oefterhärmligt positiva Chummy.

Det skulle ha varit intressant att läsa den här boken på engelska eftersom Jennifer tydligen har skrivit dialogen på den dialekt som människorna i East End talade. Sådant låter sig inte översättas och det hade varit intressant att se skillnaden mot vanlig engelska även om det antagligen hade varit ganska svårläst.

Jag tyckte jättemycket om den här boken och rekommenderar den varmt!

Jennifer fortsätter att berätta om sin tid som barnmorska i East End i böckerna "Shadows of the workhouse" och "Farwell to East End". 

måndag 16 juli 2012

A Texan's Honor av Shelley Gray

A Texan's Honor, Heart of a Hero Series #2   -     
        By: Shelley Gray
    
Den här boken laddade jag ner gratis från christianbook.com. Det finns många gratisböcker där och de byts ut med jämna mellanrum så det lönar sig att kolla då och då.

Boken handlar om Jamilyn som efter att hennes bröder och föräldrar dött bestämmer sig för att flytta till sin faster. Hon tar tåget dit men på vägen blir tåget kapat av Waltonligan. De flesta passagerna släpps men Jamie och några män hålls kvar som gisslan. Sedan följer en massa dravel om vackra sköra kvinnor då en person i Waltonligan, Will McMillan, bestämmer sig för att göra allt han kan för att så gott det går beskydda Jamie från de andra i Waltonligan. Will och Scout Profit är de enda i Waltonligan som anser att även om de rånar och mördar så utnyttjar de inte oskyldig kvinnor och barn. Allt eftersom läget på tåget försämras blir det svårare för Will att se till att Jamie är någorlunda trygg och det slutat med att Will tar Jamie och hoppar av tåget. När de är på flykt så avslöjar Will att han egentligen jobbar för polisen och att han bara har varit under täckmantel hos Waltonligan. Jag blir aldrig särskilt intresserad av varken Will eller Jamie. De gifter sig på slutet i en förvånansvärt tråkig och förväntad upplösning. Jag trodde att det skulle hända något mer efter att de hoppade av tåget, men det hände egentligen inget mer än att de blev kära i varandra. Till och med problemet med att en man skickats ut för att mörda dem löser sig helt av sig självt.

Den intressantaste personen i boken är Scout Profit. Han är den enda som blir levande för mig och den enda person som jag fick något intresse för. Hans berättelse är inte alls förutsägbar på samma sätt och han lyckas faktiskt förvåna mig och jag blev besviken (och riktigt förvånad) över hur det gick för flickan som han tagit hand om.

Dessutom har den här boken, av någon för mig helt outgrundlig anledning, diskussionsfrågor på slutet av typen "Will säger att det bästa han gjort var att rädda Jamie. Håller du med?" Jag avskyr när romaner avslutas med något som liknar instuderings/läsförståelse frågor och jag kan inte för mitt liv förstå hur man tänkte när man låter en (dålig) kärleksroman avslutas med frågor att fundera över. Någon som kan förklara detta fenomen för mig?

Jag är glad att jag inte behövde betala för den för så bra var den inte. Jag skulle till och med gå så långt som att säga att den inte ens var värd gratis, slöseri på tid att läsa den faktiskt. Om någon ändå vill försöka läsa den efter att ha läst det här så rekommenderar jag att man skummar det långa ointressanta delarna som bara handlar om Jamie och Will och koncentrerar sig på de delar som handlar om Scout. Det borde tyvärr gå ganska fort eftersom han bara är en biperson i den ointressanta berättelsen om Jamie och Will. Boken går att köpa som ebok på christianbook. Bokus och Adlibris säljer den som bok.

tisdag 3 juli 2012

The Garden of the Gods by Gerald Durrell

Gerald Durrell har skrivit tre böcker om sin barndom på den grekiska ön Korfu. "Min familj och andra djur", "Birds, beasts and relatives" samt den här "The Garden of the Gods". Det är tre trevliga och roliga böcker som handlar om tre saker: Geralds stora och tidiga djur intresse och de djur han till sin familjs förskräckelse släpar med sig hem till villan, hans excentriska familjs öden och äventyr samt det intressanta och varierade umgänge de höll sig med.  En del skildringar av livet på ön Korfu och sånt som bara kan hända på Korfu finns också med.

Gerald var 10 år gammal och yngst i en familj bestående av mamma (änka), Larry 23 år, Leslie 19 år och Margo 18 år. Gerald ägnade större delen av sin vakna tid åt att hitta och studera så många olika sorters djur och insekter som bara möjligt. Han tar även med sig en ansenlig mängd djur hem. Denna vana är det bara hans mamma som har överseende med och det måste medges att hans djur ställer till det för resten av familjen i bland. Larry (författaren Lawrence Durrell) ägnar sin tid åt att skriva, gnälla på familjen samt till att bjuda diverse udda individer hem till dem. Leslies stora intressen är skjutvapen och jakt. Margo är intresserad av dieter, skönhetstips och killar. Mamma är medlaren i familjen som lagar mat, står ut med den ena konstiga gästen efter den andra och på något sätt lyckas guida sin familj genom tillvaron.

Första gången jag läste den här boken var när jag var i tonåren. Det var mormor som lånade den och "Min familj och andra djur" till mig. Jag tyckte om dem redan då och hittade sedan fler böcker av Gerald Durrell på olika bibliotek. Jag lyckades senare hitta ett eget exemplar av boken någonstans. Nu var det flera år sedan jag läste den och även om jag inte tycker lika mycket om den som jag gjorde då så är det fortfarande trevlig läsning.

Jag kan inte hitta någon som säljer bara den här boken, men på Bokus eller Adlibris kan man köpa alla tre böckerna i en tjock bok.

i går idag i morgon av Nils Bolander

Jag upptäckte Nils Bolanders dikter för ca 15 år sedan. Jag kan inte riktigt minnas hur det gick till. Antagligen hittade jag någon av hans diktböcker i någon släktings bokhylla. Jag tyckte redan då mycket om dikterna och sedan dess har de följt mig. Hans dikter är av den underbara sort som gör att man hittar något nytt vid varje omläsning. De dikter som betydde mest för mig för 15 år sedan är inte nödvändigtvis de som betyder mest för mig idag.

I den här boken har två av Nils Bolanders barn, Bengt Bolander och Kerstin Bolander-Fredin, samt Erik Westling och Elin Alm valt ut sina favoriter av Nils dikter. Dessutom finns det ett kapitel med ett urval av Nils Bolanders juldikter. Dikterna varvas med bilder på Nils Bolander och hans familj samt vackra naturbilder. Det är en mycket fin bok och det är roligt att se vilka favoriter andra personer har. Jag saknar flera av mina favoritdikter även om många av dem finns med, men man får se det här som ett smakprov som förhoppningsvis leder till att fler får upp ögonen för Nils Bolander. Dikten nedan är en av dem som Erik Westling har valt.

Skapelsens krona

Förunderligt! När Gud skulle smida
skapelsens krona,
blandade han en häxbrygd
av drifter och begär, av ve och vånda,
och stängde den inne i ett käril av skört ler.

Att det ska vara så svårt att leva
för människan.
Blomman lyfter förtröstansfullt
sin kalk mot solen,
fågeln hälsar morgonrodnaden
med trygg sång
och fjärilen spänner sina gyllenstoftvingar
över gröna marker.
Men människan finner ingen vila.
Hon har oron i blodet, ångestens feber,
en vild utlängtan

Varför skapade du oss så, Fader?
Varför fick vi inte blommans förtröstan,
fågelns och fjärilens sorglöshet
i faddergåva
mullvadens jordgrävarglädje
och huskattens spinnande hemmalycka?

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Å, nu vet jag det.
Därför att du älskar orons vingar,
de aggande synerna, Jakobskampen.
Du vet ingenting större
än en människa som kämpar.
Åt henne, blott åt henne ger du makten
att vila ut i nådelöftena
och vandra under löftesstjärnorna.

Nils Bolander

Du köpa boken från Libirs, Adlibris eller Bokus. Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg.

Nils Bolanders diktböcker:
Under öppnad himmel, 1933
I stenbrottet, 1934
Psalm och svärd, 1936
Stormen och trädet, 1939
En enda fast punkt, 1943
Svaret, 1948
Valda dikter, 1952
Tom hand, 1953
Kyrkstöt, 1958
En dag av nåd, 1960 (utgiven postumt)
Nya valda dikter, 1964
Korset blommar : en antologi dikter, 1976
Nya valda dikter, 1964
ändå måste jag gå: De mest älskade dikterna, 2002
i går, i dag, i morgon, 2012

Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg.