Sidor

tisdag 30 oktober 2012

Full Disclosure by Dee Henderson

Den här boken handlar om Ann Silver och Paul Falcon. Paul är en höjdare inom FBIs mordutrednings team. En dag kommer Ann som är MHI, en mordutredare som kallas in på de svåraste fallen i många olika delstater, in och ger honom ledtrådar som hjälper honom att komma närmre den kontraktsmördare som dödat 30 personer, men alltid lyckats gäcka polisen.

Tack vare Ann får Paul äntligen en riktig ledtråd i sitt fall och dessutom har han blivit nyfiken på Ann. Sedan segar sig boken fram. Det händer inte så mycket med fallet men Paul och Ann videochattar en hel del. De lär känna varandra och när Ann, som spökskriver den före detta vice presidentedens självbiografi, behöver någon som kan läsa ett av kapitlen i boken och kolla att det är sant ber hon (och vise presidenten) Paul.

Av någon anledning är Ann livrädd för att gifta sig trots att Paul beskrivs som perfekt. Han älskar henne så mycket att han är villig att gå med på hennes krav på fyra timmars ensamhet om dagen, en veckas helt oavbruten ensamhet i månaden och inga barn. Lite udda krav i ett äktenskap och det känns som om Paul får göra allt kompromissande, men de är vuxna och om de vill leva så "More power to them". Jag tyckte om att Anns problem inte bara magiskt försvann när hon blev kär och gifte sig.

Jag har tyckt om flera av Dee Hendersons böcker särskilt de om syskonen O´Malley. (Den första boken i den serien heter The Negotiator på engelska och Förhandlaren på svenska.) Visst de böckerna var bitvis lite fåniga och romansen i dem var absolut för perfekt, men jag tyckte ändå om dem. Den här boken har alldeles för många saker som irriterar mig:
1. Den urfåniga idén att låta Ann vara författare till Dee Hendersons böcker. Dee är alltså Ann (?!?) och huvudpersonerna i de andra böckerna är Anns bästa vänner som bett henne skriva böcker om dem (?!?). Den här boken har hon sedan skrivit om sin egen kärlekshistoria. Bortsett från att det gör mig lätt yr att försöka hålla isär verklighetens författare och Ann (det hela gör mig bara förvirrad) så är hela grejen så utomordentligt fånig.
2. Ann är 39 år, god vän med alla möjliga högt uppsatta personer, pilot med massor av flygtimmar, polis i en liten stad, MHI (någon slags polis som blir inkallad på svåra fall runt om i hela landet) och författare som gett ut många bästsäljande böcker samt spökskrivit före detta vice presidentens självbiografi. Dessutom är hon otroligt ödmjuk. Så ödmjuk att hon inte ens talar om vad hon jobbar med när det kan vara relevant, som när hon lämnade över ett fall till Paul. Det blir bara för mycket. Hur hinner hon? 
3. Pauls sätt uppvakta henne. Han börjar med att förhöra alla deras gemensamma vänner om henne innan han ens försöker lära känna henne. (De har MASSOR av gemensamma vänner. Ann är bl.a. bästa vän med hans brors fru. Men ändå har de aldrig träffats eller ens hört talas om varandra...). De lär känna varandra via videochatt och Paul går redan från början ut med att han är intresserad av att gifta sig. Det känns nästan som ett arrangerat äktenskap.
4. Ann tycks inte ha en vän som hon inte har skrivit en bok om...
5. Boken innehåll inte någon fängslande mordhistoria som skulle lösas bara en gammal kontrakts mördare som bestämde sig för att överlämna sig till polisen på ett omständligt sätt och ett annat gammalt fall.
6. Ann skriver bara böcker om sina vänner. Kan hon inte hitta på en egen intrig?
7. Varför vill Anns vänner att hon ska skriva böcker om dem?

Jag tyckte inte så mycket om den här boken. Den blev bättre mot slutet. Andra halvan är bättre än den första, men den är inte särskilt bra. En sak jag har särskilt svårt att förlika mig med är att Dee gör Ann till författare av sina böcker (även denna som hon skriver om sin egen kärlekshistoria?). Det är så utomordentligt fånigt att jag får allergiska utslag varje gång hon nämner det. 

Ett intressant påstående kommer från Paul. Han blev adopterad av familjen Falcon när han var nio år och nu är han runt 40.
"I remember the first thing George bought me was a phone, and he put everyone's numbers in it, his and Karen's, and all the aunts and uncles and cousins. (page 135)
Sedan fortsätter han med att beskriva hur alla dessa människor ringde honom och fick honom att känna sig som en i familjen. Jättesnällt av dem, men om jag är snäll och räknar lågt så är Paul är 40 och då var han 9 år år 1982. År 1982 såg de mobila (släpbara) telefonerna ut som på bilden här bredvid. Och om det inte var en mobiltelefon han fick så kan jag inte förstå varför han skulle behöva ha sina nya adoptivföräldrars nummer i den...

Den här boken köpte jag som ebok här. Den finns även som ebok på bokus. Bokus har ett riktigt bra sortiment eböcker ofta till hyggliga priser. Om man vill köpa den som bok häftad eller inbunden finns den på adlibris eller bokus.

Böckerna i den här serien:
Full Disclosure
Unspoken
Undetected
Taken

Andra böcker av Dee Henderson:
Jennifer: An O'Malley Love Story
Danger in the Shadows (prequel)
The Negotiator
The Guardian
The Truth Seeker
The Protector
The Healer
The Rescuer
True Devotion

måndag 29 oktober 2012

Det ordnar sig, Lotta av Merri Vik


Det här är en av de sista Lotta-böckerna, nummer 45 av 47 i ordningen tror jag. Jag tyckte jättemycket om Lotta-böckerna när jag växte upp och jag hade många av dem, lånade andra och köpte många på Loppis/second hand. Redan då tyckte jag bäst om böckerna runt mitten av serien bok 11 - 30, men de allra sista böckerna i serien var mycket svåra att få tag på och jag har inte läst alla. Så igår hittade jag den här boken för 10 kr i en second hand butik. Jag köpte den så klart genast, med baktanken att jag skulle donera den till min syster som tyckte ännu mer om Lotta-böckerna än jag, men innan jag gav bort den så läste jag den.

Den börjar väldigt pladdrigt. Med att Lotta som fått ledigt från sina studier en vecka innan Paul åker tåg hem. Sedan köper Lotta gran och blir osams med en ung man när hon ska köpa granen. Denna unga man visar sig vara hennes pappas nya assistent. Allt på typiskt Lotta manér. Lottas gamla klasskompis Mick ordnar en gala för att samla in pengar till medicinsk forskning och Lotta och Giggi hjälper till att organisera skramlandet. Lotta leker äktenskapsmäklare. Hon ska försöka få en intervju med en känd dirigent. Hon lyckas inte men det blir ganska bra ändå. Över påsk vinner Lotta en resa till Dalarna. Tyvärr ska Paul bort med jobbet och kan inte följa med så det blir Lotta och Giggi som åker.

Trots att Lotta har blivit äldre så är det här en typisk Lotta-bok. Segare och pladdrigare än de bästa böckerna men okey, snabb läsning. Varför författaren brydde sig om att gifta bort Lotta med Paul i så unga år förstår jag dock inte. Hon får ägna en hel del uppfinningsrikedom åt att "trolla bort" honom för han är nästan helt osynlig i boken och inget intressant händer någonsin Lotta när han är med... (Det är väl därför han så sällan är med.)

Det här var en okey Lotta-bok. Om du har läst andra böcker i serien så vet du vad det innebär. Jag tror inte att ungdomar i dag skulle uppskatta den (unga som har läst och tyckt om den får gärna rätta mig) mina yngre släktingar har inte alls förstått sig på dem i alla fall utan målgruppen är nog snarast nostalgiläsare som jag.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!

2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta! 
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta! 

14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

tisdag 23 oktober 2012

Ransom's Honor av Dacus, Kaye


Jag fick den här boken gratis till min läsplatta från http://www.christianbook.com/ebooks. Och av någon anledning började jag läsa den. Jag hade läst beskrivningen nedan och trodde att det som står där var en vanlig baksidestext. Det visade sig att det snarast var en sammanfattning av hela boken. Ca halva boken undrade jag hur författaren skulle lyckas få huvudpersonerna att gifta sig med varandra när de uppenbarligen inte alls hade någon lust med det. Sedan undrade jag hur deras äktenskap skulle bli och om de aldrig skulle gifta sig. De gifte sig och sedan tog boken slut. (Det finns visst två delar till…)

Själva grundidén är ganska fånig. Julia, 29 år gammal, är en ovanligt självständig kvinna som skött om sin fars plantage på Jamaica i många år. Hennes pappa har fullt förtroende för henne och när hon fyller 30 år kommer hon att bli utsedd till hans arvinge och hon inte gift sig först i vilket fall hon och hennes make får dela arvet. 12 år tidigare ville William Ransome inte gifta sig med henne och han lämnade inte ens en förklaring till att han inte vill. Nu träffas de igen och Julia avskyr honom fortfarande. Julias moster bor tillsammans med dem. Hennes odugliga son har massor av affärer med gifta och ogifta kvinnor och han har spelat bort hela sitt arv och mer där till. Nu har mostern bestämt att han ska gifta sig med Julia och när Julias pappa kallas bort av jobbet ser hon sin chans att se till att det blir så. Sedan kommer en underlig intrig som jag tycker verkar långsökt men det leder till att Julia ber William gifta sig med henne i ett år som en ren affärsuppgörelse. Han går med på detta för att rädda Julia från ett äktenskap med sin onde kusin. Men inte ens då ger Julias moster och kusin upp (som alla superonda skurkar bara fortsätter de med sin onda plan) istället kidnappar de Julia (?!!) och ger William en chans att uppträda som en hjälte och rädda henne. Sedan gifter de sig och då är den här boken slut. 

Det här var en mycket fånig bok!!! Nästan så fånig att den blev komisk... Den slutar lite abrupt antagligen för att man ska bli sugen på att läsa del två och tre. (Jag kan inte påstå att det hade den effekten på mig.) Jag har inte läst del två och del tre, men någon gav dem till mig gratis skulle jag kunna tänka mig att skumma igenom dem för att se om de är lika komiskt fåniga. Det enda positiva jag kan säga om den här boken är att den till skillnad från en A Texan's Honor inte hade några instuderingsfrågor på slutet. 

Jag hämtade den här boken gratis till min läsplatta från christianbook.com de ger bort gratis eböcker här. De byter ut böckerna med jämna mellanrum så det lönar sig att kolla lite då och då om man är intresserad. Om man vill köpa den här boken till läsplattan så kan man köpa den på christianbook. Adlibris och Bokus säljer den som bok.

söndag 21 oktober 2012

En liten prinsessa av Frances Hodgson Burnett

På engelska heter den här boken "A Little Princess" och den var en av mina absoluta favoritböcker när jag var liten. Jag var i tioårsåldern när jag läste den första gången. Sedan läste jag om den regelbundet under min uppväxt. Den här gången läste jag den på engelska på min läsplatta. Man kan ladda ner den gratis till läsplattan från project gutenberg eller som inläst bok från librivox. Om du vill köpa den som bok finns den på svenska på bokus eller adlibris. På engelska finns den i otaliga upplagor på t ex adlibris eller bokus. Jag har den självklart i min bokhylla (på svenska) men just nu är den utlånad.

Saras mamma dog när hon föddes, men hon har en mycket nära relation till sin pappa. När hon är sju år gammal måste de dock skiljas åt eftersom Sara och hennes pappa bor i Indien och det inte är en hälsosam plats för små flickor. Sara sätts på internatskola i England där blir hon behandlad som en liten prinsessa eftersom hennes pappa är så förmögen, trots att fröken Minchin som driver skolan egentligen inte tycker om Sara.

Sara finner sig till rätta på skolan och blir vän med Ermengarde som har svårt att lära sig saker i skolan och beundrar Sara för hennes kvicktänkthet och hennes fantasi. Hon blir fostermamma åt Lottie som är en av de yngsta eleverna på skolan och hon blir vän med den skygga Becky som är lite äldre än hon själv men som jobbar på skolan. Sara saknar sin pappa, men hon tycker om att lära sig saker och hon har sin fantasi som hjälper henne att aldrig ha tråkigt. Hennes favoritfantasi är att hon är en liten prinsessa och hon försöker att uppföra sig som en prinsessa skulle.

Saras 11-års dag ska firas med pompa och ståt. Hennes pappa har köpt diamantgruvor tillsammans med en vän och är på väg att bli rikare än någonsin. Men allt går fel och på sin 11-årsdag får Sara veta att hennes älskade pappa är död och att diamantgruvorna inte var den lyckade investering alla trott. Hon är utblottad och har inte några släktingar som kan ta hand om henne. Fröken Minchin som lagt ut pengar på Sara som hon nu inte kommer att kunna få tillbaka är rasande och skulle helst vilja kasta ut Sara, men det skulle inte se bra ut så hon ger henne i stället rummet bredvid Beckys och från och med sin 11-års dag tvingas Sara jobba för att förtjäna sitt uppehälle. Hon hjälper till i klassrummet, med de små barnen och skickas ut på allehanda ärenden. På kvällarna när de andra barnen inte är där får hon tillåtelse att på egenhand studera i ett av klassrummen.

Det är ett tungt och jobbigt liv och efter en dag med för lite mat och för mycket arbete har Sara bara ett kallt vindsrum att komma hem till. Men hon har Becky, Ermengarde och Lottie som lyser ut tillvaron lite och sin fantasi. Men det kommer en dag då inte ens Saras fantasi förmår trösta henne. Den dagen blir dock början på magin. På något sätt tycks fantasin bli verklighet i Saras rum...

Jag älskade den här boken som liten. Sara är en stark person som inte ger efter för fröken Minchin och som bestämmer sig för att hon ska vara en liten prinsessa även när livet är svårt. Jag älskade det underbara slutet när Saras fantasi blir verklighet och när hon tillslut blir återfunnen.

måndag 15 oktober 2012

Inget att avundas : Vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick

Det här är den tredje boken som jag läser som handlar om Nordkorea. De andra två var skrivna av svenskar och hette Ambassaden i paradiset och Alla monster måste dö. Jag är jätteglad att jag läste de böckerna innan den här, för i jämförelse var de inte alls lika bra. Jag tyckte att de var helt okey, men om jag hade läst den här först hade jag nog blivit besviken på dem.

Barbara Demick har intervjuat personer som hoppat av från Nordkorea till Sydkorea och dessa berättelser ligger till grund för den här boken. Nordkorea är ett galet slutet land och det går inte att få veta hur vanliga Nordkoreaners liv är. Intervjuer med människor som lämnat landet är det närmsta man kan komma. Den här boken var jätteintressant just för att den ger en bild av hur livet i Nordkorea varit från det Nordkorea bildades. Det är ovanligt att ens få lite inblick i Nordkorea bakom kulisserna och här får vi följa några personers liv i Nordkorea genom många år.

Redan från början tycks Nordkorea ha varit ett mycket slutet land med en ledare som visste hur man skulle bära sig åt för att starta och underbygga en personkult. Kim Il Sung nöjde sig inte med att var envåldshärskare. Han ville bli dyrkad. Det otroliga är att han lyckades. Oliktänkande,kristna t.ex., (mer om kristnas situation i Nordkorea kan du läsa i "Gud är inte död inte ens i Nordkorea")  förflyttades till arbetsläger och hela befolkningen kategoriserades i ett slags kastsystem, songbun. Vilken songbun man hade bestämde hur bra jobb man kunde få, vilka utbildningar man kom in på och i stort sett allt annat. Pappans songbun gick i arv till barnen. Det var otroligt svårt att avancera det Nordkoreanska systemet. Däremot kunde man flyttas ned och om någon begick ett brott (att tala illa om Kim Il Sung var det värsta brottet av alla) så straffades tre generationer föräldrar, syskon och barn. Kim Il Sung lyckades genom otrolig indoktrinering bygga upp en bild av sig själv som någon slags blandning mellan jultomten och gud. (1972 skrev Jan Lönn "Nordkorea - mot välfärd under krigshot" som ger en inblick i vilken bild av Nordkorea, omvärlden och Kim Il Sung man genom massiv propaganda hjärntvättade alla medborgare med.)

Trots detta var Nordkorea innan Kim Il Sungs död och den stora svälten ett fungerande samhälle. Grannar spionerade på och angav varandra, men man visste i alla fall reglerna. Alla hade ett jobb och mat för dagen. Alla barn gick i skola och förskola (där de indoktrinerades från tidiga år) så att deras föräldrar kunde jobba och sedan gå på indoktrinerings föreläsningar på kvällarna. Men livet i Nordkorea var ändå inte särskilt mycket sämre än livet i grannländerna.

Så kom de stora svältåren. I början av 90-talet började mängden mat man fick i affären som lämnade ut ransoneringen att minska. Det blev mindre och mindre att göra på arbetsplatserna eftersom maskinerna stannade p g a elbristen. Tills man inte längre fick någon mat och det inte längre var någon idé att gå till jobbet. Desperata människor sökte nya sätt att försörja sig och dryga ut den mat de fick tag på med bark och gräs. Sjukhusen hade inte längre någon medicin att ge eller ens möjlighet att värma upp sjukhusen. Folk började dö av svält.

En av personerna i den här boken var förskollärare och hon lärde sina elever en Nordkoreansk visa om hur bra de hade det i Nordkorea samtidigt som hennes elever dog av svält.
Vår fader, vi har inget att avundas här i världen.
Vårt hus vilar i Arbetarpartiets händer.
Vi är alla bröder och systrar.
Även om havet och elden kommer emot oss, kära barn
behöver vi inte vara rädda.
Vår fader är här.
Vi har inget att avundas här i världen. 
På tre år sjönk antalet elever på hennes förskola från femtio till femton.

På olika sätt lyckades personerna som den här boken handlar om fly till Kina och där ifrån till Sydkorea. Tyvärr har det inte varit helt lätt för de flesta av dem att anpassa sig till livet i Sydkorea och deras släktingar i Nordkorea har fått hårda straff p g a deras flykt. Sista kapitlet är allt annat än hoppfullt. Livet i Nordkorea tycks senast år 2010 fortfarande ha varit desperat för många människor. En stor del av Nordkoreas uppväxande generation har fått hämmad tillväxt p g a svält och undernäring. Det vore intressant att veta hur livet i Nordkorea är idag efter ännu ett ledarbyte. Tyvärr kan man inte få reda på det.

Andra böcker om Nordkorea:
Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman
Pyongyang av Guy Delisle
Käre ledare - min flykt från Nordkorea av Jang Jin-sung
Ambasaden i Paradiset av Lovisa Lamm
Nordkorea - mot välfärd under krigshot av Jan Löön
Gud är inte död - inte ens i Nordkorea

Jag lånade den här boken på biblioteket, men nu står den höst upp på min önskelista över böcker som jag vill ha. Den går att köpa på adlibris eller bokus. Snart kommer den att komma ut som pocket också för den som vill köpa den billigt.

onsdag 10 oktober 2012

En enda fast punkt av Nils Bolander

Det här är Nils Bolanders femte diktbok och den gavs ut 1943, mitt under andra världskriget. Jag har ett exemplar av den här boken, som jag köpt på ett antikvariat någon gång för 50:- och som nu håller på att ramla i småbitar. Det här är en av Bolanders tjockare diktböcker och den innehåller dikterna:

Kvällen står av sånger full:
Bofink, trast och lärka, den heliga droppen, mästersångaren, folk av den bråkiga sorten, storm, det stilla, efter dessa stöveltramp, hem igen, han dog av för litet hjärta, bebådelse, segerdrömmen, lära och liv, sommarvisa, kvällen står av sånger full, vart tog sommaren vägen?, ett hem, det svåraste, till salu, på hans döda mull, William Blake: svärdet och skäran, Rabindranath Tagore: erövraren, Rabindranath Tagore: de ha alla gått till skogs

Riket som icke bävar:
tre berg, förr en underbar stjärnas skull, därtill äro vi födda, det största, svarsbrev, "följen mig!", då förvandlade du, under dessa valv, en enda fast punkt, kom oss nära, "Upprorsmän, stig fram!", psalm i ungdomen, "Då talar Herren, Herren", tusen gånger har jag velat fly, i detta mörker, i Betlehems stall, "Melchior, Caspar, Balthasar, långfredag, "Uppståndelse! Uppståndelse!", Sackeus, vi skulle övervinna, "Stilla dagar", bön, "Också detta år", oss hör framtiden till, "Gud, låt det än en gång ske!"

Ett av de återkommande ämnena i Nils Bolanders dikter är kristendomen så som den ofta levs ut av oss kristna jämfört med hur det borde vara. Hur lätt vi sjunker ner i vår egna bekväma tillvaro. En gång hörde jag en predikant som sa att han hade en kaotisk livssituation när han blev frälst där ekonomin bestod av skulder. Nu var han i ett helt annat läge med en ordnad livsituation och ekonomi och med Guds hjälp skulle han klara av det också. Det ligger en hel del i det att vi har en tendens att lite grann "glömma bort" Gud i vår välordnade bekväma vardag.

"Stilla dagar"

Nej, vi behöva inga "stilla dagar",
vi kristna i vår väl befästa stad.
En tromb behöva vi, en bombkrevad,
en oro som vår feta frid förjagar.

Ack, länge nog bland kvalmig rosenblom
jag fyllts av fromma känslor, huvudyr.
Nu är det tid att den blir äventyr,
blir kött och blod, min vackra kristendom.

Blir lyhörd i tjänst i enkel dagsverksmöda,
en vardagsgärning, brinnande och bråd,
och lika fullt - en vila i Guds nåd
och i hand löftesord, som överflöda.

Nils Bolander

Jag tycket om den här diktboken. Den innehåller många fina dikter.

Följen mig!
III

Det var en riskfull vandring han bjöd mig på-
Vådligt var att dröja och farligt att gå.

Hur jag än försökte att hålla hans fart,
kom jag allt på efterkälken snart.

Jag kunde bara ana hand ljusgestalt ibland,
så fort jag halkat efter och gick på egen hand.

Jag skämdes och tyckte det var en evig skam,
hur trevande och klumpigt jag släpade mig fram.

Han gick där som en segrare i upphöjt majestät,
jag hade tunga nederlag och bly i mina fjät.

Han stod som hårda klippan i höga vågors svall,
min väg var ständigt kantad av djupa fall på fall.

Men själva mörkret fick som en trygg och sällsam glans.
Då visste jag med ens var min färdkamrat fanns.

Strö sten för mina fötter, förmörka helt min dag!
Vi vandra samma vägar, min Mästare och jag.

Just detta är det stora med denna svåra färd
att jag är rik i Kristus, när jag är intet värd.

Nils Bolander

Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg.

söndag 7 oktober 2012

Mors roser av Janette Oke

Angela var bara 15 år när hon förlorade båda sina föräldrar först sin pappa och sedan sin mamma. Sedan dess har hon och hennes två år äldre bror Thomas tagit hand om gården och de tre yngre syskonen, Derek, Louise och Sara, så gott de har kunnat.

Trots att deras föräldrar dog har Angela och Thomas klarat sig ganska bra. Thomas har tagit hand om gården och Angela har tagit hand om hushållet och de yngre syskonen. Angela är nu nästan 18 år och livet börjar förändras för henne och syskonen. Louise är på väg in i tonåren och för henne ser det inte ut som om de åren kommer att bli lätta. Angela står ofta fundersam inför hur hon ska hantera Louise humör och uppförande. Hur ska hon lyckas lära henne och de andra allt det som mamma lärde henne. Till sin förvåning inser Angela att Sara inte kommer ihåg nästan någonting av sina föräldrar och Louise bara lite, så hon inför minnesleken, där de berättar sina minnen för varandra.

De senaste åren har både Angela och Thomas ägnat all sin tid åt gården och inte haft mycket tid för nöjen. Detta förändras nu och Angela och Thomas går på olika fester och andra tillställningar tillsammans med de andra ungdomarna i byn. Det är nu Angela inser att Thomas kanske inte kommer att vilja stanna på gården så länge till. Flera av flickorna är intresserade av honom och dessutom inser Angela att han egentligen inte vill vara bonde. Hur ska de gå för dem om Thomas gifter sig eller flyttar för att plugga? Samtidigt blir deras nya granne Carter Stratton intresserad av Angela och hon av honom. Kan han vara den man som hon ska spendera resten av sitt liv med?

Den här boken var så där lite halv bra. Det var lite tråkigt att Angela inte hade några andra ambitioner än att  uppfostra sina syskon och gifta sig. Boken slutade precis som jag trott. Inga större överraskningar alltså.

Den här boken är på norska inköpt på någon second hand någon gång. Jag tror inte att har blivit översatt till svenska, men på engelska heter den "Roses for Mama" och finns att köpa som ebok här eller här. Om du vill köpa den som vanlig bok finns den på bokus.

Böcker i serien Women of the West:
1. The Calling of Emily Evans
2. Julia's Last Hope
3. Roses for Mama
4. A Woman Named Damaris
5. They Called Her Mrs. Doc
6. The Measure of a Heart
7. A Bride for Donnigan
8. Heart of the Wilderness
9. Too Long a Stranger
10. The Bluebird and the Sparrow
11. A Gown of Spanish Lace
12. Drums of Change

Böckerna i serien Seasons of the Heart:
Once Upon a Summer
The Winds of Autumn
Winter is Not Forever
Spring's Gentle Promise

lördag 6 oktober 2012

Dandy av Jan Guillou

Jag skulle ha velat låna den här boken till min läsplatta, men eftersom de flesta förlag har infört karenstid på e-böcker så fick jag ställa mig i kö på en inbunden bok på mitt närmsta bibliotek. Jag var definitivt inte tillräckligt intresserad av boken för att köpa den som ebok för ca 150:-. I så fall skulle jag hellre ha köpt en inbunden bok för ungefär lika mycket på adlibris eller bokus.

Det här är andra delen i Jan Guillous romansvit "Det stora århundradet". Den första delen, Brobyggarna, berättade om tre fattiga norska bröder som fick en chans att studera till ingenjörer i Tyskland. Efter examen tar äldsta brodern Lauritz på sig plikten att återvända till Norge för att bygga Bergenbanan. Oscar försvinner efter en olycklig kärleksaffär till Afrika och Sverre försvinner till England med sin älskare Albie, en engelsk lord. Sedan försvann Sverre helt ur bilden. Den här boken handlar om vad Sverre gjorde under åren som skildras i Brobyggarna.

Boken börjar med att Albie och Sverre sitter på tåget på väg hem till Albies barndomshem. Albie har inte varit riktigt ärlig mot Sverre som föreställt sig att de kommer från liknande fattig bakgrund. När de kommer fram visar det sig i stället att Albie är rik. Hans pappa dog under studieåren i Tyskland och Albie är nu trettonde earl av Manningham. Det är Albies plikt att gifta sig och producera minst en pojke (gärna två så att man har en i reserv) som kan bli 14 earl av Manningham en dag. På grund av konstiga arvsregler kan hans kvinnliga släktingar annars bli ställda på bar backe om han skulle dö.

Sverre och Albie vidtar vissa försiktighetsåtgärder för att kunna bo tillsammans utan att omgivningen ska förstå att de är ett par och sedan börjar deras liv tillsammans. Redan tidigt börjar Sverre att ägna sig åt att måla konst snarare än åt ingenjörsarbete genom att han målar porträtt av Albie och två av hans systrar. Albie, Sverre och Albies syster Margie blir senare involverade i Bloomsberry gruppen. Det blir några lyckliga år då de även hinner med att resa till Norge och till Kenya. Sedan kommer första världskriget och deras liv förändras helt.

Jag tyckte om Brobyggarna särskilt Lauritz berättelse, men den här boken blev jag aldrig särskilt förtjust i. Jag tyckte egentligen inte att det händer särskilt mycket trots att boken är 397 sidor lång...

Böckerna i serien "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn