Sidor

torsdag 19 december 2013

Amerikansk höst - Reportage från ojämlikhetens land av Kent Werne

Det här är en mycket intressant bok om det amerikanska samhället före och efter finanskrisen som började år 2008.

Kent Werne berättar om USA efter 2008 års kris både i det stora och i det lilla perspektivet. Det börjar med ett nedslag i Florida som drabbats mycket hårt av fastighetskrisen. Här får vi både möta personer som drabbats hårt, och ofta orättvist, när bostadsbubblan briserade. Samtidigt ger Werne en inblick i krafterna bakom som drev på och orsakade kraschen och det är inte bankerna eller dess ägare som får ta de största smällarna utan vanligt folk. Det är också intressant att läsa om hur politikerna var med om att ge krisen en grogrund genom att uppmuntra bankerna att låna ut även till dem som tidigare inte fått låna. Och genom att starkt betona vikten av att alla skulle kunna köpa sig ett eget hem. Vi får även veta lite om hur det ser ut i Florida i dag när USAs bostadsmarkad ska vara på väg att återhämta sig.

Den amerikanska drömmen som går ut på att vem som helst kan starta med två tomma händer och genom hårt arbete jobba sig hela vägen upp till en god position och rikedom lever fortfarande i USA. Men i ett samhälle där en hög arbetslöshet har bitit sig fast och där många av dem som har ett jobb har ett jobb som ger en lön som man faktiskt inte kan leva på börjar fler och fler se att de hamnat i situationer som de aldrig trott att de skulle kunna hamna i. Medelklassen har fått det sämre och de fattiga har blivit fler samtidigt som de galet tokrika har blivit ännu rikare. Det sociala rörligheten är sämre än i Sverige. Den amerikanska drömmen har alltså blivit allt mer ouppnåelig. I ett samhälle som saknar skyddsnät är det svårt att bli sjuk, gammal eller arbetslös och attityden att alla kan lyckas om de bara är villiga att kämpa för det gör att fattiga  kan mötas av en ganska hård attityd. De borde anstränga sig mer. Tänka positivt.

Werne tar även upp det politiska systemet i USA. Hur tungrott det är och hur låst. Det är inte lätt att få igenom sociala reformer. Vi får även höra om Ocupy Wallstreet rörelsen.

Det här var en mycket intressant bok. Den rekommenderas.

Andra böcker om USAs samhälle:
Dagbok från USA av Karl-Henrik Pettersson
Route 66 och den amerikanska drömmen av Peter Kadhammar

Man kan köpa den här boken från bokus, adlibris eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar