Sidor

måndag 31 mars 2014

Festligt, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok 22 (av 47) i serien om Lotta. Det är sista terminen i 9:an för Lotta och hennes tvillingsystrar Malin och Gerd ska ta studenten. Det är redan maj och Lotta njuter i fulla drag av våren. Den första lediga dagen i maj bestämmer sig hon och Giggi för att åka ut Hörveln för att traska i skogen. Tyvärr stöter Lotta på en katt i ett träd och så går det som det brukar när Lotta stöter på katter i träd. Det blir dock riktigt bra trots allt när de stöter på Paul och Oscar. Just då känner Lotta att livet inte kan bli så mycket bättre.

Dessutom lyckas Lotta fastna i hissen tillsammans med en granne. De ordnar det riktigt trivsamt för sig tills de blir räddade. Hon, Giggi och Lenni får åka med farbror Urban i hans nya båt och de hittar några fina stenar. Lotta lägger ihop två och två och inser att dessa kommer ifrån ett rån i stadens guldsmedsaffär. Tjuvarna fångas, bytet kommer tillbaka till sin rätta ägare och Lotta får 5 000:- i belöning. Mycket pengar, en halv bil säger hennes bror Knatt. Lotta vill helst ge bort en del av pengarna till sina föräldrar och syskon och lyckas övertala dem att låta henne göra det. Senare hjälper guldsmeden Lotta när hon ska försöka hitta några papper som hennes lärare Lockige Fridolf anförtrott henne.

En okey Lotta-bok, men inte någon favorit.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

söndag 30 mars 2014

Tillväxt till döds av Stellan Tengroth

Jag har tidigare läst "Att svära i kyrkan" där Stellan Tengroth bidragit med ett kapitel. När jag sedan hittade den här boken på bokrean som ebok så köpte jag den till min läsplatta.

Redan av titeln förstår man att Stellan Tengroth inte är är positiv till den tillväxthets som finns i vårt samhälle. Han visar här i boken hur ohållbar vår livsstil faktiskt är. Om alla levde på samma materiella nivå som vi gör i Sverige så skulle det krävas flera jordklot.

I naturen finns det ingen evig tillväxt. En del saker har en kort period av intensiv tillväxt för att sedan plana ut. Andra har tillväxt i perioder följt av perioder av nedgång, ytterligare andra saker t.ex. cancertumörer har snabb tillväxt tills de vuxit så mycket att de tar död på sin värd och sig själva. Vad får oss då att tro att vi människor skulle leva i något undantag där man kan ha exponentiell tillväxt för evigt? Han illustrerar med tydliga exempel hur exponentiell tillväxt fungerar. Det tyckte jag var mycket intressant. Två procents ökning varje år låter inte som så mycket men med tiden blir det en jättelik ökning.

Han tar även upp många oroande miljöproblem som vattenbrist och energibrist. Vi vet alla att oljan inte kommer att räcka för evigt, men jag tycker att man pratar mindre om det nu än man gjorde för 15 - 20 sedan.

Det här var en intressant och ganska lättläst bok.

Den här boken finns som ebok (bokus, adlibris, cdon) eller pocket (cdon, bokus, adlibris).

Andra böcker med liknande tema:
Att svära i kyrkan - Stellan Tengroth
När börjar det riktiga livet - Fredrik Lindström
Lyckliga i alla sina dagar - Nina Björk

lördag 22 mars 2014

Lyckliga i alla sina dagar : om pengars och människors värde av Nina Björk

Vilken sorts människor uppmuntras vi att bli i vårt samhälle som det ser ut idag? Nina Björk belyser många intressanta aspekter av den här frågan.
"Hurdan är situationen? Situationen är sådan att kapitalismen har segrat. I vårt land och globalt. Den kan krisa, den kan vara förenad med politisk demokrati eller inte, den kan vara mer naken eller mer tämjd i olika länder. Men som ekonomiskt system har kapitalismen segrat. Alltså en seger åt produktion styrd av vinstmotiv, åt varan och marknaden. Seger åt konkurrensen, åt tävlingen." s.126
"Som konsumenter förväntas vi ständigt vilja byta upp oss, begära det nya, vilja ombyte och förändring. Inte kan vi gå omkring och hålla fast vid några vita tallrikar med svata och vita liljor på som vi köpte på 80-talet eller vardagsrumsmöblerna i furu från anno dazumal.
   Och som producenter, säljare av varan arbetskraft, förväntas vi vara flexibla, förändringsbenägna och pigga på nya utmaningar." s.97
 Vi förväntas ständigt ställa frågan "What's in it for me?" Vi  formas av vårt konsumtionssamhälle där man hela tiden jagar efter nya saker där allt är utbytbart och detta samhälle äter sig in i vår privataste tillvaro och gör oss oförmögna att hantera familjelivet.

"När jag läser om dessa mammor som kallar sig själva för projektledare, dessa kärnfamiljer som skriker, dessa kvinnor som döper vad de kallar "en feministisk överlevnadsguide" till ta betalt får jag ibland en känsla av att de, att jag, att vi står alldeles nakna och oförmögna att ta emot det slags liv som är relationer, familj och barn. Det är som om vi inte förmår sträcka ut våra händer och ge som man ger i just denna form av liv. För vi vill inte ge utan att få - och det vi vill få är inte det som relationer, familj och barn kan ge. Framförallt gäller det barn. Det är som om vi inte riktigt kan ta emot det som barn kan ge oss - för vi saknar redskapen för att vilja ha just det. Det är som om vi söker samma sorts belöningar i familjelivet som vi gör i arbetslivet." s.106

Varför vill vi ha någonting utöver banvaron, samvaron - tillvaron? Är det för att själva vår förmåga att njuta har blivit formad av ett samhälle där det instrumentella tänkandet står i högsätet, där en handling inte får sitt värde av egen kraft utan enbart av det andra den leder till, det efteråt den belönas av." s.108

Vad är då botemedlet? Enligt Nina är det detta:
"För mig handlar det utopiska tänkandet om att förverkliga detta vackra löfte om alla människors lika värde. En rättvis värld. En där ingen är herre och ingen är tjänare. Där ingen äger och ingen blir ägd. En värld där människan kan gå upprätt. Det innebär att det utopiska inte är en riktning enbart mot framtiden. Det är inte det radikalt nya, det aldrig tidigare tänkta. Det utopiska är gårdag, dag och morgondag i ett." s.130

Jag tycket om den här boken. Den var intressant och den sätter fingret på hur vårt samhälle verkligen ser ut. Det är så lätt att man blir blind för det samhälle man lever i, men jag tycker att mycket i den här boken stämmer och precis som Nina säger jag att det inte är det samhälle eller det liv jag vill ha. När man ser vad som prackas på oss hela tiden mer blir det också lättare att välja något annat. För det liv som konsumentsamhället leder till är inte det liv jag vill ha.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från elib. Man kan även köpa den som inbunden (bokus, cdon) häftad (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus).

Andra böcker med liknande tema:
Att svära i kyrkan - Stellan Tengroth
När börjar det riktiga livet - Fredrik Lindström
Tillväxt till döds - Stellan Tengroth

tisdag 18 mars 2014

Life goes on av Philip Gulley

Den här boken handlar om Sam Gardner som för tre år sedan flyttade tillbaka till sin hemstad Harmony för att bli pastor i den församling där han själv vuxit upp. Den här boken handlar om Sams fjärde år som pastor i sin gamla hemstad.

Som pastor möter man många utmaningar och en är söndagsskolan. Alice Strout som är dement och inte ens känner igen Sam kommer ändå av gammal vana in och ska undervisa sin söndagskoleklass. Eftersom hon inte har alla hästar hemma och en teologi som man inte ska utsätta barn för försöker Sam komma på ett sätt att avsätta henne som söndagsskolelärare. Det visar sig vara allt annat än lätt, men så får Sam den briljanta idén att göra henne till söndagskoledrottning. Hon ska få sitta på en fin tron samtidigt som Sam tar över själva undervisningen. Tyvärr går det inte riktigt som Sam har tänkt.

I en  liten stad som Harmony kan det gå snabbt när ryktena väl sätter igång. Just det här året bar det sig inte bättre än att Oscar och Livinia Purdy inte kom hem och öppnade Dairy Queen, där de säljer glass, samma helg som vanligt. Detta berodde på att de fått problem med bilen och blev tvungna att skjuta upp sin hemresa tills den blivit lagad, men i Harmony gick ryktena och snart visste alla att Oscar hade dött i West Nile viruset. Begravningen planeras och hela stan är involverad, men på begravningsdagen har varken liket eller änkan kommit till staden. Sam, som ska hålla i begravningsgudstjänsten, har inte så mycket val så han sätter igång ändå. Mitt i begravningsgudstjänsten rullar Oscars och Livinias bil in i staden med en synnerligen levande Oscar vid ratten.

När Sam irriterad och uppgiven beklagar sig till Miriam Hodge efter ett möte säger hon till honom att växa upp: "You stand up there and say things you don't believe, just to make certain people happy, peple who will never ve happy anyway. Why not, instead of hiding your beliefs from everyone, just be who you are?"
"Grow up, SAm. Stop your whining and stop walking around like you're the only one with a burden. Give up the illusion that everyone is going to like you and just grow up." s. 234
Sam tar till sig detta råd, men Miriam blir inte helt nöjd med resultatet.

Man kan köpa den här boken från bokus, cdon och adlibris. På cdon finns den även som ebok.

Böckerna om Harmony:
Home to Harmony
Välkommen till Harmony
Signs and Wonders
Christmas in Harmony
Life Goes on
A Change of Heart
The Christmas Scrapbook
Almost Friends
A Place Called Hope
A Lesson in Hope

torsdag 6 mars 2014

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl

Det här är den första boken i en serie om fyra. 11-åriga Dina är trött på att alla går omvägar om henne och vägrar se henne i ögonen. Hon har inga vänner utom sin familj, som består av storebror Davin, lillasyster Melli och sin mor, och allt beror på att hon har ärvt sin mors skämmarögon. Det är klart att ingen vill möta hennes blick när detta innebär att de, och hon, tvingas se allt de gjort som de skäms för eller borde skämmas för. Efter att Dina använt sin förmåga på en jämnårig kompis som var elak mot henne bestämmer hennes mor sig för att det är dags att Dina börjar som hennes lärling och lär sig hur hon ska bruka sin gåva.

Senare samma dag kallas Dinas mor till Dunkarts borg för att få en misstänkt mördare att säga sanningen, men när sanningen visar sig vara en annan än stadens ledare, Drakan, vill att den ska vara dras Dina in i händelserna. I ett försök att få Dinas mor att säga det han vill att han ska säga tar Drakan Dina till Dunkart och stänger in henne med den misstänkte mördaren.

Det blir snabbt uppenbart för Dina att hennes mor har rätt. Nico är inte mördaren, men någon där ute har mördat borgherren, hans gravida fru och deras barn och den mördaren är beredd att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram och Dina och hennes mor står just nu mellan honom och hans planer. Dina kastas in i en värld hon aldrig varit i närheten av tidigare och tvingas börja använda sin gåva i hopp om att kunna utjämna oddsen något till deras fördel.

Det är är en spännande och ganska otäck bok. Jag tycker om den.

Jag har den här boken i min bokhylla men just nu tycks den vara slut som bok (adlibris, bokus) och man vill lyssna på den kan man dock köpa den som ljudbok (bokus, cdon, adlibris).