Sidor

måndag 16 januari 2017

Vad gör en bank? av Andreas Cervenka


Det här är Andreas Cervenkas andra bok. Jag har tidigare läst boken "Vad är pengar?" av honom. Dessutom är Andreas Cervenka journalist och skriver i Svenska Dagbladet. De flesta av kapitlen i den här boken har tidigare varit publicerade i Svenska Dagbladet och eftersom jag prenumererar hade jag läst större delen av den här boken tidigare men det är en annan sak att få det koncentrerat på det här sättet och jag tyckte att det var intressant läsning.

I förordet skriver Cervenka; "I Sverige har Riksbanken räknat fram att utan finanskriserna på 90-talet och 2008 hade svensk BNP varit 1 000 miljarder högre än i dag. Eller runt 100 000 kronor per svensk.

I ett försök att få igång ekonomin har världens centralbanker satsat allt på vad som utan överdrift kan kallas historiens största monetära experiment. Räntor har sänkts till noll och till och med minus.

Hösten 2016 handlades skuldsedlar värda över 100 000 miljarder kronor till negativ ränta. Inte bara länder som Tyskland och Sverige utan även stora företag får betalt för att låna pengar. Den som för tio år sedan hade spått ett sådant scenario hade inte fått Nobelpriset i ekonomi utan mer troligt en psykiatrisk diagnos.

Men vad var det med bankerna som gjorde att de förtjänade denna särbehandling? Vad hade egentligen hänt med finansbranschen de senaste decennierna? Och med vår ekonomi?

När jag började ställa dessa frågor blev svaren förbluffande.

Det visade sig att inga andra privatägda vinstmaximerande företag i världen tilldelats så många unika privilegier som banker. De hade nämligen fått makten över ekonomins viktigaste råvara: pengar.

Detta fungerade länge ganska bra, men har över tid gjort att världsekonomin fastnat i ett mönster av ständigt nya bubblor och krascher. Och att vi samtidigt blivit så beroende av finansbranschen att politikerna tappat kontrollen."

I 49 kapitel skriver Cervenka sedan om skuldkriserna, bankerna, politiken och bostadsmarknaden och hur allt detta hänger ihop. Det är spännande läsning och jag håller med honom om mycket bland annat att bopriserna inte kan fortsätta att stiga på det här galna sättet hur länge som helst, att bankerna har fått för mycket frihet att göra som de vill samtidigt som de får ta för lite ansvar när det går åt skogen. Men att Cervenka har en poäng i att en återgång till det normala vore svår att hantera både för många privatpersoner och många andra med stora lån är lite otäckt.

Ur kapitel 1 Det värsta scenariot en återgång till det normala: "Är det verkligen en fortsatt eller förvärrad tid av dålig tillväxt ett hot? Då väntar ju ännu lägre räntor och mer stimulanser. Eller inträffar det riktigt jobbiga om världsekonomin återhämtar sig på allvar? Riksbankschefen Stefan Ingves brukar prata om att reporäntan i en normal ekonomi är runt 4 procent. Det innebär en boränta runt 6 procent. Det kan jämföras med runt 1,5 procent under 2016.

För familjen med 4 miljoner i bolån innebär en boränta på 6 procent 15 000 kronor i högre räntekostnader (före avdrag). Varje månad. En räntechock som dessutom lär betyda ett abrupt slut på bolånefesten och försätta en och annan nybakad bostadsrättsmiljonär i knipa.

Resultatet av detta är ett samhälle som klyvs i två delar. De som är inne kan mysa åt dåliga konjunktursiffror och skåla för ECB:s senaste räntesänkning eller stödköpsprogram. De som är utanför ber en stilla bön inför varje nytt inköpschefsindex i hopp om en ljusning. Att gå från stugvärmen till novemberkylan kan gå snabbt."

Eftersom jag är prenumerant på Svenska Dagbladet fick jag läsa den här boken gratis. Jag tyckte att det var intressant läsning.

Andra böcker av Andreas Cervenka:
Vad är pengar?

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibrisbokuscdon).

2 kommentarer:

  1. Det är ju helt klart att varken herrar nationalekonomer eller Cervenka har en aning om vad en bank gör. Enligt ekonomiprofessor Michael Hudson (som enligt en en undersökning av ett Holländskt universitet var en av TOLV ekonomer I HELA världen som förutsåg finanskrisen 2008) finns varken pengar, skulder eller banker i de modeller nationalekonomer bygger upp (bland annat ekonomiprofessorna Steve keen och Richard Werner har sagt samma sak -den senare är myntare av uttrycket QE – den tidigare var en till av de tolv som förutsåg finanskrisen 2008) . När sedan verkligheten motsäger modellen så är det fel på verkligheten enligt den demensjukfom som kallas nationalekonomi – för trots att finanssystemet kraschat hur många gånger som helst i ”boom and bust”-cykler har har nationalekonomerna glömt all empiri.


    Faktum är att sanningen t.om är ,ycket värre än vad Cervenka skriver. Banker skapar inte pengar, dvs kronor, vilket Cerbenka hävdar – banker hittar på betalmedel som de ”lånar ut”. Jag har mekaniskt beskrivit vad en bank gör här:
    https://parasitstopp.wordpress.com/crash-course-i-hur-penning-och-banksystemet-fungerar/
    Svara

    SvaraRadera
  2. Den enda trovärdiga person jag träffat på som beskriver saken är Richard A. Werner.

    SvaraRadera