Sidor

söndag 28 april 2013

Högt bland Saarijärvis moar av Väinö Linna

Det här är den första boken i Väinö Linnas serie Under Polstjärnan. Den inleds med "I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi." (S. 5) Jussi är en ung man som arbetar åt prästgården. Nu är han på väg att gifta sig med Alma och han har bestämt sig för att han ska be prästen att han ska få göra om ett kärr som ligger på prästgårdens mark till åkerjord och där bygga ett torp. Prästen går med på det och en period av mycket hårt arbete inleds för Jussi. Allt jobb som krävs för att förvandla den obrukbare kärrmarken till åker gör Jussi själv. Dessutom behöver han bygga ett hus åt dem och sköta sina dagsverken på prästgården.

Det går ganska bra för dem och familjen utökas med tre pojkar, Akseli, Aleksi och Aku. Men så dör den gamle prästen och återigen ökas Jussis oro. Som torpare är han helt i händerna på jordägaren och utelämnad åt dennes godtycke. Den nye prästen är en ung man från Helsingfors utan större erfarenhet av jordbruk. Honom hade nog Jussi inte fått problem med om det inte varit för hans fru Ellen. Ellen har lyxvanor med bl.a. mycket tjänstefolk, fin häst och vagn och fina skolor till deras två barn som de inte har råd med på prästlönen och undan för undan utökas dagsverken för Jussi, Alma och när han blivit stor nog Akseli. Tillslut tar prästen även tillbaka en del av den jord som Jussi tagit upp till prästgårds mark.

Aleksi som är äldst av sönerna blir van att arbeta hårt från sin tidiga barndom. Redan när han är i de tidiga tonåren tar han över dagsverkena från sin allt mer utslitne far. Hos honom finns samma seghet och stora arbetskapacitet som hos hans far Jussi, men Aleksi är inte undergiven. Han är arg. Orättvisor går in i själen på honom och prästgårds folket har svårt för honom.

Akseli är ung när han blir kär i Elina, som bor i samma by och är syster till hans barndomskamrater. De blir under vissa svårigheter ett par och trots sin ungdom får Akseli ta över torpet efter sin far som nu endast kan utföra lätt arbete. Jussi, Alma och de yngre bröderna flyttar in i en nybyggd syttningsstuga på gården och efter bröllopet flyttar Akseli och Elina in i torpet. Akseli är dock skuldsatt redan från början eftersom han ska lösa ut sina bröder. Dessutom har han ju dagsverkena och ställningen som torpare är allt annat än trygg. Boken avslutas strax efter att Akseli och Elina gift sig med orden "Finlands sommar är vacker. Men kort."

Jag har inte den här boken själv utan lånade den på biblioteket. Framsidan är ganska gräslig och skulle ha avskräckt mig om jag bara hade slötittat i hyllan efter något nytt att läsa, men jag ser att den har kommit ut i nyupplaga med trevligare framsida. På finska heter boken "Täällä Pohjantähden alla I" och i den svenska översättningen är mycket av dialogen skriven på dialekt. Det gör att jag får läsa lite långsammare och med jämna mellanrum stöter jag på ord som jag inte förstår. Men boken är väl värd de eventuella besvär detta medför. Man kan köpa den i ny upplaga från adlibris eller bokus.

lördag 27 april 2013

Ett annat England - Thatchers Storbritannien av Janerik Larsson

Eftersom Margaret Thatcher dog för ett par veckor sedan kändes den här boken aktuell och när jag fick syn på den bestämde jag mig för att låna den till min iPad mini. Den här boken gavs ut för första gången år 1983 och handlar om England under Margaret Thatcher.

Eftersom jag under de år Margaret Thatcher regerade var lite för liten för att bry mig om och förstå mig på politik (särskilt i andra länder) så var mycket av det som står i den här boken nytt för mig. Att Storbritannien under 1970-talet hade stora problem med en galet hög inflation och en större och dyrare offentlig sektor än de hade råd med var nyheter för mig.

I dessa dagar då inflationen ligger ganska stilla är det konstigt att tänka sig att England under 70-talet hade en inflation på runt 25%. Att detta ledde till krav på ordentliga löneökningar varje år är helt logiskt. När Thatcher kom till makten bestämde hon sig för att få ner inflationen och sedan privatisera de många ineffektiva statliga företagen som dessutom förlamades av starka fackförbund som ställde höga krav på löneökningar.

Vi lever idag i den värld som Margaret Thatcher var en av drivkrafterna bakom. England är idag ett av de länder som har störst klyftor mellan de rika och de fattiga, där man i stor utsträckning avreglerat marknaden och trott på att privatisera. Jag tycker personligen att marknaden har fått för stort inflytande och att staten har lämnat över för mycket makt till den. Här får man en del av bakgrunden till varför det blivit så. Även om jag tycker att den process som Margaret Thatcher inledde har gått alldeles för långt så gav den här boken mig en större förståelse för hur det har blivit så. Intressant läsning.

Jag lånade den här boken från biblioteket till min ipad mini. Man kan också köpa den som ebok från bokus eller adlibris

lördag 20 april 2013

Kryddad olja : kvinnor i bibeln av Ylva Eggehorn

I den här boken skriver Ylva Eggehorn på ett personligt sätt om några av de kvinnor som vi möter i bibeln.

Hagar som utan egen förskyllan hamnade mitt i ett familjedrama och fick uppleva Guds omsorg om henne och hennes son mitt i en hopplös situation.

Sara som skämts över sin barnlöshet och hoppats tillsammans med Abraham på att de ska få en son. Så kommer budet om att Sara ska få en son när allt mänskligt hopp är ute och Sara ler när hon hör det.

Rebecka som lämnade sin familj för att resa till ett annat land och gifta sig med en man hon aldrig hade sett.

Dina som blev våldtagen och för vars skull hennes bröder utförde en fruktansvärd hämnd.

Hanna som äntligen får en som efter många års barnlöshet och visar sin omsorg om honom bl.a. genom att göra en ny mantel till honom varje år.

Höga visans brud som älskar brudgummen.

Jesu mor, Maria,

Elisabeth som blev mamma till Jesu kusin Johannes döparen.

kvinnan vid Sykars brunn som fick sitt liv ställt på ända när hon mötte Jesus.

Maria från Magdala som blivit befriad från sju demoner och följde Jesus till slutet.

den kanaaneiska kvinnan som nöjer sig med smulorna.

Marta och Maria: Maria som älskade Jesus och visade det på ett översvallande sätt.

Lydia en av de första kristna.

Jag tycker om den här boken och det personliga sätt som Ylva berättar om dessa olika personer på hon har levt sig in i deras berättelser och återberättar dem här tillsammans med sina egna reflektioner. Jag tycker det var intressant och det satte igång mina egna tankar. En korsfäst Gud av Hans Johansson är skriven på ett liknande sätt. Den rekommenderar jag också varmt.

Den här gången lyssnade jag på den här boken inläst av Ylva Eggehorn. Man kan köpa den inbunden på bokus och adlibris

söndag 14 april 2013

ändå måste jag gå av Nils Bolander

Den här diktsamlingen kom ut år 2002. Den har ett förord av Tomas Sjödin och sedan är den indelad i avsnitt efter vilken av Nils diktböcker som dikterna kommer ifrån. Det tycker jag är en trevlig indelning. Boken innehåller:

Från Under öppnad himmel:  Vi längta, en vän, mod och tålamod, en brusten lyra, frågan, ett barn gråter, ingenting är som gryningstimman, vad är det - - - ?, brevet och när det skymmer

Från I stenbrottet:  I stenbrottet, väntan, kristendom, Godnatt, jord!, tiggare, då ångrade sig Herren, för mycket begärt, Har du en dröm...

Från Psalm och svärd: Jag kan inte, jag hade räknat, kristendomen var ett örn-evangelium, heligt tvång, våga språnget!, brobyggare, jord!, barn och gamla, oro, passionspsalm

Från Stormen och trädet  Dörren, svarsbrev, tvångsutskriven, bländad, de lånade krubba, "Soffa-grupp", lagom, dödsruna, den enda vägen, ångest

Från En enda fast punkt  Folk av den bråkiga sorten, efter dessa stöveltramp, hem igen, kvällen står av sånger full, ett hem, det svåraste, för en underbar stjärnas skull, Följen mig!, tusen gånger har jag velat fly, vi skulle övervinna

Från Svaret  Svaret, den dolde Guden, hälsning hemifrån, skapelsens krona, lyktan, svindlare, lyckan, strax, Herrens krig, när Gud predikar

Från Tom hand  trasiga redskap, försiktighet, föredetting, till en död, tusen brinnande buskar, den vandrande stjärnans vänner, på knä, förnyelse, ber du

Från Kyrkstöt  Orkar inte, en liten toka, nåd, skrothandlare, fasad, önskan, tvivel, att skymma Gud, Se dig ej tillbaka!, sådana dagar måste ju komma, tro, paradis

Från En dag av nåd  Annorlunda, bägare, undret, korset blommar, att leva, lågor, söndag, sådan är min Herre, en dag av nåd

Nåd
Nej, jag vill inte vara en klängväxt,
säger du,
en som äter
nådebröd.
Tror jag det.
Vem vill det -
om jag får tala efter dårars sätt

Väx du i egen kraft
som den unga björk i skogen,
får du se
hur det går med rankheten,
vitstammigheten
och de gyllene hängena.

Nåd - det är
när han,
som är ute i markerna,
i stormfällena,
och letar upp kullvräkta björkar,
reser upp det brutna trädet
och ger det kraft
att lyfta tillbedjans kronor ännu en liten tid.

Nils Bolander

Det här är en bra diktsamling med en trevlig indelning. Tyvärr går den inte att köpa längre i vanliga bokhandlar, men man kan ha tur och hitta den på något bibliotek eller second hand affär/antikvariat. Om du vill ha ett smakprov på Nils Bolanders dikter kan du köpa går i dag i morgon som är en samling av hans dikter och som fortfarande finns i bokhandlarna.

Om du är intresserad av att veta mer om Nils Bolander rekommenderar jag Nils Bolander - diktare och predikant av Carl-Erik Sahlberg.



torsdag 11 april 2013

Hejda dig, Lotta! av Merri Vik

Det här är bok 14 (av 47) i serien om Lotta. Den här boken har ett lite udda tema, eller temat är kanske inte udda men infallsvinkeln. Tydligen har popmusiken nått även Lottas stad. Hon själv förstår sig inte alls på det, inte hennes systrar heller. Bara hennes bror Knatt tycker om att lyssna på popmusik. Men när bandet Pantrarna kommer till deras stad lyckas Lotta och Giggi ändå få biljetter och de går dit. Giggi som vill bli läkare vill studera massuggestion...

Så går det som det går. Lotta är den 500 : ade besökaren och hon vinner en signerad gitarr som hon sedan måste försvara. Giggi hamnar bredvid en kille som utan att märka det klipper till henne gång på gång. Tillslut bestämmer hon sig för att ge igen. Eftersom hela konserten filmas och sänds på tv blir det många förvånade miner. Rektorn håller till och med en varnande samling där han håller förmaningstal samtidigt som han tittar uppfordrande på Lotta och Giggi.

De lyckas i alla fall förklara sig för sin klassförståndare Lockige Fridolf och han ger dem idén att starta en musikförening på skolan (inte popmusik förstås utan mer åt det klassiska hållet). Det gör de med besked och lyckas övertala halva skolan och hela klassen att gå med. Första konserten blir en succé utom att Lotta gör bort sig lite när det kommer till att dela ut priser.

Lite konstig infallsvinkel på temat musik som sagt. Jag har lite svårt att föreställa mig att högstadieungdomar skulle vara så förtjusta i klassisk musik. Men på den här tiden var musiken inte så tillgänglig och portabel som den är i dag när alla har tillgång till alla världens musik i mobilen.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

måndag 8 april 2013

Harry Potter och dödsrelikerna av J. K. Rowling

Det här är den sjunde och sista boken om Harry Potter. Kampen mot Lord Voldemort pågår inte längre i skymundan utan helt öppet eftersom han nu har trätt fram. Alla som står emot honom är i fara. Under sommaren faller även ministeriet och står sedan under Lord Voldemorts direkta kontroll. I denna tid av hopplöshet hoppas många på Harry, pojken som överlevde.

Harry själv vet inte riktigt vad nästa steg är. Han saknar verkligen Dumbledor och Sirius och efter att Monsterögat Mody dör när han hämtar Harry och George blir skadad bestämmer han sig för att inte vill att någon mer ska dö eller bli skadad för hans skull. Tillsammans med Ron och Hermione ger han sig av. De hade planerat det, men tvingas fly i panik när ministeriet faller mitt under Fleurs och Bills bröllopsfest.

De tar sin tillflykt till Grimmauldy plan 12. Det gamla högkvarteret för Fenixordern. Här funderar de och planerar sitt nästa steg. De fick i uppgift av Dumbledor att hitta och förstöra alla de horocruxer som Lord Voldemort gjort och efter noggrann planering blir deras första steg att ta sin in i ministeriet och stjäla en av horocruxerna från Delores Umbridge. De lyckas men tvingas inse att de inte kan återvända till Grimmauldy plan och börjar istället tälta i skogen på olika platser varje natt. De har ont om mat och horcruxen som de inte kan förstöra gör dem modstulna. De har heller ingen aning om var nästa horocrux kan tänkas finnas eller hur det går för deras vänner. De blir allt mer deprimerade och desperata och efter ett gräl lämnar Ron dem.

Dessutom får Harry veta mer om Dubledors barn och ungdomstid vilket får honom att ifrågasätta om han egentligen känt honom.

Den här boken är ganska mörk och bitvis lite seg. De vandrar runt länge i skogen utan att veta vad de ska göra härnäst. Jag tycker att hela trollstavs lojalitets grejen är komplicerad och svår att förstå sig på. Tyvärr är den biten synnerligen viktig för handlingen. Men det är en okey avslutning av serien. Jag gillar att Nevil vuxit upp från en lite rädd och ängslig pojke till en modig ledare av ett gerillakrig.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Den här boken kan man köpa på svenska eller engelska från bokus eller adlibris.

fredag 5 april 2013

En korsfäst Gud - elva möten med Jesus av Hans Johansson

Det här är ännu en av mina favoritböcker. Den är också väldigt passande påskläsning och sedan den kom ut år 2002 har jag läst den några gånger just i påsktiden. Hans Johansson lever sig in i påskens texter via 11 personer som var med under det dramatiska påskfirande då Jesus korsfästes. Här möter vi:
Maria från Betania - Kvinnan som accepterade att Jesus skulle dö
Judas Iskariot - Mannen som förrådde Jesus
Petrus - Mannen som inte fick rädda Jesus
Kajfas - Mannen som måste få Jesus ur vägen
Pilatus - Mannen som inte kunde bestämma sig
Barabbas - Mannen som kom undan sitt straff
Simon från Kyrene - Mannen som bar Jesu kors
Maria från Magdala - Kvinnan som uthärdade mörkret
Officeren vid Jesu kors - Ett oväntat vittne
Nikodemus - Mannen som såg Guds rike
Den älskade lärjungen - Mannen som vittnar för sanningen

Varje kapitel inleds med en text från bibeln. Sedan skriver Hans inlevelsefullt om hur en av personerna i taget kan ha upplevt dessa händelser. Varje kapitel slutar sedan med en bön. Ibland finns där också en hymn eller en dikt. De kapitel jag tycker allra mest om är Petrus, Maria från Magdala och Judas Iskariot.

Petrus som inte förstod att korset var en nödvändighet utan ville vara den som dog för Jesus. Han fick se och acceptera att han inte kunde rädda Jesus utan Jesus var den som räddade honom. Jag tycker mycket om bekännelsen som står i slutet av det här kapitlet. Den är lång så jag citerar bara lite från slutet av den:
"Jesus, jag ser dig tala till Petrus, på stranden till sjön där han hade sin inkomst.
Jag ser att du kommer till honom när han trodde att du försvunnit ur hans liv
och du frågar honom samma sak om och om igen, som om det var det enda som betydde nåt.
Älskar du mig?
För mina får på bete.
Du gav honom tillbaka till honom själv, med ett nytt liv.
Jag väntar, kom också till mig.
Hans Johansson s. 56

Maria från Magdala som hade blivit befriad från sju demoner och sedan följde Jesus. Hon hade levt i mörker men genom Jesus blivit befriad och upprättad till ett helt nytt liv. På korset gick Jesus in i ondskans mörker som lägrat sig över mänskligheten och gjorde sig till ett med det. Marias berättelse är en berättelse för alla som upplevt mörker. Hans skriver: Skulle vi förlora kontakten med Gud så definitivt att vi inte hittar tillbaka och hoppet slocknar kommer Marias berättelse oss till hjälp. Det enda som återstår i en sådan situation är att likt henne stanna kvar i mörkret och vänta utan att veta på vad. Kärleken var det enda som höll henne kvar. Hjärtats trohet gav henne inget alternativ. Ur sådana mörkererfarenheter kommer nya Gudserfarenheter. De är svåra att känna igen så länge mörkret är det enda man förnimmer. Men det gäller att som Maria stanna kvar och vaka tills det vänder. Likt Maria får vi höra en röst - först kanske vi inte känner igen den, men sen. Det är den levande Frälsaren som kallar oss vid namn." (s.121)

Kapitlet avslutas med en bön av Susanne Flensted-Waleij. Den är lång också men jag citerar lite ur slutet av den:
"Herre, ta allt det som är trasigt och brutet inom mig
Bara hos dig kan jag bli hel igen.
Hör min bön som kläs i tårar och ordlös klagan.

Hjälp mig att fortsätta hoppas och tro på gott ifrån dig.
och se att en dag kommer då ingen gråt mer ska höras.
Att det kommer en dag så allt ska upprättas.

Tack för att tron på en uppståndelse, liv bortom döden, inte är ett tunt halmstrå som jag desperat håller fast vid för att uthärda sorgen.
Det är ankaret i mitt liv.
Du är ankaret i mitt liv.
s.123

Man kan köpa den här boken från adlibris eller bokus