Sidor

söndag 26 januari 2014

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte av Margareta Strömstedt

Den här boken består ett antal kapitel och i varje kapitel så får vi ett nedslag ur Margareta Stömstedts liv. För några år sedan läste jag "Natten innan de hängde Ruth Ellis" av samma författare. Den boken tyckte jag om och bestämde mig därför för att läsa den här också.

Flera av kapitlen i den här boken handlar om Margaretas relation med Astrid Lindgren. De tycks ha blivit goda vänner. Margareta fick följa Astrid in i ålderdomen och där befinner hon sig själv nu. Det är intressant att läsa hennes reflektioner om åldrandet och döden.

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte. Är vad Aksel Sandemose sa till Margareta under en middag. Ingmar Bergman fick vara en oväntad (han var själv gift fem gånger...) äktenskapsrådgivare åt Margareta och hennes man. De hade bestämt sig för att skilja sig när han kommer med de förlösande orden och bryter tystnaden som lagt sig som ett tungt täcke över deras äktenskap.

Det som förvånade mig mest med den här boken är hennes skildring av sexuella övergrepp och våldtäkt som Margareta blev utsatt för i sitt liv av män i höga positioner och med välordnad tillvaro som tog sig friheter för att de kunde.

Hon skriver även om sin familj, föräldrar och syskon. Hennes pappa var pastor och han verkar ha varit en mycket bra pappa som verkligen fick henne att känna sig älskad och sedd. Han präglade hennes guds bild precis som Astrid Lindgrens pappa tycks ha präglat hennes.

Den här boken var lite svår att sammanfatta eftersom den var spretig. Varje kapitel handlade om olika saker. Den var snabbläst eftersom den var ganska kort. Jag tyckte bättre om "Natten innan de hängde Ruth Ellis" men den här var helt okey den med.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från elib. Man kan köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon), pocket (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, bokus, adlibris).

torsdag 23 januari 2014

Hungerspelen av Suzanne Collins

Jag har nu äntligen kommit mig för att läsa "Hungerspelen". Jag tycker om både fantasy och ungdomsböcker men på något sätt har det inte blivit av att jag har läst den här boken förrän nu. Det känns som att jag är typ sist men här kommer i alla fall en recension i fall det finns någon annan där ute som inte läst den...

Katniss bor i det fattiga distrikt tolv i landet Panem som ligger i det som finns kvar av Amerika i  någon obestämd framtid efter ett antal krig och naturkatastrofer. Sedan hennes pappa dog när hon var 11 år har Katniss beskyddat sin lillasyster Prim. Det är inte helt lätt i deras fattiga distrikt, men Katniss vågar sig utanför stängslet trots att det är olagligt. Där jagar hon för att skaffa mat till sig själv, sin mamma och sin lillasyster. Panem består av en huvudstad och tolv distrikt som sysslar med olika näringar t.ex. jordbruk, kol eller fiske. Distrikten gjorde uppror mot centralmakten, men besegrades. Sedan dess tvingas varje distrikt varje år skicka en pojke och en flicka till de årliga tv-sända hungerspelen. I dessa tävlar de 24 ungdomarna mot varandra på en specialbyggd arena tills bara en har överlevt alla faror på arenan och dödat sina motspelare. Deltagarna i varje distrikt utses genom en lottning där alla mellan 12 år och 18 år måste delta. Alla invånare måste sedan följa hungerspelen på TV.

I det här årets lottning deltar Katniss lillasyster Prim för första gången och när lotten faller på henne tar Katniss hennes plats i hungerspelen. Den andra lotten faller på bargarsonen Peeta Mekkark. Så sveps Katniss och Peeta in i en våg av journalister, intervjuer och en huvudstad där livsstilen är så annorlunda mot den de är vana vid att det känns som att komma till en annan planet. Det gäller att sticka ut i intervjuer och annat så att man får sponsorer och där med en större chans att överleva. Det går oväntat bra för Katniss och Peeta med detta tack vare den hjälp de får från sin mentor och sina stylister.

Så är det dags för hungerspelen. Den här gången på en arena med skog, men med ganska lite vatten. Katniss kämpar för sin överlevnad, men utan särskilt mycket hopp.

Den här boken var spännande. Jag sträckläste den. Det jag tyckte bäst om var Katniss vänskap med Rue, tolv-årig deltagare från distrikt 11 som påminner Katniss om hennes lillasyster. Boken var spännande ända till slutet.

Jag lånade den här boken från elib till min läsplatta. Man kan köpa den som ebok (cdon, bokus, adlibris) cd-bok (bokus, adlibris, cdon) eller pocket (adlibris, cdon, bokus). På engelska heter den Hunger Games och den kan man köpa på (adlibris, bokus, cdon).

Andra framtids dystopier:
Divergent - Veronica Roth

måndag 20 januari 2014

Halleluja Brasilien! av Kajsa Norell

Den här boken har underrubriken "En resa till knarkgängens, favelans och den helige andens land". Författaren beskriver i inledningen hur hon i Brasilien ofta möts av frågan "Vilken församling tillhör du?". Hon beskriver sig själv som religiöst omusikalisk och i det mycket religiösa Brasilien uppfattas det som märkligt och djupt tragiskt att inte omfatta någon tro. Kajsa bestämmer sig för att försöka sätta sig in i pingstkyrkornas lära och liv i Brasilien i dag och i deras till stor del svenska historia. Den här boken består av dessa båda delar. En inblick i pingstkyrkorna i Brasilien idag och en historisk tillbakablick på de missionärer som la grunderna till den pingstväckelse som sveper fram över Brasilien idag.

Den här boken börjar i favelorna. I dessa finns det knarkgäng och en miljö där många dör unga i våldsdåd eller missbruk men som ljus i mörkret finns där också pingstkyrkorna som ofta är den enda vägen ut ur missbruk, gäng och våld till ett annat liv. Att lämna sitt liv till Jesus och gå med i församlingen leder ofta till ett helt förvandlat liv. Kajsa träffar före detta missbrukare och gängmedlemmar som tack vare kyrkan nu har ett helt annat liv. I dessa miljöer kan även de outbildade och fattiga få ett nytt och bättre liv. Kajsa ställer sig tvekande till vissa delar av de här rörelsernas värdegrund som t.ex. att kvinnor inte får undervisa eller leda församlingar, vissa pastorers sätt att hantera pengar och synen på homosexuella. Men för de fattiga, outbildade människor som bor i favelorna är pingstkyrkan ofta enda vägen till ett annat liv. Där tas de emot med öppna armar får en gemenskap, hjälp, stöd, Jesus och den Helige Ande.

Så skriver hon om Daniel Berg och Gunnar Vingren som grundade de första pingstförsamlingarna i Brasilien. Runt dessa har det i Brasilien vuxit upp många myter och Kajsa gör sitt bästa för att skilja fakta från myt genom att leta i gamla arkiv, prata med levande släktingar och vänner till de första missionärerna och genom att prata med pingstledare idag. Kajsa skriver särskilt om Gunnars fru Frida som hon anser blivit bortglömd trots sin stora insats i församlingen. Redan under sin livstid blev hon misstänkliggjord och förbjuden att predika eftersom hon var kvinna. Det är sorgligt att läsa om hur mycket bråk det var mellan missionärerna trots att de försökte vissa sig eniga utåt. Samtidigt så är det nog en ganska speciell personlighetstyp som lämnar allt välbekant för att resa flera veckor till främmande land där de inte kan språket och sedan när de är på plats jobba dag och natt under svåra umbäranden med mycket lite lön. De första missionärerna var otroligt överlåtna till sin uppgift som de utförde med stor hängivenhet. Men att det med flera starka självständiga personer blev krockar är kanske inte så konstigt. Jag tycker att det är synd att kvinnorna inom pingst i Brasilien (till skillnad från i Sverige) fortfarande inte får vara exempelvis pastorer.

Det här var en mycket intressant bok. Jag är glad att jag läste den.

Jag lånade den här boken till min läsplatta från elib. Man kan även köpa den som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (cdon, bokus, adlibris).

torsdag 9 januari 2014

I min faders hus av Bodie Thorne

I första världskrigetsskyttegravar träffas de amerikanska soldaterna Max Meyer, Elis Warne och Birch Tucker. De utkämpar kriget som ska göra slut på alla krig och i skyttegravarna blir de goda vänner. De kommer dock från olika världar trots att de kommer från samma land. Max är jude och uppvuxen i New Yorks judiska kvarter där hans irländska flickvän inte accepteras av hans släkt och han inte accepteras av hennes. Elis kommer från en stor familj som invandrat från Irland. Han har massor av syskon, syskonbarn, kusiner och andra släktingar. Hans flickvän Rebecka kommer från en lika stor irländsk grannfamilj och de planerar att gifta sig. Birch är uppvuxen på en liten bondgård i södern, men när han i krigets slutskede får veta att hans mamma och lillebror har dött i spanska sjukan så vet han inte om han har något att återvända till. Max kusin Trudy, som bor hos sina morföräldrar i New York för att plugga på universitet där, skriver underhållande brev till honom som han läser för sina kamrater. Birch förälskar sig i Trudy när han läser hennes brev, men Max säger att hon inte är hans typ och vägrar presentera dem för varandra. I skyttegravarna befinner sig även den svarte soldaten Jefferson Canfield. Han har vuxit upp i närheten av Birchs hem, men de har inte träffats innan de möts i skyttegravarna.


Så tar kriget slut och de återvänder var och en till sina olika delar av landet och sina olika liv. Ellis har en flickvän, Rebecka, och en stor familj som alla gläder sig åt att han kommit välbehållen tillbaka från kriget. Det är bara Ellis som inte är glad. Han förlorade sitt ena ben i den sista striden men har inte berättat det för familjen och oroar sig för vad de kommer att säga när de får veta. Birch vet inte om han har någonting att återvända till nu när både hans mamma och bror har dött. Han och hans pappa kom inte överens. Max återvänder till New Yorks judiska kvarter där tiden tycks ha stått stilla. Det har dock inte Max och han vill ha mer än hans gamla omgivningar kan erbjuda honom. Jefferson är ivrigt efterlängtad av sin familj och flickvän Latisha, men annars har livet inte förändrats mycket han är fortfarande en svart slavättling och arrendator på ett bomullsplantage. Utsatt för diskriminering vart han än vänder sig. Även Trudy återvänder hem efter att ha avslutat sina lärarstudier i New York, men det blir inte alls som hon har tänkt sig.

Den här boken läste jag för första gången för ca 19 år sedan. Jag tyckte om den då och jag tycker fortfarande om den.

Den går inte att köpa på svenska längre men på engelska heter den "In my Father´s house" och finns att köpa på bokus eller adlibris.
 

onsdag 8 januari 2014

Lotta i topp av Merri Vik

Det här är bok 19 (av 47) i serien om Lotta. Det är återigen sommarlov och Lotta åker till Wien tillsammans med sina föräldrar som har vänner där. De har en flicka Viola (Vio) som är i Lottas ålder och efter vad Lotta har hört en riktigt ordentlig och duktig flicka. Lotta ser inte alls fram emot att tussas ihop med henne. Det visar sig att Vio har hört liknande saker om Lotta och att hon inte heller ser fram emot att behöva dra runt på Lotta i flera dagar. När de väl möts visar det sig dock att de har mycket gemensamt och de blir goda vänner.

Lotta är sig lik oavsett vilken stad hon befinner sig i och  hon råkar givetvis ut för olika incidenter även här. Hon våndas mycket över vad hon ska skriva på kortet till Paul och vilket kort hon ska välja. Så kommer hon på den perfekta hälsningen och ändå blir det helt fel... Lottas hårt prövade klassföreståndare, Lockige Fridolf, befinner sig på semester i Wien. En kväll när han tittar ut genom fönstret sitter Lotta i trädet utanför (se framsidan). Det har så klart en logisk förklaring, Lotta skulle rädda en katt, och Lockige Fridolf är så van att stöta ihop med Lotta på de mest underliga ställen att han inte ens blir förvånad. Men när Lotta ska åka hem kommer han till stationen för att vinka av henne och se att hon verkligen kommer med tåget.

Det här är en helt okey Lotta-bok men inte en av mina favoriter.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.